Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - JLL: Pandemia va afecta cu precadere segmentul low al pietei rezidentiale
JLL: Pandemia va afecta cu precadere segmentul low al pietei rezidentiale
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 27 Aug 2020 11:21
Impactul pandemiei asupra pietei rezidentiale va fi diferit pentru fiecare categorie de cumparatori in parte, corelat cu pretul de vanzare al proprietatilor, cel mai afectat fiind segmentul care se adreseaza cumparatorilor interesati de proprietati cu preturi de sub 1.300 euro/mp. Aceasta categorie reprezinta cea mai mare parte a ofertei de locuinte noi din Bucuresti, respectiv 64% din total. In aceste conditii, masuri guvernamentale precum programul Prima Casa sau cota redusa de TVA vor continua sa sustina dinamica pietei in aceste momente de incertitudine, potrivit consultantilor de la JLL Romania.
"Cresterea ratei somajului va afecta preponderent acest segment de piata. Unul din efectele pe termen scurt va fi scaderea eligibilitatii potentialilor cumparatori din aceasta categorie, pentru care va fi mai dificil procesul de calificare in vederea obtinerii unui credit ipotecar. Volumul tranzactiilor pe acest segment s-ar putea diminua, cel putin pe termen scurt sau mediu si, prin urmare, preturile de vanzare ar putea urma aceeasi tendinta", a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL Romania.
Segmentul care se adreseaza cumparatorilor din categoria de preturi 1.300-2.000 euro/mp, reprezentand aproximativ 30% din numarul total de unitati din Bucuresti si Ilfov va resimti mai putin eventualele fluctuatii din piata. Aceasta categorie de cumparatori beneficiaza de venituri mai stabile si au o rezistenta mai mare in fata instabilitatii economice.  
Totodata, cumparatorii oportunisti vor ramane motivati si in aceasta perioada, asteptand momentul oportun pentru achizitii in proiecte aflate in dificultate .
Cel mai putin afectat va fi segmentul care se adreseaza cumparatorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro/mp, reprezentand aproximativ 6% din numarul total de unitati de pe piata. Acest segment s-a dovedit a fi cel mai rezistent in perioade dificile. Nu preconizam o schimbare a apetitului potentialilor cumparatori de proprietati rezidentiale din categoria high-end, astfel ca cererea va ramane stabila pe aceasta nisa.
Nivelul tranzactiilor cu locuinte noi in primul semestru din 2020 a fost de aproximativ 8.000 de unitati pentru Bucuresti si 3.000 de unitati pentru Ilfov, presupunand ca 60% din tranzactiile realizate in Capitala si inregistrate oficial de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara au fost incheiate pentru unitati noi, in timp ce pentru Ilfov noile vanzari sunt estimate la 90% din totalul tranzactiilor. Fata de semestrul 1 din 2019, nivelul tranzactiilor ascazut cu 7%. 
"Consideram ca volumul tranzactiilor va fi incetinit in acest an de cresterea preconizata a ratei somajului in conditiile unei scaderi a economiei. De aceea, masurile guvernamentale de sustinere a segmentului imobiliar, precum extinderea progarmului Noua Casa sau marirea plafonului de aplicabiliate a cotei reduse de TVA,pot fi un real ajutor pentru dezvoltatori si cumparatori. Daca programul Noua Casa a fost deja prelungit si optimizat, masura mult asteptata acum este marirea plafonului maxim pentru care se aplica TVA-ul de 5%", a adaugat Andreea Hamza.
 
In perioada ianuarie-mai 2020, in Bucuresti si Ilfov, au fost livrate circa 4.000 de locuinte noi 
In ceea ce priveste oferta noua din 2020, consultantii JLL estimeaza ca aceasta va fi cu cel putin 10% mai mica decat in 2019, ajungand la circa 12.900 de unitati, tinand cont si de potentialele intarzieri ale termenilorde livrare. 
Mai mult decat atat, scaderea ar putea fi mai mare in 2021, in conditiile in care efectele crizei actuale vor fi mai clare pe termen lung, iar impactul asupra proiectelor aflate in faza de planificare nu poate fi evalut inca, mai spun specialistii. Acestia se asteapta, insa, ca dezvoltatorii sa fie mai precauti si sa opteze pentru defalcarea proiectelor intr-un numar mai mare de faze, pentru a limita expunerea la fluctuatiile pietei si pentru a avea flexibilitate in adaptarea produsului la potentialele schimbari la nivelul cererii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
SIGM
BogArt
quadratum
AED
EDIT-Structural
konsent
theda mar
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
SSAB
CDS
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
MAKITA
DRS
viarom
leviatan
noark
Arduro
VEGO
concelex
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<