Agenda Constructiilor
Duminica, 01 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - PORR Group anticipeaza redresarea industriei europene de constructii pana in 2025
PORR Group anticipeaza redresarea industriei europene de constructii pana in 2025
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 27 Aug 2024 11:29
Grupul de constructii PORR a obtinut venituri de 388 milioane de euro in primele sase luni din 2024 in regiunea Europei Centrale si de Est, unde sunt incluse operatiunile din Romania, Cehia si Slovacia. Cifra de afaceri regionala a crescut cu 40,7% comparativ cu nivelul din aceeasi perioada a anului 2023 (276 milioane de euro). La finele lunii iunie 2024, in cele trei tari grupul PORR avea un portofoliu de contracte cu o valoare totala de 711 milioane de euro, fiind cu 18,2% sub nivelul inregistrat in iunie 2023. Valoarea noilor contracte a cumulat 261 milioane de euro (-9,9%).
"Reducerea de 18,2% raportata la nivelul portofoliului de contracte este generata de finalizarea unor proiecte majore de inginerie civila si infrastructura mare din Romania. Totodata, scaderea de 9,9% a valorii totale a comenzilor noi, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, este tot rezultatul mai ales al unei reduceri in special pe piata de inginerie civila din Romania", se precizeaza in raportul semestrial al grupului PORR.
Conform datelor PORR, activitatea de constructii din cele trei tari regionale s-a dezvoltat la dinamici foarte diferite. "In Cehia, o crestere a volumului de constructii pe segmentul infrastructurii de transport este de asteptat. In acelasi timp, cerintele de eficienta energetica pentru cladirile existente genereaza o cerere crescuta in domeniul renovarii si modernizarilor. Ritmul de crestere a pietei constructiilor din Cehia este asteptat sa se intensifice din 2025. In Slovacia, se prognozeaza o crestere semnificativa pentru 2024 in domeniul constructiilor de cladiri nerezidentiale si in ingineria civila, in special datorita investitiilor sporite in sectoarele de sanatate si agricultura. Revenirea sectorului rezidential este asteptata in 2025. In Romania, extinderea si modernizarea infrastructurii rutiere si feroviare genereaza un impuls pozitiv. Cu toate acestea, ritmul va incetini oarecum in 2024 din cauza intarzierilor in atribuirea proiectelor, in contextul alegerilor din toamna. Totodata, ritmul sub asteptari de diminuare a inflatiei cauzeaza, de asemenea, incertitudine, in timp ce reducerea continua a ratei dobanzii de baza este binevenita", se mai precizeaza in documentul citat.
 
 
Crestere de 3,3% a productiei, la nivel de grup
In intervalul ianuarie-iunie 2024, grupul PORR a realizat o productie totala de 3,1 miliarde euro, in crestere cu 3,3% fata de aceeasi perioada din 2023, motorul principal al evolutiei fiind sectorul de infrastructura, cu precadere segmentul de tuneluri si proiecte de anvergura din Romania. La finele lunii iunie 2024, portofoliul de contracte la nivel de grup a atins nivelul de 8,56 miliarde euro (-4,8%).
"Am facut multe progrese in prima jumatate a anului si am obtinut rezultate foarte bune. Prin achizitii specifice, cum ar fi carierele de pietris si materiale pentru umpluturi ale grupului Pannonia si ale specialistului in constructii de drumuri Waggershauser Group, ne-am extins din nou pe verticala si am consolidat afacerea noastra permanenta. Suntem pe drumul cel bun cu viitorul nostru program PORR 2025. Si ne-am marit si mai mult productia de constructii", a declarat Karl-Heinz Strauss, CEO al grupului PORR.
Pentru intregul an 2024, pe baza portofoliului de proiecte contractate, conducerea grupului PORR estimeaza o crestere moderata a productiei. De asemenea, este anticipata o crestere a indicatorului de profitabilitate (EBIT), si a majorare a marjei EBIT la 3%.
"Perspectivele pe piata de constructii raman pozitive si ne asteptam sa inceapa o faza de recuperare in acest an. Investitiile rezidentiale se afla, inca, la un nivel scazut si, prin urmare, afecteaza in mod natural si volumele generale de constructii, dar anticipam o redresare clara in industria constructiilor europene pana cel tarziu in 2025. Programele nationale de finantare si subventiile vor oferi impulsul necesar investitiilor", a precizat reprezentantul PORR.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
SSAB
MAKITA
quadratum
EDIT-Structural
Arduro
noark
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
CDS
SIGM
leviatan
concelex
viarom
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
konsent
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander