Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FPSC: Rata de accesare a fondurilor PNRR pentru infrastructura este inca scazuta
FPSC: Rata de accesare a fondurilor PNRR pentru infrastructura este inca scazuta
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Iul 2024 06:25
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) a reprezentat, inca de la lansare, o mare speranta in ceea ce priveste investitiile in constructii, prin acesta rezolvandu-se sursa de finantare. Cele aproape 10 miliarde euro destinate investitiilor din infrastructura sunt o incurajare pentru sector, dar nu exista certitudinea ca vor fi folosite integral, ci mai degraba simtim un scepticism confirmat si de cifre, spune ing. Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC). Cel putin in acest moment, cifrele arata o slaba rata de accesare, fiind atrase numai circa doua miliarde de euro din cele 9 miliarde euro, cat ar fi trebuit consumat pana acum. In continuare, sectorul de constructii se confrunta probleme legate de disponibilitatea fortei de munca, in special a inginerilor si specialistilor, cu impredictibilitatea indusa de instabilitatea legislativa, mai ales in ceea ce priveste codul fiscal, plati intarziate catre constructori si birocratia excesiva.
FPSC este una dintre cele mai active organizatii profesionale din Romania, punand pe primul plan interesul companiilor membre si dezvoltarea acestora in mod direct proportional cu aportul pe care acest sector il are in economia nationala. Pe agenda de lucru a federatiei se afla permanent probleme de maxima importanta pentru acest domeniu de activitate, expertii FPSC facand eforturi constante pentru a preveni derapajele in aceasta perioada marcata de multiple crize si pentru a asigura exploatarea in conditii optime a oportunitatilor momentului.

- Cum vedeti evolutia investitiilor in infrastructura in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta, in intervalul urmator, avand in vedere perioada electorala?
- Anii electorali sunt speciali din punct de vedere investitional. Sunt marcati de multe promisiuni, de santiere deschise si, in general, de efervescenta investitionala. De regula, dupa alegeri, lucrurile se schimba, raman active doar santierele care au o reala sursa de finantare si conditii de continuare a lucrarilor. Dincolo de aspectul electoral, care este trecator si care prezinta o imagine mai distorsionata a realitatii, trebuie sa recunoastem ca infrastructura rutiera inregistreaza o atentie deosebita din partea Guvernului. Pentru aceasta perioada, consider ca fondurile alocate sunt suficiente in raport cu numarul de firme active in piata, daca sunt folosite in concordanta cu graficele de executie, stabilite prin contracte. Nerespectarea graficelor poate aduce sincope in efectuarea platilor, lucru care poate fi deosebit de grav.
Evident ca problema fortei de munca ramane in actualitate atat in momentul de fata, cat si pe termen mediu, poate chiar pe termen lung. Daca pana nu demult constructorii din Romania erau atrasi de salariile oferite de firmele din Europa, in momentul de fata acest aspect este in mare masura rezolvat. Salariile din Romania au crescut, dar speranta de intoarcere acasa ramane intr-o marja sceptica destul de mare, atat timp cat cei plecati si-au realizat acolo familii, prieteni, relatia cu autoritatile publice este diferita si, in general, au descoperit sisteme sociale diferite. Sunt incercari de a se gasi solutii de mentinere a fortei de munca din constructii in Romania. Pentru a da in piata personal operativ cat mai repede, universitatile de constructii vor include in programa scolara cursuri de pregatire de scurta durata (de doi ani) conform Legii nr. 199/2023, actualizata in 2024 - Legea invatamantului superior. Este luata in calcul pregatirea profesionala in regim dual. Poate ca plata unor despagubiri pentru parasirea angajatorului ar fi o solutie de a reduce numarul celor care pleaca dupa ce si-au insusit o calificare. Din discutiile cu firmele de constructii, rezulta ca acestea sunt tot mai preocupate de pregatirea profesionala a angajatilor si cauta sa identifice solutii atat pentru pregatire, cat si pentru cresterea fidelitatii acestora.

- Cum apreciati cadrul legislativ romanesc din domeniul constructiilor de infrastructura, in acest moment si ce considerati ca ar trebui schimbat pentru o buna derulare a activitatii in acest domeniu?
- Dupa cum precizam anterior, impredictibilitatea generata de instabilitatea legislativa cred ca este cel mai grav lucru. In principal, este vorba despre retragerea partiala a facilitatilor fiscale la jumatatea perioadei stabilite conform OUG nr. 114/2018, care era de 10 ani. Mai mult decat atat, modificarea a fost impusa prin noul Cod fiscal, cu aplicare imediata. Desi am solicitat de mai multe ori, in contractele de lucrari publice consideram ca plata TVA la incasare ar fi o modalitate corecta. Pe de o parte, beneficiarul de stat plateste cu intarziere, iar pe de alta parte constructorul este obligat sa plateasca anticipat TVA-ul pentru niste sume pe care nu le-a incasat.

- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de asociatie, in 2024 si in perspectiva (2025-2027)?
- In afara de problemele curente, doua obiective strategice avem in vedere anul acesta si in perspectiva urmatoare. Este vorba despre o implicare in procesul legislativ si despre reglementarea sectorului constructii pentru imbunatatirea actelor normative, FPSC participand cu experienta sa in domeniu. Suntem membri in mai multe Grupuri de lucru la nivel guvernamental si parlamentar care vizeaza acest lucru. De asemenea, ne implicam in activitatea specifica sectorului constructii la nivel european prin participarea activa la initiativele FIEC - Federatia Industriei Europene de Constructii. Ne dorim o colaborare cu noii europarlamentari romani care se vor intersecta, la Bruxelles, cu problemele tuturor constructorilor europeni si pe care noi le discutam in FIEC. Dezvoltarea din toate punctele de vedere a Confederatiei Antreprenorilor si Investitorilor din Romania - CAIR, confederatie infiintata anul acesta conform noii legi a dialogului social si unde FPSC este membru fondator, alaturi de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, reprezinta o alta tinta majora.

- Care sunt principalele provocari pe care constructorii le intampina in activitate, in prezent?
- Cred ca cea mai mare provocare a industriei constructiilor in Romania, dar si in plan international, este reprezentata de accesarea celor mai avansate tehnologii digitale si insusirea si aplicarea ansamblului de concepte BIM - Building Information Modelling. Este adevarat ca, in acest moment, la conceptul BIM au avut acces rapid firmele mai mari de proiectare sau cele care contracteaza lucrari pe contracte de proiectare si executie, dar se observa o crestere a interesului si celorlalte firme. Impreuna cu Clusterul TEC (Technology Enabled Construction), in care FPSC este unul dintre fondatori, depunem eforturi pentru cunoasterea si accesarea conceptului de catre cat mai multe firme din sector. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Arduro
viarom
konsent
SSAB
concelex
CDS
rigips
noark
SIGM
strabag nivel 1
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
BogArt
ness project
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
theda mar
leviatan
siniat

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander