Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Octombrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CBRE: Centre comerciale cu o arie de 107.000 mp deschise in primul semestru
CBRE: Centre comerciale cu o arie de 107.000 mp deschise in primul semestru
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Oct 2024 06:20
Piata de retail inregistreaza o evolutie pozitiva in 2024, caracterizata de o crestere sustinuta atat in ceea ce priveste noile dezvoltari, cat si extinderile centrelor existente. In prima jumatate a anului, au fost livrati aproximativ 107.000 mp de centre comerciale moderne, reflectand un interes crescut din partea investitorilor si a retailerilor pentru zonele cu potential economic ridicat, noteaza Madalina Sava, Senior Retail Consultant in cadrul CBRE. Cel mai mare centru comercial inaugurat anul acesta este Arges Mall, dezvoltat de Prime Kapital in Pitesti, cu o suprafata inchiriabila de 51.400 mp. Dincolo de noile proiecte, proprietarii isi concentreaza eforturile pe diversificarea mixului de chiriasi din centrele existente. Consultantii indica si aparitia unui nou trend, denumit "Retail-tainment", care implica adaugarea unor elemente de divertisment si experienta in mixul de retail. Madalina Sava mai indica faptul ca mall-urile inovatoare se transforma in mod constant, devenind destinatii de cumparaturi si petrecere a timpului liber. Un bun exemplu este proiectul Plaza M, detinut de Indotek in Targu Mures, care a fost extins cu inca 5.000 mp inchiriabili si a facilitat noi lansari in oras, precum: Half Price, Jysk, New Yorker extins, Carturesti, Lensa, Budmil sau Fressnapf. Reprezentanta CBRE ne-a raspuns la cateva intrebari referitoare la situatia de pe piata de retail si perspectivele din acest domeniu, pe care le redam in continuare.

- Care sunt premisele de dezvoltare pe piata spatiilor comerciale si de retail, pe termen scurt si mediu?
- Pe termen scurt si mediu, piata de spatii comerciale si de retail beneficiaza de mai multe premise favorabile pentru dezvoltare. Printre acestea se numara extinderea retelelor de retaileri internationali, dar si tendinta de modernizare si regenerare urbana in marile orase, care atrage investitii semnificative in centre comerciale si spatii de retail moderne. De asemenea, evolutia comertului online determina comerciantii sa adopte strategii de tip "omnichannel", generand cerere pentru spatii flexibile, care pot integra atat componenta fizica, cat si cea digitala. La finalul acestui an, estimam ca piata de spatii comerciale va inregistra o crestere moderata, consolidata de deschiderea unor noi proiecte in orasele regionale si in Capitala, atingand un volum total de aproximativ 80.000 mp noi livrati. Aceasta evolutie va fi sustinuta de nevoia retailerilor de a acoperi cererea din zonele in dezvoltare, precum si de consolidarea segmentului de retail de proximitate si de convenience stores. Pe termen lung, pana in 2030, ne asteptam ca piata sa continue sa se transforme semnificativ, alimentata de digitalizare, sustenabilitate si schimbarile in comportamentul consumatorilor. Estimarile arata o crestere sustinuta, cu un accent puternic pe dezvoltarea centrelor comerciale integrate, cu solutii verzi si experiente personalizate pentru consumatori. Cresterea va fi mai pronuntata in orasele secundare, pe masura ce retelele de retail se extind si in afara marilor aglomerari urbane.

- Care sunt cele mai mari proiecte de spatii comerciale si de retail aflate in pregatire si constructie, in acest moment?
- Exista o serie de proiecte de anvergura aflate in acest moment in curs de implementate, in diferite faze de pregatire sau constructie, care vor contribui semnificativ la extinderea ofertei in urmatorii ani. Marii dezvoltatori de mall-uri se concentreaza pe proiecte ample, multe dintre ele cu mai multe componente, venind alaturi de retail cu birouri, rezidential si un portofoliu mai larg de servicii. Printre cele mai importante se numara proiectele cu functiuni mixte anuntate la Iasi, Cluj-Napoca, Constanta sau Bacau, care se evidentiaza atat prin dimensiunea lor, cat si prin localizarea strategica in orase cu potential de crestere economica si demografica.
Iulius Group a anuntat initial ca mall-ul de la Cluj-Napoca va avea o suprafata totala inchiriabila de peste 100.000 mp, iar un nou proiect in acelasi oras, realizat de asocierea Prime Kapital/ MAS REI, va livra o suprafata inchiriabila de peste 70.000 mp in urmatorii ani. In Iasi, Prime Kapital/ MAS REI va extinde, de asemenea, cu aproape 60.000 mp, Moldova Mall, pana la mijlocul lui 2025. Exista, totodata, destul de multe alte proiecte mari in curs de executie sau ale caror lucrari ar trebui sa inceapa in curand, cu o suprafata totala inchiriabila intre 30.000 mp si 50.000 mp fiecare. Cele mai importante proiecte includ extinderea Promenada Mall, Bucuresti - proiect mixed-use in valoare de aproximativ 282 milioane de euro, cu o suprafata de 55.400 mp, a carui finalizare este planificata la sfarsitul lui 2026. Aceste proiecte vizeaza nu doar crearea unor centre comerciale mari, ci si implementarea unor concepte inovatoare, care imbina retailul traditional cu experiente de lifestyle, divertisment si spatii verzi. De asemenea, se observa o tendinta accentuata catre dezvoltarea durabila, cu o atentie sporita la eficienta energetica si integrarea tehnologiilor smart in managementul cladirilor.
Totodata, aceste investitii masive reflecta increderea investitorilor in potentialul pietei de retail din Romania, sustinuta de cresterea constanta a consumului si de expansiunea retailerilor internationali si locali.

- Ce tendinte remarcati in designul noilor centre comerciale, in contextul necesitatii de rezilienta generate de schimbarile climatice, sustenabilitate si eficienta energetica?
- Acestea reflecta tot mai mult tendintele globale catre sustenabilitate, rezilienta si eficienta energetica, ca raspuns la provocarile generate de schimbarile climatice. In designul spatiilor respective se remarca integrarea unor solutii verzi, precum utilizarea materialelor sustenabile, reducerea amprentei de carbon prin tehnologie si implementarea de sisteme avansate de eficienta energetica. Dintre trendurile majore de design se remarca, in principal, certificarile verzi. Multe centre comerciale noi sunt proiectate pentru a obtine certificari internationale, cum ar fi BREEAM sau LEED, care reflecta standarde inalte de sustenabilitate. De asemenea, o atentie deosebita este acordata energiei regenerabile. Se pune un accent din ce in ce mai mare pe utilizarea unor astfel de resurse, cum ar fi panourile solare si sistemele de colectare a apei pluviale. In ceea ce priveste spatiile verzi si comunitare, accentul este pus pe integrarea gradinilor pe acoperisuri, spatiilor verzi extinse si a zonelor de relaxare, toate contribuind la imbunatatirea calitatii vietii si la atenuarea efectelor urbane asupra mediului. In fine, referitor la tehnologiile smart, managementul inteligent al energiei, sistemele de ventilatie si iluminat bazate pe senzori, precum si monitorizarea in timp real a consumului de resurse sunt tot mai frecvent utilizate pentru a optimiza performanta cladirilor. Aceste tendinte subliniaza angajamentul dezvoltatorilor de a crea centre comerciale nu doar eficiente din punct de vedere energetic, dar si capabile sa ofere o experienta moderna si sustenabila pentru consumatori, adaptata la noile realitati economice si de mediu.

- Ce impact are dezvoltarea comertului online asupra dezvoltarii de noi proiecte comerciale, magazine fizice? Ce specificatii au noile proiecte comerciale pentru a atrage vizitatori?
- Noile centre comerciale si magazine fizice se adapteaza prin experiente personalizate (magazinele fizice pun accent pe experienta clientului de shopping, oferind servicii exclusive, evenimente si activitati interactive care nu pot fi replicate online), focus pe lifestyle si entertainment (devin hub-uri de lifestyle, unde vizitatorii gasesc zone de relaxare, restaurante, divertisment si spatii verzi, transformand vizita intr-o experienta sociala si recreativa), sustenabilitate si tehnologie (pentru a atrage vizitatori, noile proiecte integreaza solutii tehnologice avansate, de la plati contactless si aplicatii mobile la sustenabilitate prin eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie) si integrarea conceptului de click-and-collect - Nice to have (consumatorii prefera sa aiba aceasta optiune de a comanda online cu ridicare din magazine, ceea ce necesita spatii dedicate acestui tip de servicii).
 
RAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
quadratum
SIGM
SSAB
BogArt
rigips
theda mar
ness project
konsent
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Acvatot 2019
leviatan
noark
DRS
CDS
concelex
MAKITA
viarom
ELECTROGRUP
Arduro
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<