Expansiunea comertului online impulsioneaza piata logistica si industriala locala |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 03 Apr 2025 11:50 |
![]() Romania se contureaza deja ca fiind un nod logistic de referinta in Europa Centrala si de Est datorita pozitiei sale strategice si costurilor competitive. Zonele cheie pentru expansiunea sectorului logistic includ Bucuresti - Ilfov, Timisoara, Cluj - Napoca si Brasov, orase cu infrastructura dezvoltata si acces facil la principalele coridoare de transport.
Cei mai mari ocupanti din comertul on-line opereaza spatii industriale si logistice de aproximativ 1 milion de metri patrati, reprezentand atat proiecte inchiriate, cat si parcuri aflate in proprietate, reprezentand 10% din stocul de astfel de spatii la nivel national.
De asemenea, companiile de e-commerce se afla in top 5 ai celor mai mari ocupanti de spatii logistice din Romania.
Cresterea pietei de e-commerce influenteaza si costurile asociate cu logistica si constructia. Astfel, costurile cu forta de munca in sectorul logistic sunt relativ competitive comparativ cu alte tari europene, ceea ce reprezinta un avantaj pentru investitori. In ceea ce priveste chiria spatiilor logistice, preturile depasesc 4,5 euro/ metru patrat/ luna, in functie de locatie si de facilitatile oferite.
Damian Kolata, Head of Industrial & Logistics & Head of E-Commerce CEE Cushman & Wakefield: ”Viitorul comertului online in Romania este extrem de promitator. Pe masura ce tara continua sa se integreze in piata digitala a Uniunii Europene, sectorul e-commerce ofera numeroase oportunitati pentru afacerile dispuse sa inoveze si sa se adapteze la peisajul in aflat in continua schimbare. Companiile din domeniile logisticii, tehnologiei si retailului vor beneficia de extinderea pietei digitale, cu conditia sa abordeze proactiv provocarile existente si sa castige din ce in ce mai multa incredere din partea consumatorilor. Cred cu tarie ca aceasta va genera oportunitati semnificative pentru piata imobiliara din Romania”.
Piata de e-commerce din Romania a atins o valoare de 7,7 miliarde euro in 2024 si se estimeaza ca, pana in 2029, rata medie de crestere anuala va fi de 7,5%.
Stefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Romania devine un hub strategic pentru distributia regionala, iar investitorii sunt tot mai interesati de aceasta piata in plina expansiune. Romania se numara printre tarile europene cu cea mai rapida crestere a comertului online, fenomen care determina o nevoie acuta de infrastructura logistica moderna. Retailerii si operatorii de e-commerce isi extind retelele de distributie pentru a raspunde cererii consumatorilor si pentru a imbunatati timpii de livrare.”
Pandemia a accelerat tranzitia catre comertul online, multe afaceri mutandu-si activitatile in mediul digital. In 2024, numarul cumparatorilor online a crescut semnificativ, ajungand la 10,2 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 55% din utilizatorii de internet din Romania.
Se estimeaza ca piata de e-commerce din Romania va genera 47,8 miliarde de euro intre 2025 si 2029. Categoriile cu cea mai rapida crestere includ cele de produse alimentare si de uz casnic, infrumusetare, auto & moto si hobby-uri.
Platformele de marketplace online, precum eMag, joaca un rol major in cresterea vanzarilor online, atragand tot mai multi comercianti. Dezvoltarea acestui segment de piata, mai ales pe fondul expansiunii rapide a operatorilor din China, va avea impact asupra pietei europene de retail, atat cea online, cat si cea din magazinele fizice. In acelasi timp, aceste companii genereaza cereri semnificative pe piata de logistica, volumele de produse pe care le ruleaza necesitand spatii de zeci de mii de metri patrati.
O oportunitate semnificativa de crestere a pietei digitale o reprezinta, numarul redus de companii din Romania care vand online, ponderea acestora fiind aproape la jumatate din media UE, desi rata de penetrare a internetului este de aproape 94% si mai mult de jumatate dintre romani cumpara online.
Cresterea comertului transfrontalier, mai ales in contextul aderarii la spatiul Schengen, va stimula cererea pentru locatii logistice aproape de granita, in special in vestul si sudul Romaniei, in orase precum Arad, Timisoara, Giurgiu sau zone metropolitana extinsa a Bucurestiului.
Un alt trend pe care ce poate fi observat pe piata locala, urmand evolutiile din pietele europene si care ar putea avea influenta asupra pietei de logistice, il reprezinta vanzarea de produse second-hand, produse ce castiga teren si in Romania. Datele disponibile arata ca mai mult de jumatate dintre romani cumpara imbracaminte second-hand, nu doar pentru pentru a economisi bani, ci si datorita constientizarii crescande a impactului asupra mediului.
|