PORR continua sa contracteze proiecte de anvergura in Romania si Polonia |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 07 Dec 2018 08:02 |
Afacerile derulate la nivel international de grupul austriac de constructii PORR, incluse in divizia Business Unit (BU) 3 - International, au crescut cu 30,5% in primele noua luni ale acestui an, pana la 1,19 miliarde euro. Conform datelor companiei, evolutia foarte buna s-a datorat activitatii din Polonia, precum si din cadrul segmentului de tuneluri. Rezultate foarte bune au fost inregistrate si de subsidiara din Romania, mai ales in prima jumatate a anului. In cadrul aceleiasi divizii de lucrari internationale, Porr are un portofoliu total de proiecte evaluat la 2,77 miliarde euro la finele lunii septembrie 2018, acesta fiind cu +15,3% peste nivelul consemnat la finele trimestrului al treilea din 2017. Valoarea totala a portofoliului de comenzi noi s-a majorat, totodata, cu 28,6%, ajungand la 1,4 miliarde euro, dupa ce compania a contractat, ca parte a unui consortiu, un lot de lucrari la Tunelul Brenner, unul dintre cele mai mari proiecte de constructii din Uniunea Europeana, ce vizeaza executia unui tunel de cale ferata de 55 km ce va traversa Muntii Alpi intre Austria si Italia. Acest proiect se alatura altor doua lucrari de anvergura contractate de Porr in acest an, respectiv drumul expres S61 si calea ferata Oświęcim - Czechowice - Dziedzice, ambele in Polonia.
"Cererea din Polonia s-a mentinut la un nivel ridicat, mai ales datorita politicii de coeziune a UE. Totusi, dintre toate pietele-tinta ale Porr, subsidiara din aceasta regiune este cea mai sever afectata de presiunea preturilor si o lipsa acuta de resurse. Supracererea de pe piata fortei de munca genereaza costuri majorate cu salariile, in timp ce preturile materialelor de constructii si ale operatiunilor logistice sunt, de asemenea, in crestere. Aceasta ramane cea mai mare provocare pentru BU3. In acest context, nivelul ridicat al portofoliului de comenzi ne permite sa fim extrem de selectivi in licitarea de noi proiecte", se arata in raportul trimestrial al companiei.
In cadrul BU 3, alaturi de Romania si Polonia, sunt incluse operatiunile grupului Porr din tarile nordice, Qatar, Slovacia, Bulgaria si Marea Britanie, dar si proiecte din alte piete-tinta viitoare.
In Romania, subsidiara Porr Construct este unul dintre liderii pietei de profil, incheind anul 2017 cu o cifra de afaceri de 81,5 milioane de euro, in crestere cu peste 83% fata de nivelul din 2016. Printre proiectele la care compania lucreaza in prezent se afla cladirea de birouri Bucharest Business Garden, ansamblul rezidential Vertical Vox Village, dar si investitii majore de infrastructura, precum reabilitarea pistei aeroportului din Targu Mures si executia caii de rulare Alfa si a platformei de imbarcare-debarcare si extinderea retelelor de canalizare si drenaj aferente pistei de decolare-aterizare din cadrul Aeroportului Brasov-Ghimbav. Compania continua sa-si extinda portofoliul de lucrari la nivel national, printre proiectele contractate in ultimele luni aflandu-se reabilitarea si extinderea retelei de alimentare cu apa si canalizare din zona Panciu - Marasesti (judetul Vrancea), proiect de 30 de milioane de lei sau intretinerea curenta pe timp de vara a infrastructurii rutiere la autostrazile si drumurile nationale din administrarea DRDP Bucuresti, acord-cadru semnat pentru o perioada de 48 de luni ce va fi derulat in asociere cu alte firme locale (cu o valoare de circa 90 de milioane de lei).
La nivel de grup, Porr a raportat o productie totala de peste 4 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 21,3% fata de aceeasi perioada din 2017, si venituri totale de 3,64 miliarde euro (+20,9%). Profitul operational (EBITDA) s-a situat la 130,3 milioane de euro (+17,6%), in timp ce profitul net al perioadei a ajuns la 23,3 milioane de euro (+9,1%). La finele lunii septembrie 2018, grupul avea un portofoliu de contracte in valoare totala de 6,87 miliarde euro (+17,7% fata de nivelul inregistrat la finele primelor trei trimestre din 2017).
|