CRESTERI agresive de costuri la materiale si salarii pe piata germana de constructii |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 30 Ian 2019 07:28 |
Cresterea pretului in sectorul german de constructii se datoreaza, in mare parte, sporirii costurilor aferente materialelor de constructii si cheltuielilor cu salariile, in timp ce noile regulamente federale, care au intrat recent in vigoare, contribuie, de asemenea, la sporirea pretului lucrarilor de constructii. Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari elaborate de expertii Federatiei Industriei de Constructii din Germania, realizate pe baza datelor puse la dispozitie de biroul federal de statistica.
„Desi beneficiarii reclama cresterea pretului lucrarilor de constructii, acuzandu-i pe antreprenori, cauzele sunt multiple si se refera in principal la majorarea costului cu materialele de constructii, la recenta crestere a salariilor si la implementarea unor reglementari guvernamentale. In consecinta, preturile pentru lucrarile de constructii noi, in cazul cladirilor rezidentiale, au crescut in medie cu +4,4% in Germania, in anul 2018, iar la sfarsitul anului (mai precis, in noiembrie 2018), majorarea a fost de +4,8%. In ceea ce priveste lucrarile de infrastructura rutiera, tot pe segmentul constructiilor noi, preturile ar fi cu +6,1% sau chiar +7,1% peste nivelul comparabil din precedentele 12 luni”, a explicat directorul executiv al Federatiei Industriei de Constructii din Germania, Dieter Babiel.
Datele statistice comentate de Dieter Babiel indica faptul ca, odata cu o crestere a salariilor prevazute in contractul colectiv de munca pe nivel de ramura in anul 2018 (aceasta fiind de +5,7%), preturile materialelor de constructie s-au modificat vertiginos, in sens ascendent. De exemplu, pretul bitumului necesar pentru constructia drumurilor a crescut cu +40% in decursul unui an, iar pretul motorinei, cu +22%.
In plus, conform raportului, in sectorul imobiliar exista costuri suplimentare care au facut ca lucrarile sa se majoreze ca pret. Pe de o parte, costul mediu al terenului a sporit cu 47% in ultimii opt ani. Pe de alta parte, unele municipalitati au majorat indirect costurile de constructie, prin sporirea drastica a cotelor de impozitare a locuintelor renovate, iar in opinia lui Dieter Babiel, aceste masuri contravin obiectivului asumat de autoritati, privind locuintele accesibile.
|