C&W Echinox: Reconfigurare a sectorului de productie si dinamizare comert online |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 12 Nov 2020 15:11 |
Piata spatiilor logistice din Romania va consemna in 2020 un an cu o cerere record, volumul tranzactionat urmand a depasi pragul de 700.000 de metri patrati, pe fondul dezvoltarii accelerate a comertului online si al pozitionarii Bucurestiului drept hub logistic regional pentru o serie de retaileri internationali, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
In primele noua luni ale anului, volumul tranzactionat s-a ridicat la 581.000 de metri patrati, in crestere cu 94% fata de perioada similara a anului precedent. Bucurestiul a atras 65% din cerere, iar Timisoara aproape 13%, cele doua piete fiind cele mai mari si mai active poluri industriale si logistice din Romania.
In acest context, si dezvoltatorii au fost activi, livrand spatii noi cu o suprafata de 356.000 de metri patrati in perioada ianuarie – septembrie 2020, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului precedent. Aproximativ 75% din noile spatii au fost date in folosinta in jurul Capitalei, unde se dezvolta atat polul traditional, de la intrarea pe autostrada Bucuresti – Pitesti, cat si zonele de Nord-Vest si Nord, in dreptul autostrazii Bucuresti – Ploiesti. Astfel, in timp ce IKEA, prin intermediul operatorilor logistici Maersk si IB Cargo, a ales sa dezvolte un centru de distributie regional cu o suprafata de 75.000 de metri patrati in cadrul proiectului CTPark Bucharest West situat la kilometrul 23 al A1, retailerul polonez de fashion LPP a decis sa isi dubleze suprafata centrului de distributie din cadrul WDP Park Stefanesti, in zona de nord a Capitalei, unde a inchiriat un spatiu suplimentar de 22.000 de metri patrati.
Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Am observat o fluiditate si o activitate extrem de dinamica a segmentului logistic in contextul in care existenta stocurilor cat mai aproape de pietele de desfacere si livrarile rapide catre consumatorul final sunt cruciale in maximizarea vanzarilor. Strategia de extindere a retailerilor sau operatorilor online, respectiv consolidarile companiilor din FMCG, logistica si curierat au fost corelate cu cererea in crestere si au rolul de a preintampina potentiale blocaje in canalele de distributie pe fondul limitarilor din ultimele 8 luni.”
Andrei Brinzea (foto), Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox: „Anul acesta am putut observa diverse implementari strategice ale jucatorilor din piata de industrial si logistica, procese accelerate de pandemie si de blocajele din supply chain generate de restrictiile de circulatie. Astfel, au fost realizate optimizari care au generat cerere suplimentara de spatii si au intensificat activitatea atat pe segmentele de curierat si farma, cat si pe segmentele de productie si logistica. Estimam ca anul viitor acest trend va continua pe fondul reconfigurarii globale a sectorului de productie, dar si a evolutiei segmentului de retail online care isi va mentine ritmul accelerat de dezvoltare.”
Stocul spatiilor logistice si industriale din Romania se ridica la circa 4,3 milioane de metri patrati, jumatate dintre aceste spatii regasindu-se in jurul Bucurestiului. Chiriile de referinta au ramas stabile in acest an, situandu-se in intervalul 3.75 – 4 euro / mp / luna. Cei mai mari jucatori sunt companiile CTP din Olanda si WDP din Belgia, care au o cota de piata cumulata de aproximativ 50%.
|