Hidroconstructia se indreapta spre redresare la doi ani de la intrarea in insolventa |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 08 Nov 2024 11:36 |
Hidroconstructia, cel mai mare antreprenor roman in domeniul constructiilor hidroenergetice, anunta ca se indreapta pe drumul spre redresare prin definirea prioritatilor strategice si consolidarea portofoliului de proiecte, urmand a depune un plan de reorganizare viabil, spre aprobarea creditorilor.
Planul de redresare al companiei defineste prioritatile strategice, contine masurile implementate pentru sustinerea proiectelor critice si identifica proiectele a caror derulare s-a dovedit viabila din punct de vedere financiar, printre care se numara:
De asemenea, prin planul de reorganizare Hidroconstructia urmareste dezvoltarea ariei de lucrari de imbunatatiri funciare, o componenta pe care societatea a dezvoltat-o activ in ultimii ani, alaturi de cea privind lucrarile edilitare pentru reabilitarea retelelor de apa si canal si a statiilor de tratare a apelor.
In acest sens, societatea se concentreaza pe participarea la licitatii pentru proiecte de mare anvergura in infrastructura de irigatii: Canalul Magistral Siret-Baragan (etapa I), o investitie de 1 miliard de lei menita sa asigure surse stabile de apa pentru terenurile agricole din judetul Vrancea, reabilitarea sistemelor de irigatii Nicoresti-Tecuci si Peceneaga-Turcoaia-Macin in judetele Galati si Tulcea, o investitie de peste 300 milioane lei, pentru a sustine capacitatile de irigare esentiale pentru agricultura regionala, modernizarea statiilor de pompare si a canalelor de irigatii din Mostistea VI, Calarasi, o initiativa de 406 milioane de lei pentru a sprijini aprovizionarea durabila cu apa.
"Sustinerea planului de redresare si expansiune al Hidroconstructia nu poate sa se intample fara aplecarea catre elementul esential: oamenii. De aceea, o parte importanta din plan o constituie transformarea organizationala prin adoptarea unei culturi orientate spre performanta si excelenta operationala”, declara Mihai Marin, Director General Hidroconstructia.
Din planul de transformare organizationala fac parte simplificarea structurii prin centralizarea operatiunilor si eliminarea filialelor regionale pentru a optimiza coordonarea si controlul costurilor, strategie de business adaptata cerintelor dinamice ale pietei, dar si un sistem de management al performantei si stimulare a optimizarii in executie.
Planul de reorganizare va fi initiat incepand cu primul trimestru al a anului 2025, odata cu incheierea procesului de solutionare a contestatiilor creditorilor, permitand o relansare profitabila a Hidroconstructia pe piata locala.
In 2022, in urma contextului economic plin de provocari: cresterea galopanta a preturilor din energie si din sectorul materialelor de constructii cauzata de pandemia de Covid 19 dublata de reactia intarziata a institutiilor statului pentru restabilirea echilibrului prestatiilor si impartirea riscurilor in contractele publice, blocarea de catre stat a unor investitii in curs de derulare, lipsa fortei de munca specializata, compania cu capital privat 100% romanesc a ajuns in imposibilitatea de a sustine derularea celor 53 de contracte aflate la momentul respectiv in portofoliu, proiecte deosebit de complexe si care impuneau provocari financiare si operationale semnificative.
Fara niciun sprijin financiar extern, in ianuarie 2022, Hidroconstructia a ales solutia intrarii in insolventa pentru a se putea astfel reorganiza sub protectia legii.
In acelasi an, in luna noiembrie, Electromontaj SA, companie privata cu capital 100% romanesc, lider pe piata constructiilor energetice din Romania, a decis sa intre intr-un parteneriat economic si corporativ cu Hidroconstructia prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al companiei, 63.37%.
In momentul prezent Hidroconstructia este in insolventa sub supravegherea administratorului judiciar, consortiul alcatuit de Musat & Asociatii - Restructuring\lnsolvency S.P.R.L. si Infinexa Restructuring S.P.R.L. si are in derulare 18 de proiecte.
***
Hidroconstructia are ca domeniu principal de activitate executia lucrarilor de constructii hidroenergetice si hidrotehnice la suprafata si in subteran, pe langa lucrarile cu specific hidroenergetic, executand lucrari civile si industriale, drumuri si poduri, lucrari edilitare, lucrari de imbunatatiri funciare, exploatari de cariere si balastiere, reparatii de utilaje, confectii metalice si prefabricate din beton armat.
Infiintata in anul 1950, ca unic constructor al investitiei hidroenergetice de la Bicaz, compania a dezvoltat, de-a lungul timpului, o expertiza unica in Romania pentru toate lucrarile de constructii hidroenergetice si hidrotehnice, atat de suprafata, cat si subterane, printre care se evidentiaza amenajarea hidroenergetica (AHE) de la Bicaz, AHE de pe Dunare de la Portile de Fier I si II, amenajarile complexe (energetice, aparare impotriva inundatiilor, protectie mediu etc) pe raurile Bistrita, Siret, Arges, Olt, Somes, Jiu etc.
|