Dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai interesati de diversificarea portofoliilor |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 11 Apr 2025 12:48 |
![]() "Vedem un interes crescand din partea dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari in a-si diversifica portofoliile. Fie ca vorbim despre noi clase de active sau despre expansiunea geografica, diversificarea portofoliului imobiliar vine cu o serie avantaje, dar si cu provocari specifice intrarii intr-un segment de piata nou, o zona noua, sau chiar o noua industrie, daca ne gandim, spre exemplu, la dezvoltatorii imobiliari care se extind in directia producerii de energie verde sau dezvoltarea de data centers.‟ – a declarat avocatul Sebastian Gutiu, managing partner Schoenherr si Asociatii SCA, care coordoneaza practica de real estate a firmei.
Dezvoltatorii si investitorii imobiliari s-au reunit la un eveniment organizat recent de firma de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA, care le-a avut ca lectori invitati pe Alina Necula (country manager, Lion's Head), Oana Radulea (managing partner, SEMA Real Estate) si Anda Constantin (group chief operating officer, Yellow Tree Group).
"Aici, in Romania, Lion's Head este cunoscut ca fiind proprietarul cladirilor de birouri Oregon Park. Incepand cu anul 2022, ne-am diversificat activitatea catre sectorul logistic, unde vedem un potential de crestere semnificativ. Initial, am dorit sa achizitionam active deja existente, generatoare de venit, dar, cum ofertele nu ne-au indeplinit asteptarile, am decis sa ne orientam spre dezvoltare. Astfel, anul trecut am achizitionat un teren de 15 hectare in Popesti-Leordeni, unde vom construi primul nostru proiect logistic, cu o suprafata totala de aproximativ 86.000 m2. Planul este sa incepem constructia in luna mai, anul acesta, cu o prima faza de 20.000 mp. In prezent, suntem in ultima etapa de obtinere a autorizatiei de construire.‟ – a declarat la eveniment Alina Necula, country manager, Lion's Head.
"In ultimii 15 ani, am dezvoltat peste 150.000 mp de birouri clasa A. Unele dintre aceste proiecte au fost vandute, iar altele sunt inca in portofoliul nostru. Suntem pe cale sa ne diversificam portofoliul prin dezvoltarea unui proiect rezidential pe platforma SEMA, pe care il pregatim in prezent. Totodata, vom demara dezvoltarea unui parc fotovoltaic, pentru care am achizitionat terenul si ne aflam in faza de avizare. Este o extindere complementara activitatii noastre in domeniul imobiliar, in sensul ca intentionam sa folosim SEMA ca loc de consum pentru proiectul fotovoltaic, ceea ce ne va permite sa producem energie verde si sa asiguram independenta de retea a proiectelor imobiliare de pe platforma, inclusiv a dezvoltarilor viitoare.‟ – a declarat Oana Radulea, managing partner, SEMA Real Estate.
"Grupul de investitii imobiliare Yellow Tree este activ in sase tari, unde detine peste 50 de cladiri, si este pe cale sa se extinda in alte doua jurisdictii. Avem un mandat foarte larg in privinta sectoarelor in care putem investi, astfel ca portofoliul nostru la nivel de grup include cladiri de birouri, proiecte de logistica, hoteluri, centre medicale, precum si active din sectoarele retail sau rezidential. In Bucuresti, detinem sase cladiri de birouri si un spatiu logistic si suntem interesati in continuare sa ne diversificam portofoliul in privinta tipurilor de active, dar nu si geografic. Mai mult, anul acesta marcheaza o noutate in activitatea noastra – debutul in zona de dezvoltare imobiliara, Romania fiind prima tara in care vom demara constructia unui proiect.‟ – a declarat Anda Constantin, group chief operating officer la Yellow Tree Group.
Dezvoltatorii si investitorii imobiliari au discutat in detaliu despre aspectele care dicteaza decizia de diversificare a portofoliilor imobiliare, dar si despre provocarile practice intalnite la intrarea intr-un nou sector sau extinderea o noua zona geografica.
"Diversificarea portofoliului imobiliar ridica o serie de provocari din perspectiva juridica. Spre exemplu, e nevoie ca dezvoltatorii si investitorii sa se adapteze unui nou cadru de reglementare, atunci cand se extind in noi sectoare ale pietei imobiliare sau in noi industrii (precum cea a productiei de energie din surse regenerabile, fie ca vorbim de proiecte fotovoltaice construite pe acoperisul unor cladiri existente, sau de parcuri fotovoltaice de sine-statatoare). In unele cazuri, trecerea din zona B2B in zona B2C – si ma gandesc aici, in special, la cazul unui proprietar de birouri care intra in sectorul rezidential – apar cerinte specifice, cum ar fi cele din domeniul protectiei consumatorului. In egala masura, atunci cand investitorii sau dezvoltatorii opteaza pentru alte localitati decat cele in care au operat pana atunci, e nevoie de intelegerea si adaptarea la specificul local al practicii autoritatilor in domeniul urbanismului.‟ – a punctat Madalina Mitan, partener, avocat specializat in real estate la Schoenherr si Asociatii SCA.
|