Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - PREMIER: Preturile chiriilor apartamentelor noi din Bucuresti a crescut cu 7% in T3
PREMIER: Preturile chiriilor apartamentelor noi din Bucuresti a crescut cu 7% in T3
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 10 Nov 2022 13:04
Preturile de inchiriere solicitate pentru apartamentele noi din Bucuresti au continuat evolutia crescatoare si in al treilea trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, asa cum releva analiza comuna Premier Estate Management si Imobiliare.ro. Analiza ia in calcul preturile solicitate pentru apartamentele construite in perioada 2019-2022 in baza a 10.146 de anunturi de inchiriere listate in Imobiliare.ro.
Cresterea inregistrata pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium si lux se situeaza la 13% fata de trimestrul al treilea al anului trecut si cu 7% fata de trimestrul anterior al acestui an. Astfel, in acest trimestru, preturile medii pe metru patrat util variaza intre 7.5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuintelor noi si 20 de euro pentru locuintele din segmentul de lux.
 
Low-market - crestere de 24%
Zonele cu cele mai ieftine chirii din Bucuresti au inregistrat cea mai mare crestere din piata fata de anul anterior, si anume 24%. Fenomenul este cauzat in principal de diminuarea accesibilitatii creditarii pentru potentialii cumparatori ai aceste piete. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 7,5 euro /metru patrat (aproximativ 340 EUR pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 45 mp). Zonele avute in vedere sunt Ghencea, Militari si Rahova.
 
Mass-market - crestere de 9%
Segmentul de locuinte accesibile (mass-market) a avut cea mai mica crestere comparativ cu celelalte segmente ale pietei. Fata de perioada similara a anului trecut, in perioada iunie-septembrie a acestui an, preturile solicitate de inchiriere au crescut cu 9%, iar fata de trimestrul anterior doar cu 2%. De exemplu, pentru un apartament de doua camere cu o suprafata utila de 50 mp, chiria medie solicitata este de 400 euro, insemnand un pret mediu pe metru patrat de 8 euro.
Zonele analizate pe acest segment includ Berceni, Drumul Taberei, Ozana, Pacii, Theodor Pallady si Titan.
 
Segmentul mediu - crestere de 13%
In ceea ce priveste segmentul de locuinte mediu, cu preturi medii solicitate de 9.5 euro/mp util, se observa o crestere de 13% in trimestrul III al anului curent fata de trimestrul III al anului trecut si de 6% fata de lunile anterioare. Un apartament de doua camere intr-un imobil nou, cu o suprafata de 52 mp, se inchiriaza cu un pret mediu de 500 de euro.
Zonele analizate pe acest segment includ Bucurestii Noi, Crangasi, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon si Vitan.
 
Segmentul mediu-superior - crestere de 9%
In perioada iulie-septembrie a acestui an, preturile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high au cunoscut o crestere comparativ cu 2021 de 9% si de 4% fata de trimestrul anterior. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 11 euro/metru patrat (aproximativ 560 EUR pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 52 mp).
Zonele analizate pe acest segment includ Baneasa, Parcul Carol, Timpuri Noi si Tineretului.
 
Segmentul premium - crestere de 11%
Segmentul premium, adica locuintele din zonele Aviatiei, Dacia, Eminescu, Romana, Universitate si Victoriei, a cunoscut o scumpire de 11% in trimestrul al III-lea al acestui an fata de trimestrul similar din 2021 si o crestere semnificativa fata de lunile anterioare, si anume de 13%. Pentru acest segment, pretul mediu pe metru patrat util se ridica la 13 euro, pentru un apartament de doua camere cu o suprafata de 55 metri patrati, ajungand in medie la 710 euro.
 
Segmentul de lux - crestere de 15%
In ceea ce priveste segmentul de lux - proprietati cu preturi in medie de 20 euro/ mp util, se constata o apreciere de 15% fata de anul trecut, respectiv de 9% in perioada iulie-septembrie fata de lunile anterioare. Un apartament de doua camere cu o suprafata utila de 60 mp, pretul mediu la inchiriere se ridica la 1.200 euro.
Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Kiseleff si Nordului.
”Cresterea costurilor traiului si a utilitatilor, impreuna cu scumpirea creditarii a determinat o reorientare a cumparatorilor de apartamente noi, cel putin momentan, catre optiunea inchirierii unei proprietati, fapt care a determinat cresterea constanta a preturilor solicitate pentru inchiriere. Acesti factori, cumulati cu oferta in scadere a apartamentelor noi in Bucuresti, previzionata de blocajul PUZ-urilor si de costurile de constructie inca ridicate, nu pot sa indice decat o estimare a cresterii a chiriilor solicitate pe aceasta piata” explica Andreea Comsa, Managing Director, Premier Estate Management.
„Nevoia de locuire nu dispare, doar modul in care relationam cu ea se transforma in functie de contextul socio-economic in care ne aflam. Dupa doi ani de restrictii pandemice care au generat schimbari fundamentale pe piata muncii prin apetitul general pentru telemunca, cat si prin organizarea online a anului universitar, fapt ce a scazut apetitul pentru chirii, dar si valoarea acestora cu pana la 20%, iata ca acest segment revine in atentia noastra, inregistrand cresteri semnificative, recuperand toata scaderea inregistrata in 2020 si 2021, odata cu reintoarcerea la birou si in salile de curs, dar si sub impactul cresterii costului de achizitie. Pe fondul acestei cereri ridicate, cresterea impozitelor pe locuinte, a taxelor pe veniturile generate de chirii si a costului vietii in general impacteaza deja valoarea chiriei lunare si sunt mici sanse ca lucrurile sa se opreasca aici” subliniaza Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex
viarom
EDIT-Structural
MAKITA
noark
rigips
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CDS
ness project
Acvatot 2019
strabag nivel 1
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander