Agenda Constructiilor
Joi, 31 Octombrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Companiile depun eforturi semnificative pentru a readuce angajatii la birou
Colliers: Companiile depun eforturi semnificative pentru a readuce angajatii la birou
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 30 Oct 2024 17:07
Tot mai multe companii depun eforturi semnificative pentru a-i readuce pe angajati in birouri, implementand solutii hibride de munca si reconfigurand spatiile de lucru pentru a se adapta noilor cerinte. Sentimentul de stabilitate si control asupra propriului spatiu de lucru ii face pe angajati mai predispusi sa vina frecvent la birou, conform unui sondaj realizat de Colliers in iulie, pe un esantion de peste 500 de respondenti. Printre alti factori importanti care motiveaza angajatii sa revina la birou se numara si o rutina clara de lucru, usurinta deplasarii pana la birou, asteptarile managerilor legate de prezenta fizica si accesul facil la zone special amenajate pentru diverse activitati. Aceste elemente nu doar ca aduc stabilitate in mediul de lucru, subliniaza consultantii Colliers, dar si incurajeaza interactiunile fata in fata, esentiale pentru o colaborare eficienta.
In ultimul an si jumatate, procentul angajatilor care vin la birou a crescut semnificativ, ajungand la aproximativ 55% in prima parte a acestui an, comparativ cu 40% in aceeasi perioada din 2023, potrivit estimarilor Colliers, cea mai mare companie de administrare a proprietatilor de birouri din Romania, care gestioneaza aproape 600.000 de metri patrati.
Diferentele in numarul de zile petrecute la birou sunt influentate in mare parte de gradul de autonomie al angajatilor in stabilirea programului. Cei care au mai multa libertate in organizarea timpului tind sa vina mai rar la birou. Conform datelor Colliers, 65% dintre angajati urmeaza un program stabilit de companie (46%) sau agreat in echipa (19%), in timp ce doar o treime isi stabilesc singuri programul. Cei cu un program fix, impus de companie, lucreaza in medie 3,6 zile pe saptamana la birou, in timp ce angajatii care isi decid singuri programul vin aproximativ 2 zile pe saptamana.
In efortul de a optimiza spatiile de birouri, multe companii ofera numeroase zone deschise pentru a se asigura ca angajatii au intotdeauna un loc unde sa lucreze. Totusi, cei care beneficiaza de o zona determinata din care pot lucra tind sa fie mai constanti, lucrand in medie 3,3 zile pe saptamana la sediul angajatorului, comparativ cu angajatii pentru care nu este clara zona din care pot lucra, unde media este de doar 1,7 zile pe saptamana la birou. Aceleasi date arata ca cei care vin la birou cel putin 3 zile pe saptamana au acces la spatii de lucru dedicate, in timp ce angajatii care vin mai rar, 1-2 zile pe saptamana, prefera sa utilizeze spatiile comune.
“Exista, asadar, o multime de factori care influenteaza atat pozitiv, cat si negativ prezenta angajatilor la birou. Angajatii care urmeaza un program constant tind sa vina mai des la birou. De asemenea, un birou personal alocat contribuie la acest efect, oferind un sentiment de stabilitate si de proprietate asupra spatiului de lucru. Asteptarile managerilor privind prezenta fizica ii incurajeaza pe angajati sa se conformeze, promovand astfel o cultura a colaborarii fata in fata. In plus, accesul facil la spatii special amenajate pentru diferite sarcini poate creste motivatia de a fi prezenti, deoarece angajatii apreciaza medii care le sustin nevoile de lucru. In schimb, autonomia in stabilirea programului si flexibilitatea in alegerea locului de munca ii fac pe unii sa prefere lucrul de la distanta”, explica Daniela Popescu, Director | Tenant Services & Workplace Advisory la Colliers.
Aceleasi date arata ca prezenta la birou, atat actuala cat si dorita, creste odata cu varsta. Pentru Millennials si Generatia X, lucrul de la birou era norma inainte de pandemie, in timp ce majoritatea angajatilor din Generatia Z si-au inceput cariera in timpul pandemiei.
Lista beneficiilor oferite de companii este condusa de cafeaua gratuita, disponibila pentru 60% dintre respondenti. Alte beneficii frecvente includ parcarea gratuita si programul flexibil de lucru. Este de remarcat faptul ca numarul beneficiilor creste proportional cu dimensiunea companiei, firmele cu peste 250 de angajati fiind cele mai generoase. De asemenea, au fost analizate evenimentele si activitatile organizate pentru angajati, cele mai comune fiind intalnirile sociale, team building-urile si evenimentele de dezvoltare profesionala.
Un alt aspect analizat in sondajul Colliers este timpul necesar pentru a ajunge la serviciu, un factor cheie care contribuie la reticenta angajatilor de a reveni la birou. In medie, angajatii au nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a ajunge la birou (doar dus). In Bucuresti, 47% dintre angajati folosesc masina personala, iar un procent similar apeleaza la transportul in comun. Analiza detaliata arata ca cei care folosesc transportul public fac in jur de 40 de minute pana la birou, in timp ce cei care calatoresc cu masina economisesc aproximativ 10 minute. Totodata, s-a observat ca masina este preferata pentru distante de 30-40 de minute, in timp ce transportul public devine alegerea principala pentru trasee mai lungi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
noark
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
MAKITA
EDIT-Structural
BogArt
viarom
SIGM
leviatan
ness project
strabag nivel 1
DRS
konsent
theda mar
CDS
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<