RPC: Investitii de 3 miliarde euro in nord-estul tarii atrag atentia dezvoltatorilor |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 26 Nov 2024 10:51 |
Iasiul trece printr-o perioada de dezvoltare accelerata, care ii va intari statutul de oras - magnet in Moldova, asa cum reiese din dezbaterea ”Iasi Real Estate Roundtable” organizata de Romania Property Club.
Cele mai importante investitii in infrastructura aflate in derulare in Iasi sunt:
● spitalul Regional, un proiect de 700 milioane de euro, cu un termen estimativ de finalizare pentru 2027;
● proiectul Primariei de 110 milioane de euro pentru noul stadion din zona Bahlui;
● Ministerul Culturii a anuntat recent ca a asigurat terenul pentru noua Opera de 80 de milioane de euro, in timp ce o modernizare de 10 milioane de euro a Filarmonicii este in curs;
● proiectul de 70 de milioane de euro pentru reabilitarea campusului universitar al Universitatii de Medicina si Farmacie, jumatate din suma provenind de la Banca Europeana de Investitii;
● modernizari ale infrastructurii medicale existente: Spitalul de Copii "Sf. Maria" va beneficia de o investitie PNRR de 6 milioane euro in echipamente si materiale; in plus, 9 milioane euro sunt alocate pentru alte proiecte, inclusiv extinderea Unitatii de Urgenta. Alte unitati medicale vor primi 30 de milioane euro din fonduri UE pentru modernizari;
● 20 de milioane de euro alocate de Primarie din fonduri PNRR pentru modernizarea si extinderea retelei scolare.
Zona Moldovei devine pe termen mediu si lung regiunea cu cele mai multe oportunitati la nivel national, datorita avansului la lucrarile autostrazilor A7 si A8, si in contextul anuntului aderarii complete la spatiul Schengen. Autostrada A7 Ploiesti - Pascani, un proiect total de 6,7 miliarde de euro, din care 1,95 miliarde de euro fonduri PNRR, a inregistrat progrese: 130 km de km din autostrada vor fi dati in folosinta anul acesta. Autostrada A8 Ungheni - Targu-Mures, un proiect total de 5 miliarde de euro va avea un total de 304 km. Guvernul a anuntat recent alocarea unei sume de 1 miliard de euro pentru 88,7 km intre Targu Neamt - Ungheni, cu un termen de finalizare de 3 ani. Avand in vedere ca stocul de spatii moderne industriale & logistice din regiunea Nord-Est reprezinta doar 3% la nivel national, cele mai mari oportunitati pe termen mediu si lung vin din acest sector.
Kaufland a demarat la Miroslava lucrarile la cel de-al treilea depozit logistic dupa cele de la Ploiesti si Turda. Noul depozit de 70.000 mp va aproviziona magazinele Kaufland din regiunea de Nord Est a tarii. Antibiotice Iasi, cel mai mare producator de medicamente cu capital romanesc, are un plan de investitii totale de 850 milioane lei (170 milioane euro) intre 2023 si 2030 in modernizarea site-urilor de fabricatie existente, dezvoltarea de noi fluxuri de productie precum si investitii in cercetare. In plus, sunt in plan investitii pentru consolidarea infrastructurii de productie, modernizarea sistemelor de gestionare a apei si a energiei, consolidarea independentei energetice, precum si imbunatatirea capacitatii logistice a platformei.
"IULIUS a investit pana in prezent aproximativ jumatate de miliard de euro in Iasi si continuam sa credem in potentialul acestui oras, motiv pentru care avem noi investitii planificate aici. Ne referim la un proces de revitalizare si reamenajare a ansamblului Palas, prin care proiectul isi va reconfirma pozitia dominanta ca cel mai puternic centru comercial si de divertisment din afara Bucurestiului", a declarat, in cadrul evenimentului, Gabriel Iatco, Shopping Center Manager, Palas.
Sectorul de retail este de altfel cel mai efervescent la momentul actual pe piata imobiliara din Iasi. Prime Kapital lucreaza la transformarea proiectului ERA in Moldova Mall, unde va deschide si Ikea al doilea magazin in afara Bucurestiului, dupa Timisoara. Dedeman are in plan o dezvoltare comerciala pe un teren de 4,6 hectare in zona Felicia, zona unde si Kaufland vizeaza o noua dezvoltare.
Iasiul este unul din cele mai accesibile centre regionale in ceea ce priveste pretul locuintelor noi. Conform datelor Imobiliare.ro, pretul mediu solicitat pentru unitatile rezidentiale noi a fost de 1.712 euro/mp in septembrie, in timp ce la Cluj-Napoca valoarea a fost de 3.230 euro/mp, la Brasov 2.313 euro/mp, la Bucuresti 1.993 euro/mp, la Constanta 1.926 euro/mp iar la Timisoara 1.922 euro/mp.
Iasiul a inregistrat o dinamica mai lenta a pietei de birouri in prima jumatate a anului 2024, dupa un 2023 puternic. In ceea ce priveste sectorul turistic, Iasiul ramane una dintre cele mai subdezvoltate piete hoteliere din Romania. Hotelurile de marca reprezinta doar 12% din capacitatea totala de cazare, conform datelor Est Hospitality. Oferta este limitata la doar 193 de camere, in doua hoteluri, clasificate 3*. Nu exista hoteluri de marca de 4* sau 5* in Iasi.
In concluzie, investitiile consistente in infrastructura sunt de asteptat sa genereze noi dezvoltari imobiliare: sunt vizate constructii rezidentiale, centre comerciale, parcuri logistice si noi fabrici.
|