Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Achizitiile de locuinte cu finantare bancara continua sa scada si in 2023
Colliers: Achizitiile de locuinte cu finantare bancara continua sa scada si in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 22 Iun 2023 11:48
Cresterea dobanzilor a redus apetitul romanilor pentru creditele ipotecare, numarul tranzactiilor de apartamente fiind, in primele cinci luni ale anului, in scadere cu aproape 30% la nivelul Bucurestiului si al marilor orase din Romania, observa consultantii Colliers. Comparativ cu ultimii patru ani, in care soldul creditelor pentru locuinte a crescut cu o medie anuala de 10 - 12%, in prezent, evolutia anuala a stocului de credite pentru locuinte mai inregistreaza o crestere de doar 1,2%, scaderea de ritm devenind notabila incepand cu a doua parte a anului trecut.
„Stocul creditelor pentru locuinte a scazut in fiecare din primele patru luni ale acestui an, ceea ce inseamna ca bancile au acordat mai putine credite pentru locuinte decat au fost rambursate. Perspectivele dobanzilor pentru a doua parte a anului arata putine semne de imbunatatire, astfel ca ne asteptam sa vedem o continuare a acestui trend. Evolutia anuala a creditelor pentru locuinte va intra in teritoriu negativ, iar o consecinta este faptul ca procentul tranzactiilor care se bazeaza pe credit scade, pentru ca o parte dintre cumparatori nu isi mai permit sa acceseze un credit ipotecar, asa ca se vad nevoiti sa amane decizia de cumparare”, explica Gabriel Blanita, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers Romania.
IRCC, dobanda de referinta pentru creditele pentru locuinte va ramane relativ constanta fata de valoarea de 5,98% din al doilea trimestru a lui 2023, pentru trimestrul al treilea urmand sa se situeze la 5,94%, iar in ultimele trei luni ale anului este estimata sa ajunga la circa 5,95%. In acest context, dupa doi ani de cresteri sustinute si generalizate, consultantii Colliers subliniaza ca vom asista anul acesta la un numar mai redus de tranzactii, cu evolutii mixte ale preturilor.
Chiar si asa, fundamentele pietei rezidentiale raman solide, iar cresterile salariale se mentin la un nivel ridicat. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 15% in aprilie 2023, fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 4.564 lei, evolutie care depaseste rata inflatiei din aceeasi perioada. Consultantii Colliers sunt de parere ca o continuare a acestei tendinte va duce la imbunatatirea accesibilitatii locuintelor, atat de afectata in ultimii doi ani. De asemenea, raportat la perioada dinaintea pandemiei, piata cunoaste o dinamica buna, numarul tranzactiilor cu apartamente din 2023 fiind in crestere cu circa 20-30% in Bucuresti si marile orase.
Perspectiva incetinirii inflatiei, atat in Romania, cat si la nivel european, va avea ca efect o detensionare a pietelor financiare, care duce in final si la scaderea costului cu imprumutul pentru achizitia de locuinte, puncteaza consultantii Colliers. De la inceputul acestui an, ROBOR 3M a inregistrat o scadere de 1 punct procentual, de la 7,56%, pana la 6,55% in prezent. Scaderea dobanzilor la creditele legate de IRCC (creditele noi, dar si creditele vechi care au facut conversia de la ROBOR la IRCC) va mai dura insa, avand in vedere metodologia de calcul a acestui indice.
„Chiar daca ritmul de crestere a volumului de lucrari a mai scazut fata de anii trecuti, primele patru luni ne-au aratat totusi o crestere de 1,1% a volumului constructiilor rezidentiale, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cei care continua sa investeasca in dezvoltarea de noi proiecte in aceasta perioada vor avea cel mai mult de castigat in perspectiva anului viitor, cand ne asteptam la detensionarea conditiilor de finantare. De asemenea, volumul foarte bun al lucrarilor de infrastructura din aceasta perioada va debloca din potentialul de dezvoltare pe care il inregistreaza atat zona capitalei, cat si orasele situate de-a lungul autostrazilor spre Moldova sau spre Transilvania”, conchide Gabriel Blanita.
In Bucuresti, ajustarea ofertei de locuinte noi pe fondul cererii mai reduse a fost evidentiata in primul trimestru al anului de o scadere mai accentuata a numarului de locuinte livrate. Doar 4.666 locuinte au fost livrate in primele trei luni ale lui 2023, in scadere cu 16% fata de perioada similara a anului trecut.
Evolutia pietei rezidentiale este strans legata de evolutia generala a economiei, iar perspectivele bune ale economiei romanesti au fost evidentiate in cea mai recenta prognoza a Comisiei Europene din aceasta primavara. In ciuda incetinirii cresterii economice din Uniunea Europeana fata de evolutia din 2022, Romania este tara cu cea mai mare crestere economica prognozata din CEE si a treia la nivelul UE, cu 3,2% in 2023 si 3,5% in 2024. Aceste perspective contribuie la climatul pozitiv pentru investitii, alaturi de a doua cea mai scazuta inflatie din CEE-6 si de nivelul investitiilor publice in infrastructura.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
leviatan
CDS
strabag nivel 1
rigips
EDIT-Structural
Acvatot 2019
viarom
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
INNOCONSTRUCT2024
Ubitech
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander