One United Properties proiecteaza doua cladiri noi, in cadrul One Cotroceni Park |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 15 Nov 2024 06:20 |
Pe o piata a spatiilor pentru birouri care va atinge un nou record negativ in privinta noilor livrari in 2024, One United Properties are in proiectare fazele 4 si 5 ale complexului One Cotroceni Park, cu un buget de investitii care depaseste 140 de milioane de euro. Acestea reprezinta o continuare a dezvoltarii sustenabile a uneia dintre cele mai importante zone de birouri aparute pe harta din Bucuresti in ultimii ani, revitalizand o fosta zona industriala. Proiectele sunt concepute pentru a indeplini cele mai inalte standarde de eficienta energetica si functionalitate, adresandu-se nevoilor companiilor care cauta spatii moderne si flexibile. In privinta portofoliul comercial One United Properties, la data de 30 iunie 2024 acesta includea 163.000 mp GLA (suprafata bruta inchiriabila), dintre care 119.000 mp operationali in dezvoltari precum One Tower, One Cotroceni Park, One Verdi Park si Eliade Tower, si in constructie One Gallery (fosta hala Ford aflata in plin proces de restaurare), One Technology District si Mondrian Bucuresti. Despre activitatea pe segmentul office ofera in continuare mai multe detalii Mihai Paduroiu, CEO Office Division One United Properties.
-Ce tendinte remarcati pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri in 2024? Cum evolueaza piata, din punct de vedere al cererii si preturilor?
- Piata dezvoltarilor de cladiri de birouri este marcata in 2024 de mai multe fenomene interdependente, cea mai notabila tendinta fiind lipsa livrarilor de noi proiecte de birouri. Asistam deja la o situatie care a atins un record negativ istoric, pe fondul blocajelor administrative care ingreuneaza obtinerea autorizatiilor si continuarea lucrarilor. In consecinta, piata a inregistrat optiuni limitate pentru companii in privinta accesarii de spatii de lucru moderne, certificate, punand totodata presiune pe costuri. Cu toate acestea, cererea pentru spatii de birouri noi, sustenabile se mentine, in special din partea companiilor care fie iti extind operatiunile, fie isi reorganizeaza activitatea si cauta spatii de lucru adaptate la noile standarde post-pandemice. Cererea este in acest moment greu de satisfacut, astfel incat multi chiriasi se confrunta cu o lipsa acuta de optiuni.
- Cum s-au dezvoltat acest sector in ultimii 10 ani, din punct de vedere al calitatii, functionalitatii si esteticii cladirilor? Cum au evoluat, in medie, preturile in raport cu puterea de cumparare?
- As spune ca pana in urma cu trei ani piata a fost destul de echilibrata. Dezvoltarile locale au reusit sa atinga standarde comparabile cu cele din Europa de Vest, datorita investitiilor in tehnologii sustenabile si in cresterea calitatii constructiilor. Proiectele au evoluat semnificativ in ceea ce priveste functionalitatea, in special dupa pandemie, oferind spatii structurate eficient, zone colaborative sau creative, zone de relaxare, precum si solutii inteligente pentru gestionarea consumului energetic. De asemenea, designul modern si atentia la detaliile estetice au transformat multe cladiri de birouri si au raspuns cu succes noilor nevoi de lucru ale companiilor. Avem astfel de exemple chiar in portofoliul nostru: dezvoltari precum One Tower sau One Cotroceni Park beneficiaza nu doar de certificari de sustenabilitate riguroase, ci si de spatii de lucru care se pliaza pe nevoile oricarui tip de lucru: de la spatii care pot acomoda echipe mari, pana la solutii flexibile pentru cei care au nevoie periodic de intalniri cu echipa, zone de relaxare care stimuleaza creativitatea si colaborarea. Totodata, integram in dezvoltarile noastre, pe langa componenta de birouri, si functiunile comerciale, oferind astfel acces chiriasilor la servicii de agrement si sport, restaurante, cafenele, magazine, clinici medicale etc. In privinta preturilor, desi in crestere moderata, acestea au fost aliniate cu puterea de cumparare si cu cererea din partea companiilor, piata locala ramanand foarte atractiva pentru jucatori internationali care fie isi extind operatiunile sau intra pentru prima oara pe piata din Europa Centrala si de Est. Desi costurile de constructie si de finantare recente au pus presiune pe preturi, Romania continua sa ofere un bun raport pret/ calitate.
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, lipsa noilor livrari de cladiri de birouri ramane o provocare majora, care se rasfrange asupra atractivitatii pietei pentru investitori. Pe termen mediu, se va resimti o necesitate urgenta de modernizare a infrastructurii, atat in privinta conectivitatii, cat si a solutiilor sustenabile, pentru a atrage companiile straine care vor sa investeasca in Romania. Dezvoltatorii trebuie sa raspunda cererii pentru spatii de birouri eficiente si sustenabile, bine conectate. Pe termen lung, oportunitatile apar in integrarea tehnologiilor verzi si in dezvoltarea de cladiri cu impact redus asupra mediului. Este ceea ce implementam la One United Properties prin dezvoltarile noastre de birouri si comerciale. De exemplu, am inceput de curand lucrarile pentru One Technology District, un campus de birouri si laboratoare de cercetare care se doreste a fi cel mai sustenabil din Romania si unul dintre cele mai durabile din Europa, fiind complet lipsit de conexiune la reteaua de gaz, si va functiona cu sistemul inovator de tip "geoexchange". Proiectul este construit pentru gigantul german Infineon Technologies, companie listata la Bursa din Frankfurt si lider mondial in domeniul semiconductorilor. One Technology District va gazdui cel mai mare centru de cercetare si dezvoltare pentru cipuri semiconductoare din sud-estul Europei si va acoperi nevoile Infineon pentru o perioada de 15 ani, incepand cu anul 2026. Valoarea totala a contractului se ridica la 57 de milioane de euro (fara TVA) si reprezinta unul dintre cele mai mari acorduri de pre-inchiriere inregistrate vreodata pe piata de birouri din tara noastra. Asadar, companiile vor continua sa caute solutii durabile si moderne, iar acei dezvoltatori care se vor adapta acestei cerinte vor avea un avantaj competitiv.
- Ce impact au asupra dezvoltarilor de birouri noi lucrul de acasa si digitalizarea? Cum vedeti raportul lucru de acasa/ de la birou in acest moment si cum credeti ca va evolua acesta pe termen scurt si mediu?
- Cu siguranta, pandemia si digitalizarea accentuata au avut un impact semnificativ asupra modului de lucru si asupra cererii de spatii de birouri. In ultimii ani, a crescut intr-adevar flexibilitatea in procesul muncii, dar observam ca tendinta de a reveni la birou este in crestere. Multe companii, inclusiv mari jucatori precum Amazon, au remarcat o scadere a productivitatii in randul angajatilor care lucreaza exclusiv de acasa. Acest lucru determina companiile sa promoveze mai degraba un model hibrid sau sa incurajeze intoarcerea integrala la birou. In prezent, exista un echilibru intre munca de la birou si cea de acasa, insa pe termen scurt si mediu ne asteptam ca birourile sa ramana esentiale, oferind contextul ideal pentru colaborare si interactiune umana, care stimuleaza productivitatea si inovatia. Digitalizarea va continua sa optimizeze procesele de lucru, cu siguranta, dar cladirile de birouri vor trebui sa se adapteze, oferind mai multa flexibilitate si facilitati moderne care sa atraga angajatii inapoi la birou.
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si care sunt principalele caracteristici de sustenabilitate ale proiectelor pe care le dezvoltati?
- Criteriul sustenabilitatii a devenit extrem de important in dezvoltarea imobiliara, cu impact pozitiv atat asupra mediului inconjurator, cat si asupra calitatii vietii locuitorilor si a eficientei energetice. Integrarea unor solutii sustenabile, precum riguroasele certificari LEED Platinum si tehnologiile de geoexchange, contribuie la eficienta energetica si la reducerea costurilor operationale pe termen lung. Este adevarat ca integrarea unor astfel de tehnologii implica investitii semnificative, insa beneficiile economice si de mediu pe termen lung compenseaza aceste costuri, printr-o eficienta energetica ridicata si o amprenta redusa de carbon. Proiectele noastre sunt gandite sa includa caracteristici precum sisteme de energie regenerabila, optimizarea consumului de apa si materiale de constructie cu impact redus asupra mediului, asigurand o infrastructura moderna si sustenabila pentru chiriasi.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Pe termen mediu si lung, unul dintre obiectivele noastre principale este sa atingem un portofoliu de 300.000 mp GLA de spatii de birouri si comerciale moderne si sustenabile. Continuam sa ne concentram pe dezvoltarea unor proiecte care sa respecte cele mai inalte standarde de eficienta energetica si sustenabilitate, adaptandu-ne constant la cerintele pietei si la nevoile companiilor care cauta solutii flexibile si de inalta calitate. De asemenea, ne propunem sa dezvoltam proiecte ample, la cerere, asa cum este cladirea One Technology District pe care o vom livra catre Infineon Technology, la cheie.
|