Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - GRUPO ACS: Activitatea internationala conteaza cu 87% din vanzari
GRUPO ACS: Activitatea internationala conteaza cu 87% din vanzari
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 20 Iun 2017 16:05
Recent, oficialii Grupo ACS - reprezentand al doilea cel mai mare antreprenor de constructii din Europa si, probabil, din intreaga lume (dupa preluarea corporatiei germane Hochtief AG) - au anuntat rezultatele financiare aferente anului trecut, potrivit carora cifra de afaceri consolidata s-a restrans cu -4% in intervalul de referinta, fata de nivelul din precedentele 12 luni (sau cu -2,7% pe baze like-for-like - LFL, in cazul in care nu se includ efectele cursului de schimb valutar si schimbarile strategice regionale). In cadrul unui raport ce reliefeaza pe larg datele financiare, Florentino Eduardo Pérez Rodríguez, presedintele corporatiei, a evidentiat faptul ca, actualmente, activitatea internationala, din afara granitelor Spaniei, are un aport de 87% la vanzarile corporatiei. In rezumat, pentru Grupo ACS anul 2016 a marcat consemnarea unor rezultate operationale optime, fiind raportata inca o scadere de -53,7% a datoriei totale nete. "Veniturile din 2016 s-au situat la peste 31,97 miliarde euro, iar indicatorul profitabilitatii EBIT a avut o rata de crestere de +6% in termeni comparabili. Vanzarile pe regiuni geografice demonstreaza diversificarea surselor de venituri ale grupului, certificand activitatea subsidiarelor din America de Nord (cu o contributie de 46%), Europa - care, pe termen lung, nu va mai constitui o piata importanta pentru corporatie (21%), Australia (16%), Asia (10%), America de Sud (6%) si Africa (1%). Totusi, in Spania s-a reusit realizarea a 13% din incasari. Portofoliul total de contracte si comenzi, evaluat la 66,52 miliarde euro la data de 31 decembrie 2016 (indicand un salt de +12,9%), are in principiu o distributie geografica apropiata de cea a vanzarilor, insa, pe fondul consolidarii unor contracte miniere de lunga durata, ponderea este detinuta de Asia-Pacific (38%), urmand America de Nord (36%), Spania (10%), restul Europei (8%), America de Sud (7%) si Africa (1%)", a explicat Florentino Eduardo Pérez Rodríguez.
Cea mai importanta contributie revine diviziei de constructii
In ceea ce priveste structura cifrei de afaceri din perioada analizata, reliefata in documentele grupului, cea mai importanta contributie a avut-o divizia de constructii, cu incasari de 24,21 miliarde euro (-4,4%), din care 23,022 miliarde euro (95,1% din total) consemnate in afara granitelor Spaniei, cu precadere in America de Nord si Australia, care au devenit deja de mult timp principalele piete-tinta pentru activitatea holdingului, in calitate de antreprenor. Totodata, portofoliul de comenzi din constructii s-a situat la circa 55,77 miliarde euro, ponderea contractelor internationale fiind de 94,9% din total, in timp ce 14,1% din acestea au fost semnate cu mai mult de 12 luni in urma. La departamentul de servicii industriale s-au raportat venituri de 6,25 miliarde euro (-3,8%), in timp ce sectia de servicii pentru mediu (cu aproape 1,54 miliarde euro, reprezentand insa un salt de +2,2%) a avut un aport mai putin semnificativ, dar care ar putea continua sa se modifice in sens pozitiv pe termen mediu. Pe segmentul de constructii, printre cele mai importante proiecte adjudecate in anul 2016 se disting, la nivel european, cele privind planificarea si constructia extinderii facilitatilor portuare din Aberdeen Harbour, in Nigg Bay (Marea Britanie), dezvoltarea cladirii centrului de evenimente Mercedes-Platz din Berlin (Germania), constructia tunelului Stellingen pe autostrada A7 in Hamburg (Germania), edificarea noului centru logistic al companiei Amazon din Barcelona (Spania), realizarea unor sectiuni ale drumurilor N25 si N30 in Irlanda, modernizarea caii ferate E-30 din Polonia si dezvoltarea proiectului de expansiune a centralei hidroelectrice Belesar, din Lugo (Spania). Totusi, cele mai substantiale proiecte se deruleaza in SUA (14 obiective ample, de constructii civile si de infrastructura), Canada, Australia si China.
Cresterea din trimestrul intai al lui 2017 modifica tintele pentru anul in curs
Spre deosebire de precedentele 12 luni, pentru primul trimestru a.c. Grupo ACS a raportat un salt de +11,2% al cifrei de afaceri, pana la 8,357 miliarde euro, ca urmare a activitatii mult mai sustinute pe piata globala de constructii, unde s-a remarcat un salt de +14,8% al rezultatelor financiare (in cadrul diviziei specifice). Distributia geografica a rulajului indica pe primul loc tot subsidiarele nord-americane (42% din vanzari), urmate de cele din Europa si Australia (cu 20% fiecare), Asia (9%), America de Sud (6%) si Africa (2%), in timp ce in Spania s-a realizat o cota de 13% din total. Pe arii de activitate, divizia de constructii a consemnat un rulaj de 6,16 miliarde euro (+14,8%), pe fondul majorarii volumului lucrarilor din Australia, SUA si Canada, sectia de servicii industriale s-a remarcat printr-o cifra de afaceri de 1,85 miliarde euro (+3,9%), iar cea de servicii pentru mediu s-a remarcat prin vanzari de 348 milioane de euro (-8,1%), ca o consecinta a renuntarii la activitatea Urbaser si a vanzarii afacerii din domeniul logistic Sintax.
In constructii, pe plan european, portofoliul de contracte existent la finele anului 2016 s-a imbogatit, la data de 31 martie a.c., cu noile obiective ce vizeaza extinderea autostrazii A4 si a tunelurilor prin Amsterdam Zuid Station (Olanda), respectiv constructia cladirii cu apartamente Schwabinger Carre in München si a complexului de birouri Lister Dreieck din Hanovra (Germania).
Tintele planificate la nivelul lui 2017 sunt constituite de cresterea profitabilitatii operationale, de reducerea masiva a datoriilor si de continuarea procesului de majorare a expunerii internationale, cu precadere in afara Europei, unde se consemneaza un trend lent si fragil de recuperare economica, dupa recesiune, grevat inclusiv de diverse tensiuni politico-sociale, ce este considerat ca insuficient pentru a sustine afacerile grupului. In orice caz, daca se tine cont doar de activitatea ca antreprenor de constructii, portofoliul de contracte de la finele primului trimestru a.c. indica urmatoarea distributie geografica a lucrarilor ce vor fi executate in acest an (sau pe termen mediu): Asia-Pacific (43%), America de Nord (39%), Europa - cu exceptia Spaniei (9%), Spania (5%) si America de Sud (4%). Nici pentru sectia de servicii industriale situatia nu difera, cu 27% din contracte ce se vor derula in America de Sud, 20% in America de Nord, 17% in Asia-Pacific etc. Astfel, doar pentru componenta infrastructurii de mediu (managementul apelor uzate, colectarea deseurilor solide, curatenia strazilor etc.) corporatia isi anunta o prezenta mai puternica in Europa, unde va realiza 96% din cifra de afaceri a diviziei in Spania si diferenta, de 4%, in Europa continentala. Pentru informatii suplimentare, www.grupoacs.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
noark
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
DRS
CDS
BogArt
SIGM
AED
GEWISS
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
rigips
MAKITA
konsent
concelex
Arduro
EDIT-Structural
quadratum
Ubitech
theda mar
EURO BUILD
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<