Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Hoteluri cu 2.400 de camere vor fi livrate in Bucuresti pana in 2026
C&W Echinox: Hoteluri cu 2.400 de camere vor fi livrate in Bucuresti pana in 2026
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 22 Aug 2024 11:11
Cererea pe piata hoteliera din Bucuresti in prima jumatatea a anului comparativ cu aceeasi perioada din 2023 a avut o crestere de 3%, dar cu toate acestea nu a reusit sa recupereze complet scaderile din pandemie, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. In perspectiva, conform Oxford Economics, se preconizeaza ca numarul innoptarilor in unitati de cazare din Bucuresti isi va reveni complet pana in 2025 si va depasi cu 3% nivelul din 2019. Aceasta crestere va fi determinata in primul rand de cresterea innoptarilor turistilor romani.
In acelasi timp, piata hoteliera din capitalele CEE-6 (Bucuresti, Varsovia, Praga, Bratislava, Budapesta si Sofia) a inregistrat in prima jumatate a anului 2024, o crestere a cererii cu 0,6% fata de prima jumatate a anului 2019, in timp ce oferta de noi spatii hoteliere a crescut cu 7,7% in aceeasi perioada. Aceasta tendinta pozitiva este determinata de redresarea impresionanta a cererii din Varsovia, care a inregistrat o crestere de aproximativ 17%. 
Intre 2024 si 2026, Bucurestiul va inregistra cea mai mare crestere a ofertei de noi spatii hoteliere dintre capitalele din CEE-6, cu un avans de aproximativ 5,8%, ceea ce inseamna ca vor fi livrate inca 2.400 de camere, rata care depaseste cresterea medie a CEE-6, de 3,2%.
Mai multe branduri noi vor intra pe piata din Bucuresti, inclusiv Corinthia, Swissotel, Mondrian, Adagio, Handwritten Collection si The Crest Collection. In plus, jucatorii existenti precum Radisson Blu Bucuresti vor reintroduce pe piata in urmatorii ani camere renovate.
Acest aflux de noi oferte va contribui la diversificarea si imbunatatirea ofertei hoteliere din centrul orasului. Cu toate acestea, se asteapta ca pe fondul unui mediu concurential crescut, redresarea pietei va avea un ritm mai lent. 
In ceea ce priveste peformanta pietei hoteliere, RevPAR (venitul pe camera disponibila) din Bucuresti a crescut cu 9,2% in S1 2024 fata de S1 2023, depasind atat media europeana, cat si pe cea a capitalelor CEE-6. Acest rezultat a fost determinat in primul rand de o crestere cu 5,6% a ADR (tariful mediu zilnic) comparativ cu prima jumatate a anului 2023, in ciuda majorarii TVA incepand cu ianuarie 2023.
Desi ADR in Bucuresti in S1 2024 a crescut cu 15,7% fata de S1 2019, aceasta crestere este inca sub rata inflatiei. Acest lucru se datoreaza recuperarii lente a cererii, combinata cu o crestere a ofertei de camere in aceeasi perioada.
Rata de ocupare in Bucuresti a crescut cu 3,4% in S1 2024 vs S1 2023, partial determinata de diverse evenimente, cum ar fi concertul Coldplay din iunie. Rata de ocupare va continua sa se imbunatateasca, sustinuta de aderarea Romaniei la Spatiul aerian Schengen in martie 2024.
Sevda Cadir, Associate Director Cushman & Wakefield: ”Bucurestiul s-a confruntat cu numeroase provocari in ultimii ani, dar cu toate acestea, performanta hoteliera a orasului a avut o revenire sanatoasa, cu o cresterea a RevPAR-ului in S1 2024 depasind media europeana. Desi majorarea semnificativa de 5,8% a ofertei poate tempera aceasta crestere, afluxul mai multor marci de prestigiu va creste paleta de optiuni de cazare si va pozitiona orasul pe harta hoteliera a Europei."
RevPAR in capitalele CEE-6 a crescut cu 8% fata de S1 din 2023. Acest lucru a fost determinat de o crestere de 4,2% a ADR, cu cele mai mari castiguri inregistrate la Praga, Bucuresti si Varsovia. 
Rata de ocupare a hotelurilor pietele CEE-6 a atins 67% in primele sase luni ale anului, cu 3,6% mai mult decat anul trecut, desi sub nivelurile pre-pandemice in toate centrele, cu exceptia Varsoviei. Privind in perspectiva, cresterea ADR este de asteptat sa se modereze, in timp ce ratele de ocupare sunt proiectate sa-si continue redresarea.
Romania a inregistrat o crestere de 13% a volumului tranzactiilor in comparatie cu S1 2023, ajungand la un total de 20 de milioane euro. Aceasta crestere a fost determinata in principal de activitatea din Bucuresti, evidentiata de vanzarea Hotelului Ambassador catre Julius Meinl Group. Hotelul urmeaza sa fie renovat si va fi redeschis ca un aparthotel upper-upscale sub brandul Julius.
In prezent, conform datelor noastre despre piata din Romania, aproximativ 400 de camere sunt disponibile pe piata, ceea ce indica oportunitati continue pentru investitori.
Volumul tranzactiilor cu proprietati hoteliere in tarile din CEE-6 (Romania, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Bulgaria) a ajuns la 122 milioane de euro in prima jumatate a anului 2024, cu 27% mai putin decat in S1 2023. Acest lucru s-a datorat in primul rand lipsei activelor hoteliere de vanzare in regiune, incertitudinii geopolitice si costului ridicat al finantarii. Acest lucru s-a schimbat insa in ultimele luni, astfel ca vedem mai multe proprietati care se afla in diverse etape de vanzare, iar acest lucru, combinat cu o performanta a sectorului pe un trend ascendent, accesul imbunatatit la finantare si cresterea interesului investitorilor, se preconizeaza ca volumul va creste in urmatoarele 12 luni.
Dupa o decomprimare notabila in 2023, randamentele au ramas in general stabile in prima jumatate a anului 2024, cu valorile activelor sustinute in continuare de cresterea veniturilor. Cu reducerea ratei dobanzii de catre BCE in iunie si cresterea lichiditatii pe piata obligatiunilor, ne asteptam sa vedem o stabilizare a randamentelor pana la sfarsitul anului 2024 si, pe masura ce avansam in 2025, la o imbunatatire treptata a acestora pentru activele prime (de referinta).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
CDS
ELECTROGRUP
viarom
ness project
Ubitech
Arduro
rigips
theda mar
Acvatot 2019
leviatan
BogArt
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
concelex
siniat
SIGM
noark
konsent
SSAB
strabag nivel 1
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander