Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - VELUX si SOS Satele Copiilor construiesc locuinte pentru copiii orfani din Ucraina
VELUX si SOS Satele Copiilor construiesc locuinte pentru copiii orfani din Ucraina
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 31 Mai 2024 11:31
SOS Satele Copiilor Danemarca (SOS DK) a initiat un nou proiect pentru a contribui la refacerea sistemului de ingrijire a copiilor din Ucraina, in parteneriat cu SOS Satele Copiilor Ucraina (SOS UA), Fundatia Villum, Fundatia Viessmann, Fundatia Grundfos, Fundatia Bitten & Mads Clausen's, Grupul VELUX, Fundatia Somfy, DOVISTA, Flügger, VELUX Ucraina, Kromann Reumert si Fondul de Export si Investitii din Danemarca (EIFO). Proiectul se numeste "Case pentru copii", iar noile spatii de ingrijire urmeaza sa fie construite in functie de principiile sustenabilitatii, cu emisii reduse de carbon, fiind un raspuns la provocarile intampinate de Ucraina, marcate de razboiul actual. 
Proiectul "Case pentru copii" isi propune sa promoveze si sa imbunatateasca conditiile de trai ale copiilor din Ucraina, prin crearea de noi spatii de ingrijire, centrate pe familie, ca alternativa la numeroasele institutii din tara care au fost distruse in urma razboiului. Potrivit SOS DK, chiar si inaintea izbucnirii conflictului, in februarie 2022, Ucraina avea una dintre cele mai mari rate de copii aflati in spatii de ingrijire institutionala din Europa, cu aproximativ 100.000 de copii care locuiau in diverse forme de institutii de ingrijire.
Proiectul se va concentra pe trei locatii cheie din Ucraina, iar fiecare spatiu construit va cuprinde locuinte, zone sociale si de recreere, atat pentru locuitori, cat si pentru comunitatile locale, precum si centre sociale care vor oferi o serie de servicii de sanatate mintala si de sprijin pentru familiile aflate in plasament, adaptate la nevoile specifice ale copiilor si parintilor. 
Cladirile vor fi construite dupa conceptul Living Places, dezvoltat de VELUX Group, arhitectii EFFEKT si inginerii Artelia, care se bazeaza pe construirea unor locuinte la preturi accesibile, cu o reducere semnificativa a amprentei de CO2. In cadrul constructiilor, se vor respecta cinci principii-cheie: locuintele trebuie sa fie sanatoase, adaptabile, simple, partajate in timp si scalabile.
"Razboiul din Ucraina a afectat milioane de copii, lasandu-i pe multi dintre ei fara ingrijirea parintilor, fara protectie si fara un spatiu sigur pe care sa-l numeasca acasa. Prioritatea noastra a fost intotdeauna sa ne asiguram ca tuturor copiilor le sunt acoperite nevoile si drepturile pentru a le permite sa creasca intr-un camin sigur, sa se dezvolte si sa devina mai puternici. Prin intermediul acestui proiect, dorim sa promovam modalitati mai bune de ingrijire fizica, emotionala si sociala a copiilor lipsiti de grija parinteasca si sa contribuim la dezinstitutionalizare prin construirea unor solutii noi si holistice, ca forma de ingrijire alternativa”, spune Mads Klæstrup Kristensen, directorul general al SOS Children’s Villages Denmark.
In cadrul proiectului propus, clusterele rezidentiale vor fi construite in cartierele locale deja existente, avand ca scop integrarea mai eficienta a noilor familii in comunitate. In plus, pe langa dezvoltarea infrastructurii fizice necesare, proiectul va include si furnizarea unei game complete de servicii de sprijin precum asistenta in domeniul sanatatii mintale si suport social adaptat la necesitatile specifice ale copiilor, ingrijitorilor si familiilor din vecinatatea imediata. Obiectivul proiectului este de a preveni separarea familiilor si de a evita plasarea copiilor in ingrijire alternativa.
Pentru a da o forma finala proiectului, SOS DK si SOS UA au reunit o coalitie formata din unii dintre cei mai influenti actori din industria constructiilor. Proiectul este finantat de Fundatia Villum - parte a VELUX FOUNDATIONS, Fundatia Viessmann, Fundatia Grundfos si Fundatia Bitten & Mads Clausen's, in timp ce VELUX Group contribuie la conceptul si conturarea spatiilor. Fundatia Somfy, DOVISTA, Flügger si VELUX Ucraina vor ajuta cu donatii, iar Kromann Reumert si EIFO sprijina proiectul cu expertiza juridica si financiara.
"Suntem bucurosi sa contribuim la acest proiect de impact, care ajuta la asigurarea unui viitor mai promitator pentru copiii fara parinti din Ucraina. Avand in vedere ca razboiul a provocat distrugeri fara precedent in intreaga tara, dorim sa ne implicam cu o modalitate mai durabila de reconstructie a locuintelor din Ucraina, prin conceptul nostru Living Places. Contributia noastra este mica in marea schema a lucrurilor, dar copiii care vor locui in noile case vor creste intr-un mediu care promoveaza sanatatea si bunastarea lor. Speram ca acest proiect va oferi inspiratie si altora sa actioneze, in ceea ce priveste reconstructiei Ucrainei”, a declarat  Lars Petersson, CEO VELUX Group. 
Initiativa "Case pentru copii" isi propune sa arate cum poti construi locuinte sanatoase, sustenabile si cu emisii reduse de carbon, iar pe termen lung ambitia este de a inspira autoritatile locale si nationale ucrainene, precum si de a atrage mai multi parteneri care sa le urmeze exemplul.
"Parteneriatul nostru cu Grupul VELUX si cu alte entitati partenere ne permite sa formam o coalitie puternica ce isi propune sa creeze locuinte prietenoase si sanatoase pentru copii si familiile lor din Ucraina”, a adaugat Mads Klæstrup Kristensen, directorul general al SOS Children’s Villages Denmark.
 
SISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
CONCEPT STRUCTURE
viarom
SIGM
noark
theda mar
DRS
CDS
Arduro
quadratum
concelex
MAKITA
konsent
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EDIT-Structural
Acvatot 2019
VEGO
SSAB
Ubitech
BogArt
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<