Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Eco Garden Construct: Crestere de 30% in 2023, datorata dezvoltarii portofoliului
Eco Garden Construct: Crestere de 30% in 2023, datorata dezvoltarii portofoliului
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 20 Dec 2023 06:25
Eco Garden Construct, companie nationala de servicii de amenajare si mentenanta pentru parcuri, gradini si spatii verzi, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu, estimeaza o evolutie cu aproximativ 25-30% a businessului in 2023, obiectivele declarate pentru acest an fiind de crestere si dezvoltare a volumului de proiecte, imbunatatire a eficientei organizationale prin implementarea unor procese digitalizate la nivelul fiecarui departament, precum si continuarea actiunilor de profesionalizare a personalului. In 2023, compania a realizat proiecte de amenajari de anvergura, precum Parcul Belvedere din Sibiu, inlocuirea gazonului pe stadionul Cluj Arena, modernizarea Parcului Armatura si constructia de la 0 a Parcului Primaverii 4, ambele in Cluj-Napoca, precum si reamenajarea unuia dintre monumentele arhitecturale ale istoriei recente - Palatul Elisabeta din Bucuresti - in prezent una din resedintele Familiei Regale a Romaniei. Interviu cu Mircea Liviu Craciun, CEO al Eco Garden Construct, si manager cu o experienta profesionala de peste 20 ani pe piata amenajarilor peisagistice din Romania.
 
- Ce ne puteti spune despre proiectele la care ati lucrat in acest an?
- In 2023, am finalizat cateva lucrari majore de amenajare peisagistica in Romania, cea mai importanta fiind realizarea Parcului Belvedere din Sibiu, un proiect indraznet de reconversie urbana pe o suprafata de 6,5 ha. Parcul este dotat cu 56.000 mp de spatiu verde amenajat cu iarba, arbori, arbusti si flori perene, fiind al doilea parc ca suprafata din Sibiu, dupa Sub Arini. Inlocuirea integrala a gazonului sportiv pentru stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca a reprezentat un proiect pe care l-am dus la sfarsit cu rezultate foarte bune. In decursul a numai 4 saptamani si in ciuda vremii nefavorabile, am reusit parcurgerea tuturor operatiunilor de inlocuire, incepand cu decopertarea terenului existent pana la montarea propriu-zisa a rulourilor de gazon. Produsele de montare si intretinere a gazonului au vizat intreaga suprafata de 7.900 mp a terenului, dar si exploatarea si intretinerea corespunzatoare a sistemelor, instalatiilor, echipamentelor care au rolul de a mentine un mediu cu conditii optime de dezvoltare pentru gazon.
Modernizarea Parcului Armatura din Cluj-Napoca - parte a proiectului Rethinking Somes - este un alt proiect la care am lucrat in 2023. In cadrul acestui proiect au fost plantati 205 arbori noi, iar parcul dispune de numeroase alei pietonale, piste pentru biciclete, precum si zone de joaca, relaxare si sport, totul pe o suprafata de 3,25 ha. Un alt proiect major, finalizat in aceasta toamna, este reprezentat de construirea de la zero a Parcului Primaverii 4 din Cluj-Napoca, destinat in special locuitorilor din cartierul Manastur. Ne-am adus contributia si la amenajarea spatiilor verzi aferente noii sali polivalente Turda Arena, din municipiul Turda, prin montarea de gazon rulou si sistem de irigatii automatizat pe o suprafata de 1.469 mp, respectiv de plantarea a 33 de arbori si peste 150 de diverse specii de arbusti. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne mandrim cu reamenajarea unuia dintre monumentele arhitecturale ale istoriei recente - Palatul Elisabeta din Bucuresti - in prezent una din resedintele Familiei Regale a Romaniei. Ne-am asumat misiunea de a contribui la infrumusetarea acestui spatiu prin inlocuirea completa a gazonului, implementarea unui sistem automatizat de irigatii si prin toaletarea arborilor si arbustilor existenti. Un alt proiect, in cadrul caruia ne ocupam de partea de amenajare a spatiului verde, este Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Lucrarile pentru reamenajarea integrala a suprafetei de 5,3 ha avanseaza conform previziunilor si estimam ca pana la sfarsitul anului 2023 vom preda autoritatilor contractante un nou spatiu verde de calitate. 

 
- Care sunt directiile de dezvoltare ale companiei Eco Garden Construct?
- Dezvoltarea companiei a stat in 2023 sub semnul misiunii asumate inca de acum 20 de ani. Misiunea Eco Garden Construct presupune realizarea de proiecte de succes la nivel national si international, care sa contribuie direct la cresterea nivelului de regenerare urbana si la dezvoltarea durabila si sustenabila a societatii, in acord cu normele de protectie a mediului. Cele trei directii strategice ale dezvoltarii companiei sunt: oamenii, procesele digitalizate si investitiile in echipamente si utilaje performante. Amenajarile peisagistice sunt o afacere cu, despre si pentru oameni, astfel incat colegii nostri sunt foarte importanti pentru noi si venim in intampinarea lor cu programe dedicate dezvoltarii personale si profesionale. Programele de integrare a noilor angajati si cele de training sunt planificate in functie de abilitatile si competentele necesare pentru atingerea performantei cerute la locul de munca, la nivelul tuturor departamentelor. Implementarea noilor tehnologii si digitalizarea proceselor operationale reprezinta un alt aspect important pentru noi, iar investitia in echipamente si utilaje performante este un "must-do" pentru etapa in care se afla momentan compania. In acelasi timp, avem in vedere pentru finalul anului 2023 deschiderea unui nou sediu in Bucuresti si, implicit, extinderea activitatii Eco Garden Construct catre beneficiarii proiectelor noastre: autoritati centrale, autoritati locale, persoane private, companii. 

 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Principala provocare cu care ne confruntam este nu atat lipsa fortei de munca, cat mai ales deprofesionalizarea acesteia. In cazul posturilor care nu presupun pregatire de specialitate, incercam sa remediem aceasta reala problema prin importul de forta de munca din tarile din Asia de Sud-Est. Competitia de pe piata muncii pentru anumite categorii de specialisti este un alt aspect care poate crea deficiente, in special in partea de executie. Disponibilitatea limitata la nivel local a materialului dendrologic necesar pentru volumul de proiecte investitionale existent si preconizat pentru Romania este o alta problema pentru companiile implicate in proiecte majore de amenajari peisagistice.

 
- Cum estimati ca va evolua activitatea din sectorul de amenajari peisagistice si intretinere spatii verzi pentru segmentul domeniu public respectiv pentru segmentul gradini - rezidential?
- Piata de amenajari peisagistice a evoluat pana acum conform asteptarilor. Pe segmentul domeniu public, ritmul de crestere s-a mentinut in mare parte datorita proiectelor finantate prin programe precum PNRR, PNDR si altele similare. Ne asteptam ca aceasta evolutie sa continue pe termen mediu, avand in vedere ca aceste programe dureaza pana in 2026-2027. Pe segmentul de amenajare gradini - rezidential, observam o usoara stagnare a cererii, in special pe fondul incertitudinilor existente la nivel economic. Pentru clientii rezidentiali avem in vedere, pentru prima parte a anului 2024, o dezvoltare a serviciilor oferite si o regandire a intregului proces de ofertare - executie cu accent pe beneficiile unei gradini amenajate la un standard calitativ superior.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
ELECTROGRUP
ness project
rigips
SSAB
leviatan
MAKITA
konsent
Ubitech
EDIT-Structural
CDS
DRS
BogArt
concelex
viarom
quadratum
noark
VEGO
SIGM
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<