Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - PSC: Supravietuitorii crizei sunt constructorii ce vor rezista pana in 2015
PSC: Supravietuitorii crizei sunt constructorii ce vor rezista pana in 2015
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Simona Ene 24 Ian 2014 11:45
Anul recent incheiat a fost unul dificil atat pentru sectorul autohton de constructii, cat si pentru celelalte segmente industriale. Pe langa faptul ca s-a contabilizat un al saselea an de instabilitate economica, activitatea din domeniul constructiilor a fost influentata negativ si de lipsa unui plan national pentru investitii, generand o noua scadere a valorii pietei de profil. “Dupa un an 2012 marcat de conflicte politice, am constatat ca o anumita stabilitate economica nu este suficienta pentru reluarea cresterii, deoarece, in lipsa unor investitii publice majore, cele private au fost sporadice, dezvoltatorii nefiind incurajati in niciun fel sa-si plaseze resursele in noi proiecte. Majoritatea lucrarilor implementate au provenit din investitii generate de oportunitati razlete specifice crizei, aceasta situatie fiind caracteristica subsectoarelor comercial si de retail si mai putin celui rezidential, unde inca nu s-au epuizat stocurile de spatii construite. In conditiile date, este dificil ca o societate de constructii, cu o anumita inertie operationala, sa performeze sau sa pastreze randamentul investitiei la un nivel acceptabil. Aceste neajunsuri se rasfrang de obicei asupra calitatii serviciilor si produselor, afectand inclusiv bugetele consumatorilor. In concluzie, lipsa unei cursivitati in evolutia pietei afecteaza performanta generala a sectorului respectiv”, a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretar general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Avand in vedere scaderea volumului de investitii, o parte din firmele de constructii din Romania - cele care mai sunt inca active - au reusit sa reziste cu multe sacrificii si cu resurse minime, eforturile principale concentrandu-se catre conservarea rezervelor materiale disponibile si a locurilor de munca. Pe de alta parte, unele companii au initiat demersuri de accesare a pietelor internationale si de a intra in competitie cu antreprenori straini pentru proiectele disponibile, ceea ce inseamna ca acestia incep sa-si invinga temerile de a testa noi piete si ca o reinventare a imaginii pozitive a constructorilor romani pe plan mondial este posibila. “Anul 2014 poate aduce primele semne ale revirimentului pietei de constructii. Pe langa proiectele contractate in intervalul de finantare europeana 2007-2013, care sunt fie in curs de executie, fie in etapa de pregatire, faptul ca vor exista doua campanii electorale in acest an poate reprezenta o ocazie de stimulare a investitiilor. Mai mult, in lipsa unei planificari multianuale si in contextul unei minime stabilitati economice, ne asteptam ca autoritatile centrale sa nu introduca noi taxe si impozite ci, mai degraba, sa adopte masuri pentru crearea unor noi locuri de munca, fapt ce ar putea redeschide apetitul pentru consum. Astfel, din semestrul al doilea a.c., am putea avea o piata a constructiilor mai stimulata, care sa se pregateasca pentru un an viitor consistent in lucrari, mai ales ca in 2015 ar trebui sa fie livrate primele fonduri din noul interval de finantare (2014-2020), iar constructorii ce vor reusi sa se mentina in aceasta perioada vor fi printre castigatori”, considera Tiberiu Andrioaiei. Pentru informatii suplimentare, click aici! 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
viarom
noark
ness project
ERBASU CONSTRUCT
siniat
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA
quadratum
rigips
CDS
Ubitech
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander