Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CONSTRUCTII ERBASU: O dezvoltare sanatoasa si un portofoliu consistent de lucrari
CONSTRUCTII ERBASU: O dezvoltare sanatoasa si un portofoliu consistent de lucrari
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Dec 2023 06:25
Compania Constructii Erbasu reprezinta o prezenta extrem de dinamica pe piata de profil din Romania, activand in aproape toate domeniile aferente sectorului de constructii. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, firma din Bucuresti a reusit sa-si contureze un portofoliu consistent de proiecte, cumuland o vasta experienta in majoritatea segmentelor operationale si creandu-si un brand puternic, ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. In cele ce urmeaza, directorul de dezvoltare al societatii, Rica Radu, se refera la proiectele aflate actualmente in curs de executie, la provocarile generate de situatia economica si geopolitica actuala si la perspectivele de crestere din urmatorii ani, cand principalul obiectiv la nivel de grup este constituit de castigarea pozitiei de lider pe piata constructiilor din Romania.
 
- Cum a evoluat activitatea din sectorul constructiilor in primele noua luni din acest an si in ce fel credeti ca se va dezvolta aceasta pana la finalul exercitiului financiar in curs, precum si in anii urmatori?
- Compania Constructii Erbasu reprezinta o prezenta semnificativa pe piata din Romania, fiind una dintre cele mai importante firme de constructii, active pe plan local de peste 33 de ani. Misiunea noastra este sa ne consolidam pozitia actuala si sa contribuim la dezvoltarea durabila a comunitatilor si sectoarelor in care operam. Scopul este de a aduce valoare partilor interesate, iar pentru a atinge acest obiectiv, am dezvoltat o viziune pe termen mediu si lung, ceea ce a facut sa avem un portofoliu bogat de proiecte, sustinut de trei piloni strategici bine definiti: consolidarea resursei umane, parteneriate durabile pe termen lung si stabilitatea financiara a companiei. Referitor la volumul lucrarilor de constructii, acesta a crescut substantial in primele 9 luni din 2023 fata de perioada similara de anul trecut, iar trendul este unul ascendent. In urmatorii patru ani, portofoliu nostru de lucrari ce trebuie executate este, in acest moment, de peste doua miliarde euro.
 
 
- Care credeti ca va fi impactul noilor masuri fiscale adoptate de Guvern asupra pietei de constructii, in general si asupra grupului Erbasu, in special? Ce masuri aveti in vedere pentru a compensa eventualele pierderi ce vor rezulta?
- Diminuarea facilitatilor fiscale va majora cu circa 10% costurile cu forta de munca, iar impactul asupra intregii investitii va fi undeva la 2% - 3%. Astfel, firmele din domeniul respectiv au fost puse intr-o situatie delicata, nefiind in masura sa-si asume riscul reducerii salariilor, deoarece acest lucru ar duce la migrarea angajatilor catre alte companii din piata romaneasca sau i-ar incuraja sa caute oportunitati in strainatate. Prin urmare, in cazul nostru, nu doar ca nu vom reduce nivelul salarial, dar vom face in asa fel incat salariile nete sa inregistreze o crestere continua.
 
- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- Avand in vederea proiectele care urmeaza sa fie realizate in Romania in urmatorii 4 - 5 ani, nu doar de noi, ci de intreaga piata a constructiilor, va fi nevoie, pe langa implicarea a foarte multi muncitori, ingineri si specialisti, de timpul necesar pentru pregatirea lor, in scopul de a fi formati si promovati in tehnologia constructiilor, precum si in sistemele digitale avansate care sunt utilizate deja inclusiv in acest domeniu. Sectorul constructiilor este si va ramane motorul vital pentru economie si dezvoltare in Romania, oferind o multitudine de oportunitati atat pentru firmele specializate, cat si pentru profesionistii din domeniu.
 
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in primele 9 luni din 2023 si estimati evolutia acesteia in 2023. Ce premise sunt pentru 2024, avand in vedere noul context economic, fiscalitatea si perioada electorala care urmeaza?
- Daca in 2023 cifra de afaceri raportata de compania Constructii Erbasu a atins 1 miliard de lei, in 2023 se contureaza o majorare in concordanta cu planurile stabilite, urmand a atinge aproximativ 1,8 miliarde de lei, pentru ca in 2024, volumul lucrarilor sa ne ajute sa depasim borna celor 2 miliarde de lei. Ca de fiecare data, ne propunem sa avem o dezvoltare continua, dar sigura, precum si o stabilitate financiara ce ne va sustine pe termen lung. Portofoliul de contracte deja semnate ne ofera o stabilitate clara, pe termen scurt si mediu. Totodata, si in urmatorii ani, ne bazam pe parteneriate pe termen lung. Colaborarile cu alti competitori de pe piata sunt esentiale pentru procesul nostru de implementare a strategiei de crestere. Identificam parteneri potentiali care impartasesc interese si obiective comune. Aceste parteneriate pot include furnizori, distribuitori, organizatii non-guvernamentale si alti actori din industria constructiilor extrem de relevanti, pentru ca toate acestea ne pot oferi atat noua, cat si partenerilor nostri oportunitati de dezvoltare in mod sustenabil.
 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei si ce orizont temporar acopera?
- Actualmente, avem in portofoliu un numar semnificativ de proiecte. Recent, am fost desemnati castigatori ai viitorului stadion Farul din Constanta. Va urma semnarea contractului, o perioada de proiectare si de obtinere a tuturor autorizatiilor necesare, iar apoi vom intra in executie. Totodata, avem deja in diferite faze de executie si multe alte obiective importante si foarte frumoase de restaurare, reabilitare si consolidare in zona monumentelor, precum: Universitatea din Bucuresti, Academia Romana din Bucuresti, Inalta Curte De Casatie si Justitie din Bucuresti sau Opera Nationala si Colegiul "Carol I" din Craiova. Totodata, avem in executie o serie de cladiri specifice, importante pentru comunitate, precum Academia Nationala de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Caminul Studentesc Universitatea Politehnica din Bucuresti, Sala Polivalenta Tulcea, Parc Stiintific si Tehnologic Bihor sau Extinderea Aeroportului International Craiova. In portofoliul nostru de executie se regasesc si mai multe spitale, fiecare cu particularitatile sale, din orase precum Tulcea, Slobozia, Calarasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Pucioasa si Balotesti, precum si lucrari importante de consolidare, reabilitare si modernizare a mai multor unitati de invatamant. Mai avem multe alte lucrari importante de infrastructura: drumuri (varianta ocolitoare a orasului Sanmartin din Bihor, reabilitarea si modernizarea drumului de pe Valea Doftanei), lucrari de apa si canal intre care regasim una dintre cele mai mari lucrari de aductiune din zona aceasta a Europei (Isvarna-Craiova), termoficare in Bucuresti, Timisoara si Constanta, statii de epurare si tratare a apei, lucrari de eficientizare energetica a cladirilor, infrastructura de transport a tramvaielor din Bucuresti etc. Practic, ne-am pregatit de-a lungul celor peste 33 de ani cat sa avem capacitatea sa acoperim o gama foarte diversificata de lucrari.
 
 
- Care este strategia de dezvoltare a companiei si ce directii de actiune urmariti?
- Industria constructiilor a fost intotdeauna mai conservatoare, dar cu toate acestea, in ultimii ani, procesele de digitalizare si automatizare sunt tot mai prezente inclusiv in cadrul firmelor de constructii romanesti. Este adevarat, aceste procese au avut un inceput mai timid, dar cei care au implementat aceste solutii informatice vad deja beneficiile, ii ajuta sa ramana competitivi intr-o lume in schimbare rapida si pe o piata in continua evolutie. Cu siguranta, este nevoie de un oarecare timp si de o schimbare a mentalitatii, pentru a intelege de fapt ca aceste doua procese, automatizarea si digitalizarea, au ca prim scop acela de a ne facilita si eficientiza munca.
Bineinteles ca si in cadrul companiilor din grupul Erbasu am acordat inca de acum cativa ani o importanta deosebita pentru implementarea proceselor de digitalizare si automatizare. Ne dezvoltam si facem pasi semnificativi in aceasta directie extrem de importanta pentru viitor si ne asteptam ca in urmatorii ani sa consemnam progrese semnificative in ceea ce priveste solutiile alese. Anul acesta am continuat investitiile in noi companii - 
proiectare, digitalizare, robotizare si tehnologie. Totodata, avem o investitie ce se apropie de finalizare intr-o statie mobila de prefabricate. De asemenea, vom continua sa investim si in alte tehnologii necesare ridicarii nivelului productivitatii pe santierele noastre.
 
 
- Ce ne puteti spune despre forta de munca? Cum vedeti nevoia de resurse umane pe piata constructiilor in urmatorii 4 - 5 ani?
- Intotdeauna am pus un mare accent pe resursa umana si investim in pregatirea acesteia, intrucat unul dintre avantajele companiei noastre este reprezentat de echipa de profesionisti talentati, aflata intr-o permanenta dezvoltare. Oamenii sunt baza companiei, practic, ei sunt cea mai valoroasa resursa, sunt cei care ne fac sa devenim o echipa capabila sa realizeze lucruri menite sa dureze si sa conteze, iar forta de munca stabila si loiala este esentiala pentru succesul nostru. Echipa Erbasu include atat studenti si proaspat absolventi, cat si oameni care ne sunt alaturi de peste 20-30 de ani. Intotdeauna am plecat in directia prin care sa oferim oamenilor cu adevarat cariere cu posibilitati de dezvoltare, nu doar locuri de munca. Avand in vederea proiectele care urmeaza sa fie realizate in Romania in urmatorii 4-5 ani, piata de constructii va avea nevoie de mii de ingineri si specialisti, iar pregatirea lor necesita timp. 
 
 
- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/automatizarii activitatii?
- In urma cu doi ani, am pus bazele unei companii care se ocupa specific de procesul de digitalizare si automatizare a activitatilor noastre, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Investim in aceasta directie in continuare, credem ca toate aceste procese care includ robotizarea si inteligenta artificiala sunt extrem de necesare pentru o dezvoltare cat mai eficienta. Toate proiectele respective nu trebuie sa existe doar specific, la nivelul companiei noastre, ci si la nivelul intregului sector de constructii, astfel incat sa se dezvolte un canal de comunicare comun intre toate partile implicate intr-un proiect.
Directia strategica pentru Romania trebuie sa o reprezinte digitalizarea sectorului constructiilor, acesta avand cel mai mare potential de crestere si cu rezultate vizibile pentru companiile de profil ce investesc in digitalizare.
«««
Recent, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu, a dat publicitatii un anunt potrivit caruia grupul Erbasu a fost desemnat pentru a gestiona primul contract la nivel de autostrada din istoria companiei, lansandu-se, astfel, cu succes inclusiv pe acest segment de lucrari de infrastructura. Este vorba despre sectiunea Suplacu de Barcau - Chiribis, din cadrul Autostrazii A3 Transilvania. Lucrarile presupun constructia a 26,35 km de autostrada, cu trei viaducte, 8 pasaje, 8 poduri (din care unul in lungime de 1.650 m peste lacul de acumulare de la km 6+655). Valoarea totala a contractului este de 884,12 milioane lei, fara TVA, iar sursa de finantare este asigurata din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport. Durata proiectului este de 24 luni, din care 6 luni reprezinta perioada de proiectare, iar 18 luni cea de executie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
theda mar
VEGO
concelex
GEWISS
SSAB
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
MCA
quadratum
DRS
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
EURO BUILD
noark
AED
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
konsent
Ubitech
CDS
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<