INVESTPOINT: Dublare preturi la terenuri pretabile pentru dezvoltari in Bucuresti |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 15 Dec 2021 13:39 |
Preturile terenurilor pretabile pentru dezvoltari de ansambluri rezidentiale sau comerciale, din Bucuresti, aproape s-au dublat in 2021, fata de inceputul pandemiei. Cele mai scumpe zone din Capitala raman centrul si nordul, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara, Investpoint.
,,Preturile au crescut substantial, in 2021, fata de anii anteriori. Daca dezvoltatorii tranzactionau in 2019-2020 un teren pretabil pentru un bloc la 400-600 Euro/mp, in zonele mediene ale Bucurestiului, anul acesta, pretul pentru acelasi lot de teren aproape s-a dublat. In ultima vreme, multi dezvoltatori imobiliari - atat din zona de rezidential cat si de retail - au inceput sa caute loturi de teren pentru noi proiecte. Focusul este pe zona centrala, unde unele tranzactii au ajuns si la 4.000 - 5.000 Euro (in Piata Victoriei) sau 5.000 - 6.000 Euro (in Aviatorilor) pentru un metru patrat de teren”, spune Cristian Nicola, CEO Investpoint.
Din analiza preturilor terenurilor, in cele mai cerute zone de dezvoltare pe piata rezidentiala, au rezultat valori intre 400 si 800 Euro, la periferie (Otopeni, Pacii), si 3.500 - 4.500 Euro pentru mp de teren in centrul Capitalei (Piata Victoriei si Aviatorilor).
Valorile de piata ale terenurilor din Bucuresti difera atat pe fiecare zona a orasului, cat si in functie de potentialul de dezvoltare al fiecarei parcele. De asemenea - accesul, deschiderea la strada, tipul strazii din care se face accesul (cu trafic intens sau redus), utilitatile si dezvoltarile complementare din proximitate - sunt toate caracteristici care influenteaza definitoriu pretul la care se va tranzactiona un anumit teren.
Cerere crescuta de terenuri pentru dezvoltari rezidentiale si retail, in 2022
Presiunea asupra preturile terenurilor pretabile pentru dezvoltari de ansambluri rezidentiale (cel putin 1.000 - 2.000 mp) sau de retail (minim 7.000 - 8.000 mp) vine din tranzactiile anterioare - ce au securizat mare parte din terenurile cu potential - si din cererea crescuta, datorata ritmului de vanzari alert din 2021.
,,Multi retaileri si promotori imobiliari au inregistrat profit mai mare, cu care au pornit noi dezvoltari si planuri de viitor.
In principiu, daca un retailer de talia lui Lidl, Kaufland sau Carrefour ar dori sa intre pe piata din Romania, nu ar avea de unde cumpara terenuri pentru noi dezvoltari - singurele modalitati de a intra ar fi ori prin preluarea unui jucator din piata de retail, ori accesand formate mai mici, ce necesita spatii de vanzare sub 1.000 mp.
Pe langa lipsa terenurilor si preturilor piperate, anul viitor aduce noi provocari - in special pe zona de aprobari si autorizatii de construire. Multi dezvoltatori sunt tinuti in sah de primarie, nefiind clar statusul aplicatiilor multor ansambluri rezidentiale”, completeaza Cristian Nicola.
Preturile terenurilor sunt direct influentate de vanzarile de apartamente, cat si de aprobarile de dezvoltare ale diferitelor zone din Bucuresti si din judetul Ilfov. Astfel, zonele cu dezvoltari accelerate si cu viziune urbanistica setata pe dezvoltarea pe verticala (cum este cazul Popesti-Leordeni, Bragadiru sau Chiajna) au cunoscut cresteri mai mari ale preturilor terenurilor, iar comunele ce se dezvolta preponderent pe orizontala (Berceni, Domnesti, Tunari) au cresteri temperate ale valorilor de piata, pentru mp de teren.
|