Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - NORD CONFOREST SA: Trendul pozitiv din 2023 va continua si in anul urmator
NORD CONFOREST SA: Trendul pozitiv din 2023 va continua si in anul urmator
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Dec 2023 06:20
Nord Conforest SA este o companie de constructii civile, drumuri si poduri. Fondata in 1960, firma a fost privatizata trei decenii mai tarziu si, de la acel moment pana in prezent, a inregistrat o dinamica buna a activitatii atat din punct de vedere al proiectelor realizate, cat si al performantei financiare. Compania s-a dezvoltat pornind de la executia de lucrari forestiere, pana la proiecte complexe de constructii civile si industriale, drumuri si poduri, lucrari hidrotehnice si de consolidare. In prezent, societatea dispune de o statie de mixturi asfaltice amplasata in localitatea Bontida (Cluj), de o statie de betoane si de o baza de productie, in Cluj-Napoca. De asemenea, compania dezvolta, in regie proprie, inclusiv proiecte imobiliare de cladiri de birouri si rezidentiale. In cele ce urmeaza, directorul general al Nord Conforest SA, ing. dipl. Eugen Banciu, se refera la cele mai importante lucrari finalizate sau aflate in curs de executie, precum si la perspectivele de crestere, date fiind contextul geopolitic actual si cele mai recente modificari legislative. 
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2023 si in ce maniera credeti ca se va dezvolta aceasta in 2024 si in perspectiva?
- Anul 2023 a fost si este in continuare unul plin de provocari, dar si de oportunitati, generate de contextul national si international in care ne desfasuram activitatea. Dupa o crestere a costurilor cu forta de munca de la inceputul anului si o scumpire constanta a materialelor, recent am fost pusi in fata unei noi provocari, cauzate de modificarea salariului minim si a diminuarii facilitatilor fiscale de care beneficia sectorul constructiilor. Cu toate acestea, pana acum 2023 a fost un an in crestere fata de precedentul si sunt increzator ca si anul viitor va continua pe acelasi trend.
 
 
- Care credeti ca va fi impactul noilor masuri fiscale adoptate de Guvern asupra pietei de constructii, in general, si asupra companiei, in special? Ce masuri aveti in vedere pentru a compensa eventualele pierderi ce vor rezulta?
- Impactul noilor masuri, in prima faza, va fi unul major, care va afecta bugetul de venituri si cheltuieli ale firmelor din acest an, dar si din 2024. Nu aveam cum sa-l prevedem, iar timpul ramas pana la finalul exercitiului financiar in curs este destul de scurt pentru a mai ajusta bugetele. Pentru a putea contracara eventualele pierderi provocate de aceste masuri, in anul 2024 suntem nevoiti sa ajustam ofertele la noile tarife, care evident vor presupune majorarea preturilor. Pe termen mediu si lung, continuam investitiile in digitalizare, prin implementarea, pe langa ERP-ul IConsalt pe care il utilizam cu succes, si a unei aplicatii software de monitorizare a activitatilor din santiere. Totodata, continuam investitiile in mecanizare si instruirea personalului pentru cresterea productivitatii.

- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- Fata de provocarile constante cu care ne-am obisnuit de cativa ani, generate de lipsa fortei de munca, calificarea slaba a muncitorilor, dificultatea gasirii subcontractorilor inalt calificati pentru lucrarile speciale, calitatea slaba a unor proiecte tehnice care genereaza intarzieri si costuri suplimentare atat pentru noi, cat si pentru beneficiari, in acest final de an ne confruntam cu piedicile pe care le genereaza intrarea in vigoare a OUG nr. 90 din 27 octombrie 2023, pentru aprobarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar asumata prin Programul de convergenta, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Masurile luate prin aceasta ordonanta impiedica autoritatile locale sa mai incheie acte aditionale la contractele de executie de lucrari finantate din fondurile publice, care presupun contractarea de lucrari suplimentare, pana anul viitor. Astfel ne aflam in imposibilitatea finalizarii unor proiecte ale caror termene de executie se implineau anul acesta sau in primele luni ale anului viitor si care necesitau ajustarea valorilor contractuale prin incheierea de acte aditionale.
 
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in primele 9 luni din 2023 si estimati evolutia acesteia in 2023, pentru intregul an, si in 2024.
- In primele 9 luni ale anului in curs, am realizat o cifra de afaceri de 82 milioane de lei si estimam depasirea a 115 milioane de lei pana la finalul lunii decembrie, ceea ce reprezinta o crestere de 25% fata de 2022. Pentru anul viitor, ne asteptam la o crestere a volumului de lucrari si a cifrei de afaceri. In acest moment, avem lucrari contractate care ne acopera mai mult de jumatate din activitatea anului viitor.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei?
- Actualmente, avem in executie 10 contracte cu o valoare de peste 92 milioane de lei, majoritatea fiind finantate din fonduri europene. Suntem in curs de finalizare a lucrarilor aferente investitiei de revitalizare si activare Parcul Feroviarilor, precum si de construire a Sediului Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva din Cluj-Napoca. Printre obiectivele aflate in executie se mai afla reabilitarea parcului I. L. Caragiale, a strazii Octavian Petrovici, si partial, a str. George Baritiu, amenajarea unor legaturi pietonale intre Piata Karl Liebknech-Parcul Iris si strazile adiacente din Cluj-Napoca, precum si cresterea si imbunatatirea spatiului pietonal in zona urbana Piata 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduta, str. T. Grozavescu,str. Milcov, str. O. Goga, str. G.Enescu, toate aceste proiecte fiind localizate in Cluj-Napoca.
 
 
- Care sunt directiile de actiune in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate?
- Pentru ca ne propunem o dezvoltare si crestere continua a activitatii societatii si pentru a putea tine pasul cu noile tehnologii ale viitorului, vom continua investitiile in digitalizare, in aplicatii software si pentru monitorizarea activitatilor din santier. In urma cu doi ani am implementat in firma programul ERP IConsalt, pe care il dezvoltam in continuare, complementar acestuia urmand sa implementam un nou sistem informatic pentru monitorizarea activitatilor din santiere.
De asemenea, ne dorim sa innoim si sa ne marim parcul auto si de utilaje. In acest sens am depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest (2021-2027) - Cresterea competitivitatii IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, sesiunea 2023, cu o valoare estimata de 1,5 milioane de euro.
Tot in aceasta perioada, suntem angrenati si in sectorul investitiilor imobiliare, cu o investitie proprie, NCF Business Center. Este vorba despre o cladire de birouri de clasa A, cu un regim de inaltime 2S+P+6E+E retras, situata in Cluj-Napoca, pe care preconizam sa o finalizam in luna mai a anului viitor si care are o suprafata inchiriabila de 3.000 mp.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
CONCEPT STRUCTURE
siniat
leviatan
Acvatot 2019
EDIT-Structural
quadratum
ness project
theda mar
viarom
strabag nivel 1
noark
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
concelex
rigips
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander