C&W Echinox: Piata imobiliara a incetinit, pe fondul cresterii costurilor de finantare |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 19 Sep 2023 10:49 |
Numarul proprietatilor imobiliare generatoare de venituri (cladiri de birouri, parcuri industriale si de logistica, spatii de retail, hoteluri) tranzactionate in primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa valoarea medie a unei tranzactii s-a redus de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro. In acest context, volumul tranzactionat a scazut cu 43%, pana la nivelul de 181 de milioane de euro, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Segmentul cladirilor de birouri si cel al parcurilor industriale, cu cate 5 cladiri tranzactionate in perioada analizata, au fost cele mai active din punct de vedere investitional, acestea fiind urmate de retail (4 proprietati) si de hoteluri (3 proprietati).
Din punct de vedere al volumului tranzactionat, cea mai mare cota, de 37%, a avut-o sectorul logistic, urmat de birouri (32%), retail (21%) si sectorul ospitalier 10%.
Activitatea de investitii in S1 2023
Cresterea costurilor de finantare a impactat volumul tranzactionat, in conditiile in care investitorii au devenit mai prudenti si mai selectivi, procesul decizional fiind prelungit inclusiv pentru tranzactiile in curs.
Scaderea pietei de investitii din Romania se inscrie in tendinta globala si regionala, tinand cont ca volumul tranzactionat in Europa Centrala si de Est s-a redus cu aproape 60% in prima jumatate a anului, la 2,3 miliarde de euro. Polonia a inregistrat cea mai mare scadere din regiune (de 71,3%, la 802 milioane euro), in timp ce in Ungaria piata s-a comprimat cu peste 64%, la 253 milioane euro. Romania si Cehia au consemnat cele mai reduse rate de scadere a volumului tranzactiilor cu active imobiliare din regiune.
Cea mai mare tranzactie inregistrata in acest an pe piata locala o reprezinta vanzarea portofoliului FM Logistic (trei parcuri de retail in Bucuresti, Timisoara si Petresti - Dambovita, cu o suprafata totala de 98.000 metri patrati) catre CTP pentru aproximativ 60 milioane de euro.
In ceea ce priveste segmentul de birouri, Vincit Union a achizitionat One Herastrau Office pentru 21 milioane euro, in timp ce Yellow Tree a devenit proprietarul cladirii Olympia Tower pentru care a platit aproximativ 15 milioane euro, ambele active fiind situate in Bucuresti. Cea mai relevanta tranzactie pe segmentul de retail a implicat vanzarea de catre Iulius Group a unei participatii de 50% din centrele comerciale Family Market din Iasi catre W&E Assets pentru aproximativ 15 milioane euro.
Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: “Piata tranzactiilor imobiliare a incetinit in prima jumatate a anului pe fondul cresterii costurilor de finantare, dar a ramas activa in special in zona tichetelor mai mici, unde avem un pol mai mare de investitori eligibili. In conditiile in care parametrii esentiali ai pietei, precum chiriile, gradul de ocupare si vanzarile (in cazul centrelor comerciale) raman intr-un teritoriu pozitiv, ne asteptam ca activitatea tranzactionala sa isi reia cresterea in urmatoarele 6 – 12 luni”.
Randamentele prime au continuat sa creasca pe toate segmentele, in linie cu tendinta inregistrata in regiune. Chiar daca ratele ridicate ale dobanzii continua sa exercite o presiune semnificativa asupra preturilor de vanzare, Romania ramane o piata atractiva, randamentele imobiliare fiind cu circa 200 de puncte procentuale mai mari decat costurile de finantare.
Sectorul imobiliar este dependent de surse externe de finantare insa, potrivit datelor Bancii Nationale ale Romaniei (BNR), jucatorii din domeniu apeleaza in special la imprumuturi intragrup. Astfel, ponderea datoriei private externe pe termen mediu si lung in total pasiv este de 16% pentru firmele din sectorul imobiliar (comparativ cu 5% la nivelul intregului sector de companii), fiind reprezentata in proportie de 70% de imprumuturile intragrup.
Top tranzactii S1 2023
|