CONEST SA deruleaza o investitie de 25 milioane de euro |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Simona Ene 28 Mar 2018 07:28 |
Pentru Conest SA, anul 2017 a fost unul de planificare, bugetare si control, in care compania s-a reorientat catre proiectele cu finantare privata. Totodata, a fost initiata edificarea unui ansamblu rezidential - Conest Grand Residence (in care Conest este AG si Conest Rezidential dezvoltator imobiliar) - cu 460 de apartamente, reprezentand o investitie de 25 milioane de euro, ce va fi finalizata in doua etape in cursul anului 2018. Pentru intervalul 2018-2020, conducerea companiei si-a propus sa se axeze cat mai mult pe proiecte private atat imobiliare, cat si logistice, dar are in vedere sa adjudece totusi si lucrari complexe, chiar daca sunt finantate din fonduri publice nationale sau europene. Nici in 2017 acestea nu au lipsit din portofoliul firmei, Conest fiind implicata in reabilitarea infrastructurii rutiere din zona industriala a municipiului Iasi (5 milioane de euro) si in constructia sediului nou al Judecatoriei Ungheni – Republica Moldova (3,5 milioane de euro). Interviu cu Irinel George Tofan, director general al Conest SA, cu o experienta de 8 ani in domeniul constructiilor.
- Ce rezultate financiare ati inregistrat in 2017 si care sunt estimarile pentru 2018?
- Avand in vedere rezultatele pozitive ale anului trecut, pentru 2018 ne-am propus sa ne concentram pe proiectele private, pe eficientizarea proceselor interne si pe pastrarea cifrei de afaceri in jurul valorii din 2017 (ce a fost de 28 de milioane de euro) sau chiar sa inregistram un rulaj ceva mai mare, in jurul a 30 de milioane de euro.
- Care credeti ca vor fi provocarile perioadei urmatoare?
- Consider ca instabilitatea legislatiei in domeniul fiscal ne va afecta in continuare, in egala masura cu lipsa investitiilor si a predictibilitatii, atat de necesara pentru a estima perioada de amortizare a investitiilor pe care dorim sa le efectuam pentru dezvoltare. In acelasi timp, ne va impacta in continuare amanarea emiterii actelor normative pentru certificarea tehnico-economica a firmelor de constructii, legislatia neactualizata a achizitiilor publice, cresterea salariului minim pe economie, aplicata fara masuri reparatorii.
- Cum va evolua piata de profil in 2018?
- Exista o serie de factori care vor contribui la cresterea sectorului de constructii in 2018, respectiv obligativitatea absorbtiei fondurilor europene pentru intervalul 2014-2020 pentru infrastructura rutiera, edilitara si in sanatate, continuarea investitiilor private in sectorul imobiliar (care incep sa se extinda si in orasele medii) si atragerea investitiilor straine, odata cu dezvoltarea infrastructurii rutiere si de cale ferata.
- Ce dinamica a avut piata de profil in 2017?
- Avand in vedere dinamica generala a economiei, cred ca piata de profil in 2017 s-a situat mult sub ponderea sa de 10% din PIB, pe care o detine in anii in care investitiile planificate se concretizeaza. Nu a fost cazul anului trecut, cand singurul domeniu activ a fost cel imobiliar, prin investitii private, care a reusit totusi sa contrabalanseze lipsa investitiilor majore din partea statului. Principalele provocari pe care le-am intampinat au fost legate de trecerea si adaptarea rapida de la lucrari cu statul la proiecte private, respectiv de gestionarea intregului circuit de proiectare (identificarea unui partener durabil, pe care l-am gasit in compania Sam Ideas - Iasi), finantare (negocieri cu institutiile bancare), respectiv executie (antreprenoriat general).
|