Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - MENTOR CONSTRUCT contribuie de 15 ani la dezvoltarea comunitatilor locale
MENTOR CONSTRUCT contribuie de 15 ani la dezvoltarea comunitatilor locale
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Nov 2024 06:25
Mentor Construct, companie de antrepriza generala in proiectare, infiintata in 2009 in Cluj-Napoca, este implicata in dezvoltarea documentatiilor tehnico-economice pentru proiecte semnificative din domeniul public. In cei 15 ani de activitate, firma a realizat documentatii pentru proiecte importante, precum modernizarea, extinderea si dotarea cresei si a gradinitei din Jucu Herghelie (judetul Cluj), constructia bazei de agrement din Cristian (Brasov), modernizarea si reorganizarea functionala a sediului Primariei Jibou, precum si modernizarea Pietei Unirii si construirea unei piete agroalimentare din aceeasi localitate (Salaj), realizarea de reparatii capitale pentru cladirea laboratorului Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetica si Resurse Montane Miercurea-Ciuc (Harghita) si multe altele. Cu o echipa multidisciplinara formata din arhitecti si ingineri specializati in domeniul constructiilor, eficientei energetice si instalatiilor, auditori energetici, experti tehnici, ingineri geologi, topografi si experti in elaborarea de devize, compania isi asigura un management eficient al procesului de proiectare. In 2023, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 4,2 milioane lei, cu o prognoza de crestere cu 20% pentru anul 2024. 
Interviu cu Ionel Timis (39 de ani), Manager General Mentor Construct si specialist cu o experienta profesionala de 15 ani in proiectarea de cladiri publice.

- La ce proiecte lucrati in prezent si in ce stadiu de dezvoltare se afla acestea?
- Unul dintre proiecte, care a insemnat modernizarea, extinderea si dotarea cresei si a gradinitei din Jucu Herghelie, judetul Cluj, a fost inaugurat anul acesta. Amplasata intr-o localitate rurala aflata in plina dezvoltare economica si demografica, cladirea propusa raspunde nevoilor sociale si imbunatateste conditiile in care copiii isi petrec primii ani de viata. Un alt proiect, aflat in executie, este construirea bazei de agrement din Cristian, judetul Brasov, care include o piscina pentru adulti. Pentru acest proiect acordam asistenta tehnica in mod constant, pentru a ne asigura ca executia este realizata la nivelul de calitate prevazut in etapa de proiectare. Recent, am finalizat Parcul Central din Negresti-Oas, unde a fost semnata receptia lucrarii. Un alt proiect este sediul Primariei Jibou, un obiectiv complex care a venit ca raspuns la necesitatile administratiei orasului atat in ceea ce priveste renovarea cladirii existente, cat si realizarea unui centru de interes public care vine ca o completare functionala, impreuna cu piata adiacenta. Niste lucrari aparte atat prin prisma functiunilor, cat si a categoriei de importanta a cladirilor, categoria A - exceptionala, sunt doua remize de pompieri. In acest caz, ne aflam in etapa de realizare a documentatiilor tehnico-economice. 

 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an, dar si in perspectiva anilor 2025-2030? 
- Evolutia a fost una buna in anul 2024, tinand cont de strategia de dezvoltare intensiva si extensiva stabilita la inceputul anului si implementata ulterior. In ciuda unui context economic aparte pentru demararea de noi proiecte de constructie, in 2024 ne-am pastrat trendul si am realizat documentatii tehnico-economice pentru multiple proiecte. Numarul de proiecte din piata a scazut in primele 9 luni ale lui 2024 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in luna septembrie a fost emisa o ordonanta de urgenta care limiteaza achizitia de servicii printre care si serviciile de realizare a documentatiilor tehnico-economice pentru proiectele care nu au fost bugetate inca de la inceputul anului. Toate acestea franeaza segmentul in care noi activam, insa previzionam pentru 2024 o cifra de afaceri cu 20% mai mare decat cea din precedentele 12 luni. Perspectiva pentru urmatorii ani (perioada 2025-2030) este una de consolidare in 2025, iar apoi de dezvoltare a companiei si de orientare spre alte segmente de piata (domeniul privat - retail si industria ospitalitatii) si alte tipuri de proiecte (infrastructura de apa-canal, mobilitate urbana). 

 
-Cum vedeti evolutia pietei de proiectare si constructii in perioada urmatoare si care vor fi domeniile care vor sustine activitatea? 
- Identificam noi oportunitati in domenii conexe si ne asteptam ca piata sa se stabilizeze in urmatorii ani, odata cu consolidarea surselor de finantare. Pentru semestrul al doilea din 2024, preconizam o franare a segmentului de proiectare si datorita Ordonantei de urgenta emisa in septembrie, dar suntem optimisti ca la finalul anului se vor deschide linii noi de finantare, cum ar fi cea prin Agentia Fondului de Mediu si, astfel, sa fie demarcate proiecte civile noi. Faptul ca avem un departament intern de achizitii publice ne ajuta sa participam constant la depunerea documentatiilor pe platforma electronica SICAP, astfel incat abordam proiecte de o anvergura si o complexitate tot mai mare, impreuna cu colaboratorii nostri - firme de executie. In anii care urmeaza consideram ca un avans mai mare il vor avea proiectele de infrastructura rutiera, cele de apa-canal, dar si de mobilitate urbana.

- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice? 
- Proiectarea pasiva si eficienta energetica sunt prioritati majore, intrucat schimbarile climatice aduc temperaturi extreme si fenomene meteorologice imprevizibile. In Romania, tot mai multe cladiri sunt proiectate pentru a maximiza eficienta energetica, prin utilizarea resurselor naturale, precum izolare termica avansata, folosirea materialelor locale, durabile si performante pentru a reduce pierderile de caldura si necesarul de energie pentru incalzire/ racire, utilizarea materialelor ecologice si sustenabile. Remarcam o crestere a interesului pentru materiale de constructie ecologice, regenerabile si cu amprenta de carbon redusa, respectiv utilizarea de vata bazaltica si lemn. De asemenea, pe partea de monitorizare a consumului de energie se implementeaza sisteme de management inteligent care urmaresc consumul de energie si apa, optimizand resursele si reducand costurile. O tendinta majora este inclusiv reabilitarea cladirilor existente, pentru a le creste performanta si eficienta din punct de vedere energetic.
 
 
Aceasta implica lucrari precum termoizolarea si refacerea fatadelor. Multe blocuri construite inainte de 1989 sunt supuse unor renovari pentru a imbunatati eficienta energetica si a reduce pierderile de caldura. O alta tendinta care merita sa fie mentionata este montarea sistemelor de energie regenerabila, respectiv panourile solare si sistemele de incalzire pe baza de pompe de caldura sunt integrate in cladirile reabilitate. Si ultima tendinta pe care o remarcam este construirea de zone verzi si parcuri urbane, care sa ajute la reducerea temperaturilor din orase. In concluzie, trendurile arhitecturale si de proiectare din Romania reflecta o adaptare treptata la noile provocari climatice, cu accent pe sustenabilitate, eficienta energetica si rezilienta la fenomenele meteorologice extreme. Aceste initiative sunt esentiale pentru a face fata efectelor tot mai intense ale schimbarilor climatice si reducerea dependintei de combustibilii fosili. 

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung? 
- Pe termen scurt, respectiv daca ne raportam la urmatorul an, obiectivul este de a ne consolida, tinand cont de faptul ca ne-am dezvoltat accelerat in ultimii 3 ani. Pe termen mediu, 2-3 ani, obiectivul este de a penetra noi piete si astfel de a ne extinde echipa de arhitecti si ingineri. Pe termen lung, respectiv 3-5 ani, obiectivul este sa devenim un competitor relevant in domeniul proiectarii la nivel national. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergieshiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
DRS
SIGM
noark
SSAB
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
EURO BUILD
quadratum
MAKITA
theda mar
AED
GEWISS
BogArt
EDIT-Structural
VEGO
rigips
ELECTROGRUP
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<