NEXO: Dezvoltatorii vor trebui sa construiasca locuinte eficiente si tehnologizate |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 04 Apr 2025 09:53 |
![]() “In prezent, exista un numar limitat de case cu un consum redus la energie si cu tehnologii inovatoare, in oferta dezvoltatorilor imobiliari. O astfel de casa, cu incalzire in pardoseala, racire in tavan, sistem de ventilatie, dar si automatizari smart home printre care iluminat aplicatie si sistem de climatizare controlat digital, costa intre 400.000 si 850.000 de euro, in functie de suprafata utila si numarul de camere. Insa in viitorul apropiat vor aparea si locuinte eficiente energetic mai accesibile.
Cat despre blocurile de apartamente, constructiile noi cu standardul nZEB (nearly Zero-Energy Building - casa cu consum de energie aproape zero) sunt aproape inexistente. Totusi, tranzitia catre locuinte performante energetic, cu facturi zero la utilitati, este inevitabila si va avea loc mai repede decat ne asteptam toti din domeniu.
Pentru multi romani, casa ideala este un ecosistem inteligent, cu un consum redus cu cel putin 50% sau chiar care se autosustine complet energetic, dar si cu facilitati smart home, cu un control al temperaturii de pe telefon, cu statie de incarcare pentru masina electrica si inclusiv cu o pisicina cu apa incalzita iarna. Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să construiască case si chiar si blocuri cu aceste facilitati, mai ales ca romanii devin mai exigenți și caută soluții care să le asigure facturi mai mici pentru a putea avea o calitate a vietii mai ridicata”, declara Sorin Lapadatu, fondator NEXO Group, din care fac parte Nexo Imobiliare si Nexo InstalConstruct.
Romanii care intentioneaza sa cumpere o locuinta eficienta energetic si cu dotari smart sunt, in general, cupluri sau familii cu venituri ridicate, din middle management, top management, consultanti sau antreprenori, cu activitate in IT, medicina, arhitectura, energie sau altele domenii, din Bucuresti-Ilfov, Cluj, Constanta sau Timisoara, orientati catre un stil de viata imbunatatit de tehnnologie. Sunt adepti ai tehnologiei avansate si vor locuinte smart, cu dotari pentru un control optim de la distanta, de pe telefon. De asemenea, vor sa integreze in locuinta lor cat mai multi consumatori de energie, cum ar fi electronice moderne, dispozitive cu inteligenta artificiala si gadgeturi interconectate cu diverse aplicatii care sa le simplifice viata. Au o gandire pe termen lung, care nu isi doresc doar reducerea facturilor la energie, ci un confort sporit in casa si in viata de zi cu zi cu un cost minim sau zero la energie.
Casa ideala pentru romanii care vor o viata mai buna este si inteligenta
O casa performanta energetic este dotata cu panouri fotovoltaice si pompe de caldura aer-apa, pentru caldura, apa calda si racire. Acestea faciliteaza reducerea dependentei de energie electrica si gaze pana la consum zero. Insa, pe langa a fi o casa eficienta energetic, romanii sunt tot mai interesati sa fie si o locuinta inteligenta, care sa le imbunatateasca viata.
“În viitor, o casă fără elemente smart va fi considerată învechită, așa cum s-a întâmplat în trecut cu locuințele fără centrală proprie sau cu izolație slabă. Tendința este clară: dezvoltatorii care vor să se diferențieze pe piață încep să includă soluții smart home ca standard. În orașele mari și în zonele de suburbii premium, automatizările pentru confort și eficiență energetică vor deveni o normă, nu doar o opțiune. În următorii ani, ne putem aștepta să vedem tot mai multe ansambluri rezidențiale de case inteligente, unde controlul integrat al climatizării, iluminatului și securității va fi inclus în pachetul standard al locuinței. O casa cu tehnologii inteligente integrate este cu aproximativ 30% mai scumpa decat una netehnologizata, insa aceste dotari fac locuințele mai atractive pentru anumit segment de cumparatori și cresc valoarea lor de revânzare”, explica Sorin Lapadatu, fondator NEXO Group.
Multi dezvoltatori vor dezvolta case si blocuri cu aceste tehnologii, de la panouri fotovoltaice, pompe de caldura la facilitati smarthome, insa este necesara o expertiza foarte mare in aceasta arie de constructii eficiente energetic, pentru a putea realiza astfel de cladiri.
NEXO Group este printre primii dezvoltatori din Romania care au construit case inteligente si cu un consum redus de energie. Complexul rezidential NEXO Nature, aflat in Pipera-Voluntari, cuprinde 14 vile ultra-eficiente energetic inteligente, cu aproape costuri zero pentru incalzire si racire. Acesta este dezvoltat pe o suprafata de 5.000 mp, in mijlocul naturii, cu o investitie de 10 milioane de euro.
Cu suprafete construite de pana la 380 mp, casele au 1 sau 2 etaje, 6 incaperi de locuit, 4 bai, un living cu o inaltime de 7 metri, terasa generoasa la etajul 1, o curte cu spatiu verde de pana la 220 mp si o piscina proprie care poate fi incalzita pe timp rece. Locuintele au un design inovator si aduc un concept total nou in Romania, pentru a indeplini normele de mediu si nevoile oamenilor de acum, dar si din viitor, pentru un stil de viata mai bun si mai sustenabil.
Cresc preturile locuintelor?
În 2025, dezvoltatorii imobiliari din România se confruntă cu mai multe provocări care le afectează costurile, viteza de execuție și cererea pentru noile locuințe. Costurile ridicate ale materialelor de construcție și ale forței de muncă, accesul mai dificil la finanțare, cererea afectată de creșterea dobânzilor la creditele ipotecare, reglementările tot mai stricte privind eficiența energetică, probleme legate de infrastructură si competitivitatea pieței și schimbarea preferințelor cumpărătorilor se afla printre dificultatile dezvoltatorilor in acest an.
In acest context, tendința generală in piata imobiliara va fi una de creștere a prețurilor, dar într-un ritm mai lent decât în anii anteriori. În orașele mari și în zonele bine conectate la infrastructură, prețurile vor continua să crească, susținute de cerere și de costurile ridicate de construcție. Dacă economia României încetinește și accesul la credite devine mai dificil, e posibil să apara o stabilizare a prețurilor în a doua jumătate a anului 2025, dar fără scăderi semnificative, explica Sorin Lapadatu.
NEXO Group este un lider in furnizarea de solutii ecologice si tehnologii pentru constructia de case verzi in Romania. Cu un portofoliu diversificat si o echipa de experti dedicati, NEXO Group se angajeaza sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a pietei imobiliare, oferind produse si servicii de inalta calitate care promoveaza eficienta energetica si protejarea mediului.
Infiintat in 2011, NEXO Group este alcatuit din NEXO Instalconstruct si NEXO Imobiliare, oferind solutii complete de constructii si instalatii pentru case cu costuri reduse de functionare. Compania este specializata in proiecte imobiliare complexe si locuinte individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independenta energetica a locuintelor.
Un exemplu notabil este proiectul NEXO Timpuri Noi, din sectorul 3 al Bucurestiului, finalizat in anul 2022, in care pompele de caldura asigura costuri reduse pentru locatari.
NEXO Imobiliare este administratata de catre sotii Sorin si Bianca Lapadatu, care aduc o vasta expertiza si pasiune in dezvoltarea proiectelor sustenabile si inovatoare.
Cu un angajament solid pentru calitate, NEXO Group asigura ca fiecare proiect este executat cu meticulozitate, de la conceptie pana la finalizare, pentru a furniza locuinte cu un confort interior armonios, promovand un stil de viata sanatos si echilibrat.
Viziunea companiei, pentru urmatorul deceniu, este sa dezvolte peste 200.000 de metri patrati de cladiri certificate verzi, ultra eficiente energetic, cu un consum aproape de zero.
|