Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ADNBA va realiza proiectul de reconversie urbana a Platformei Industriale Rulmentul
ADNBA va realiza proiectul de reconversie urbana a Platformei Industriale Rulmentul
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 17 Oct 2024 11:32
Juriul concursului international de solutii cu tema „Reconversie zone abandonate in zone verzi – Zona industriala Rulmentul”, organizat de Ordinului Arhitectilor din Romania, a anuntat castigatorul acestui concurs: JB Arhitectura, ADN birou de Arhitectura, Beros Abdul arhitecti asociati, care, conform contractului semnat de OAR cu Primaria Brasov, va realiza si documentatia necesara pentru executarea lucrarilor.
"Conceptul se concentreaza pe reabilitarea sitului, caracterizat drept un peisaj industrial, prin reutilizarea elementelor existente si reactivarea unor zone mai mari, cum ar fi cartierele rezidentiale recente, pentru a forma un tesut urban centrat in jurul unui nou parc public, conectat la orasul Brasov. Viziunea ofera o schimbare convingatoare de scara, bazata pe consolidarea a ceea ce exista deja, oferind noi momente in locuri autentice, descoperite si cartografiate in verdele si solul existent intre hangare si hale industriale. Acest nou parc public central este realizat prin interventie si gestionare minime. Dezvoltarea sistemului natural si a vegetatiei din jurul raului Timis in nord este un element de legatura si de imbogatire a parcului, in special intre cele doua dealuri ale depozitului de deseuri. Apreciem aceasta solutie pentru autenticitatea sa”, a fost caracterizarea juriului pentru acest proiect.
Proiectul propune o impartire centrata pe amenajarea unui parc pe cea mai mare suprafata a fostei platforme industriale, restul fiind ocupate de constructiile valoroase din punct de vedere al patrimoniului industrial si istoric, care vor fi transformate in spatii culturale, educationale si pentru organizarea de evenimente, astfel:
  • 63% parc public (aproximativ 50% parc, 10% sporturi in sala acoperita C25, 1,5% parc interior in sala C25);
  • 21% suprafete construite;
  • 15,2% infrastructura (5% trasee pietonale, 6% spatii comune, 0,4% piste pentru biciclete, 2,5% parcari, 1,5% cai ferate).
 
 
"Cred ca pentru publicul larg e important sa stie ca miza noastra a fost sa pastram cat mai mult din cladirile existente pe sit, cat mai mult din memoria locului, pentru ca in prezent platforma Rulmentul este o suprafata inchisa, pe langa care multa lume trece si nimeni nu stie ce se intampla inauntru. Iar celelalte doua mize majore au fost sa transformam locul asta intr-un parc – ceea ce n-a fost dificil, avand in vedere ca el e deja invadat de vegetatie – si in acelasi timp sa aducem foarte mult sport in zona. Si cred ca asta e functiunea majora pe care am reusit sa o integram in mai multe cladiri, sport, atat destinat publicului larg, cat si sport institutionalizat”, a precizat arh. Dana Cucoreanu, reprezentant al echipei castigatoare a concursului.
In urma acestui concurs de solutii, municipalitatea va semna un contract cu echipa de proiectanti clasata pe locul 1, in cadrul caruia acestia vor elabora Planul de Urbanism Zonal, vor elabora toata documentatia tehnica necesara pentru amenajarea unui parc de mari dimensiuni, precum si reconversia hangarului 6 in spatiu pentru cultural si pentru organizarea de evenimente.
"Este cel mai mare proiect de regenerare urbana pe care l-a demarat autoritatea locala, Municipiul Brasov. Este un proiect pe care nu puteam sa il ducem altfel la indeplinire decat printr-un concurs international de solutii, un concurs international cu zeci de proiecte inscrise, cu un juriu relevant si un concurs care a aratat mai multe analize si perspective pentru dezvoltarea orasului, nu doar in ceea ce priveste aceasta platforma, cat intreaga zona nordica a orasului nostru. Sunt fericit ca am ajuns la acest punct in care avem, iata, un castigator. Exista interventii care pot fi realizate chiar in anii urmatori, pe o perspectiva scurta de timp – ma refer aici in principal la amenajarea unui parc public – dar totodata ne va oferi noua, municipiului Brasov, o documentatie tehnica completa pentru amenajarea unui centru cultural in miezul acestei platforme, si totodata Planul Urbanistic Zonal de la care sa incepem regandirea intregului areal. Avem nevoie de planuri de tranzitie pentru tot ceea ce inseamna industrie in zona, dar ce e important, s-a pornit de la a pune nevoile locuitorilor din zona si, in general, ale brasovenilor, in primul plan, pentru ca functiunile propuse sunt functiuni care aduc in prim plan, in cartierul Tractorul, sportul, parcul, zona de mediu, integrarea cursului de apa a Timisului Sec si totodata functiuni culturale de care Brasovul duce din ce in ce mai multa nevoie”, a declarat primarul Allen Coliban.
In cadrul concursului s-au inscris 32 de proiecte, iar pe langa proiectul castigator, care va semna si contractul de proiectare, proiectele situate pe locurile 2, 3 si cele 3 mentiuni vor primi premii in bani.
  • Premiul I = Incheierea contractului de proiectare pentru cele trei obiective principale si cel secundar. Valoarea contractului de proiectare este de 11,3 milioane lei, fara TVA;
  • Premiul II = 209.243,70 lei, fara TVA;
  • Premiul III = 125.210,09 lei, fara TVA;
  • Mentiune 1 = 41.848,74 lei, fara TVA;
  • Mentiune 2 = 41.848,74 lei, fara TVA;
  • Mentiune 3 = 41.848,74 lei, fara TVA.
"Acest concurs a ajuns in ultima etapa, o etapa pe care o asteptam de foarte mult timp. Dupa ani de zile de fundamentare si de studii realizate pe platforma Rulmentul, iata, dupa un parcurs de aproape patru luni de lucru al competitorilor, avem 32 de proiecte care au depus documentatii in vederea jurizarii si vom afla, in sfarsit, fericitii castigatori. Competitia a fost una extrem de complexa, pentru ca a avut practic trei paliere de analizat – o directie urbanistica, cu o dezvoltare ulterioara si cu conexiunea cu intreg orasul, o amenajare peisagistica vizavi de zona de parc si zona verde aferenta platformei si detalierea unui obiect principal, discutam acum de Hangarul 6, care trebuia sa primeasca o functie neclara. Concurentii, in acelasi timp, au fost nevoiti sa propuna functiuni si pentru restul platformei, ca discutam de o analiza pe 52 de hectare”, a precizat Dragos Oprea, fost Arhitect Sef al municipiului, membru al juriului.
Juriul concursului a fost alcatuit din specialisti cu experienta interdisciplinara, fiind cooptati experti peisagisti, arhitecti si urbanisti:
  • Membri titulari: arh. peis. Iris Dupper, arh. peis. Dominika Tihanyi, arh. Oana Tiganea, urb. Marcello Modica, arh. Christoph Jantos, arh. Dragos Oprea – Reprezentant Autoritatea contractanta (AC, Primaria Brasov), arh. urb. Rudolf Graf.
  • Membri supleanti: arh. Ilinca Paun Constantinescu, urb. Raluca Baco – Reprezentant AC.
 
 
Premiul 1 
JB Arhitectura, ADN birou de Arhitectura, Beros Abdul arhitecti asociati. 
Autori principali: JBA – Johannes Andreas Bertleff, Dana Cucoreanu; ADNBA – Andrei Serbescu, Eduard Untaru, Roberta Frumuselu, Adrian Untaru; BAA – Christian Beros.
Co-autor: Alexandru Belenyi, Diana Valentina Bogdan, Liviu Creosteanu, Raluca Grecea, Andrei Mitrea.
Colaboratori arhitectura: Amina Alchihabi, Sebastian Balaci, Mara Bejan, Ruxandra Chirita, Simina Cirneanu, Iris Comanescu, Ilinca Maracine, Andrada Neagu, Sorin Olteanu, Andreas Samanis, Rebecca Tomoiala, Ionut Ursachi, Adrian Bratu (Visualizations), Andrei Razvan (Visualizations), Antonia Gherasim.
Colaboratori specialitati: Horia Predus (Sistematizare Verticala)
 
PREMIUL II 
SC Norma Arhitectura si urbanism, Boca Stefania Liliana – Birou individual de Arhitectura, SC Recreativ Arhitectura Peisagera.
Autori principali: Afloarei Ioana, Afrasiabi Dariush, Belea Iulia, Boca Stefania Liliana, Chiorean Andrei Vlad, Corutiu Mara, Fleseriu Alexandru Nicolae, Mutnean David, Péter Eszter, Petrovai Raluca, Stoica Radu Nicolae.
Colaboratori arhitectura: Ing. peisagist Olteanu Alexandra, hidrolog Tetelea Cristian, ing. peisagist Uglea Andreea Claudia.
 
PREMIUL III
SC Planwerk Arhitectura si urbanism.
Autori principali: SC Planwerk Arhitectura si urbanism.
Co-autor: arh. Cristina Balogh, Arh. Tiberiu Ciolacu, Arh. Diana Cosman, Arh. Vlad Creosteanu, Arh. Beatrice-Ana Jijian, Dipl. Ing-Arch. Benjamin Kohl, Arh. Cristina Moldovan, Arh. Tudor Panescu, Arh. Lucian Suvaina.
Colaboratori arhitectura: arh. Ana-Maria Cosma.
Colaboratori Specialitati: dr. peisagist Paunita Boanca.
 
MENTIUNE 1
Atelier Mass – New Environments – Studio de peisaj Ana Horhat – BLU.works.
Autori principali: Atelier Mass (Silviu Aldea, Camelia Sisak, Tamas Sisak) + New Environments (Giacomo Gallo, Robert Younger).
Co-autor: SAH (Ana Horhat), BLU.works (Jacopo Gennari Feslikenian)
Colaboratori arhitectura: Violeta Frisan, Robert Vasilut, Roxana Udrescu, Cristian Duda, Vlad Birtas, Andreea Stefanescu (Atelier Mass), Abhinand Krishnakumar Menon (BLU.works).
Colaboratori Specialitati: Felicia Radoviciu, Teodora Pascu, Ivona Svinti-Nechita (landscaping), Teodora Constantinescu, Oana Paraschiv (urban planning), Bogdan Simionescu (visuals).
 
MENTIUNE 2
Studio 82.
Autori principali: Octav Silviu Olandescu, Anamaria Olandescu, Andrada Maier-Dragan, Petrica Maier-Dragan, Oana Antonia Filip.
 
MENTIUNE 3
Atelier Olimpia Onci.
Autori principali: Marius Stelian Gaman, Ana-Maria Branea, Olimpia Onci-Isopescu.
Co-autor: Colaboratori arhitectura: David-Alexandru Dumitrescu, Evelina Ursatii, Bogdan Liviu Isopescu, Miruna Trasca.
Colaboratori Specialitati: Alexandru Ciobota.
 
 
***
Aceasta platforma industriala se afla in municipiului Brasov, pe strada 13 Decembrie nr. 96, si face parte din fosta platforma industriala Brasov Nord, constituita in jurul intreprinderilor Tractorul si Rulmentul.
Fosta platforma industriala Rulmentul reprezinta una dintre cele mai importante rezerve imobiliare a orasului. Suprafata platformei industriale initiale este de aproximativ 52ha. Aceasta inseamna: — de 40 de ori mai mare ca Piata Sfatului — de 12 ori mai mare ca parcul Titulescu — aproape cat cetatea veche a Brasovului. Din aceasta suprafata 32.54ha sunt in proprietatea Municipiului Brasov si Statului Roman.
Pe amplasament se pastreaza un patrimoniu imobil semnificativ din punct de vedere al arhitecturii industriale, dar si al potentialului de (re)conversie, construit de-a lungul mai multor decenii (incepand cu anul 1935 si terminand cu inceputul anilor ’90). Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se gasesc cladiri cu o valoare istorica importanta (hangarele pentru avioane construite in 1936).
Suprafata fostei platforme industriale cuprinde 28 de corpuri de cladire, realizate intr-una dintre cele cinci etape de functionare productiva, dintre care cele mai vechi in anii 1935-38, pentru adapostirea Flotilei 1 Bombardament (pavilion administrativ, hangare, atelierele pentru montaj si turnul de control, in vecinatatea aerodromului care ocupa intreaga suprafata pana la fabrica IAR).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
ELECTROGRUP
Ubitech
CDS
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
ness project
EDIT-Structural
quadratum
DRS
VEGO
theda mar
rigips
SIGM
strabag nivel 1
BogArt
AED
ERBASU CONSTRUCT
viarom
konsent
SSAB
concelex
Acvatot 2019
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<