Agenda Constructiilor
Marti, 11 Februarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - STC PARTNERS dezvolta primul proiect din Romania cu Net Zero Emissions
STC PARTNERS dezvolta primul proiect din Romania cu Net Zero Emissions
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Feb 2025 06:25
STC Partners, dezvoltator imobiliar care pune un accent major pe construirea de comunitati durabile si inovatoare, va livra, in a doua jumatate a acestui an, faza a doua a ansamblului rezidential Quartier Azuga, cu 132 de apartamente, pe care il construieste in Sectorul 2 al Capitalei. Aceasta etapa secunda implica o investitie de peste 15 milioane de euro. In ceea ce priveste Quartier Ferdinand, cel de-al doilea proiect activ al companiei, cu 170 de apartamente, inceput in ultimul trimestru al anului 2024, acesta va fi livrat la finalul anului 2026, proiectul avand un buget de investitii de peste 30 milioane de euro. De asemenea, compania cauta permanent noi oportunitati de dezvoltare rezidentiala, proiecte relativ similare din punct de vedere al dimensiunii si profilului cu ansamblurile la care lucreaza in prezent. Ambitia celor de la STC Partners este de a deveni un etalon in sectorul rezidential, primind recunoastere pentru inovatie, calitate si responsabilitate sociala. Despre activitatea operationala curenta ofera in continuare informatii relevante Roxana Cristea, Partner & COO in cadrul STC Partners
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2024 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2025?
- Pe piata dezvoltarilor rezidentiale recente am remarcat cateva trenduri importante. Primul dintre acestea este legat de cererea crescuta pentru locuinte sustenabile. Consumatorii devin tot mai constienti de impactul mediului si cauta locuinte eficiente din punct de vedere energetic si cu o amprenta ecologica redusa. Cel de-al doilea se refera la urbanizarea continua. Astfel, multe persoane se muta in orase pentru oportunitati de munca, ceea ce genereaza o cerere si mai mare pentru locuinte in zonele urbane. In fine, trebuie amintite preturile fluctuante. In 2024, ele au continuat sa creasca, in mare parte din cauza costurilor ridicate de constructie si penuriei de forta de munca. Aceasta a dus la o presiune ridicata asupra pietei imobiliare, unde oferta nu a putut tine pasul cu cererea. In ceea ce priveste evolutia preturilor in 2025, este greu de prezis cu exactitate, dar se estimeaza ca vor exista fluctuatii in functie de factori precum dobanzile, politicile guvernamentale si dinamica economica globala. In cazul in care conditiile economice se stabilizeaza si dobanzile raman constante sau scad, ar putea exista o cerere si mai mare, ceea ce ar putea duce la o crestere a preturilor, avand in vedere si contractarea ofertei de locuinte noi, cauzata de blocaje administrative pe zona de autorizare din Bucuresti. De asemenea, implementarea standardul NZEB pentru noile locuinte aduce costuri aditionale de dezvoltare, dar si o calitate net superioara pentru rezidenti - ceea ce o sa conduca la preturi mai mari pentru segmentul nou de locuinte. Totodata, conditiile economice fluctuante vor exercita, cel mai probabil, o noua influenta asupra preturilor, care probabil ca vor stagna in perioada respectiva.
 
Quartier Ferdinand 
 
- Ce asteptari aveti de la anul 2025, avand in vedere modificarile fiscale adoptate la inceputul anului? Ce impact estimati ca vor avea asupra activitatii companiei, dar si asupra pietei de constructii si a investitiilor?
- Asteptarile pentru anul 2025 variaza in functie de zona la care ne referim. Ca impact asupra companiei, noile modificari fiscale vor reduce marjele de profit expuse in planurile de afaceri, astfel incat va fi necesar sa ne ajustam strategiile de pret si sa optimizam costurile pentru a stabiliza situatia creata. In ceea ce priveste efectul asupra pietei constructiilor, modificarile fiscale ar putea influenta cererea pe piata locuintelor. De exemplu, subventiile sau deducerile fiscale pentru achizitia de locuinte pot stimula cererea, in timp ce impozitele mai mari descurajeaza, in mod automat, investitiile. Companiile de constructii ar putea fi mai rezervate in a incepe noi proiecte daca se asteapta la un mediu fiscal mai putin favorabil sau incert. In planul investitiilor, modificarile fiscale pot influenta atractivitatea acestora in sectorul constructiilor. Daca stimulentele fiscale nu sunt favorabile, investitorii ar putea fi mai putin inclinati sa investeasca in noi dezvoltari. Modul in care modificarile fiscale vor influenta activitatea companiei si piata de constructii depinde si de capacitatea companiilor de a se adapta la noile conditii. Monitorizarea acestor schimbari si evaluarea constanta a impactului lor vor fi esentiale pentru a naviga cu succes in 2025.
 
Quartier Ferdinand 
 
- Ce masuri aveti in vedere pentru a compensa eventualele scumpiri ce vor rezulta pentru dezvoltare, pe o piata deja afectata de cresteri de costuri si probleme de finantare?
- Masurile sunt, de fapt, cele pe care ne bazam la fiecare inceput de an - indiferent de ceea ce ne ofera masurile guvernamentale - tocmai pentru a nu ne prinde nepregatiti astfel de surprize. Este vorba despre optimizarea costurilor (negocierea unor tarife mai bune cu furnizorii sau cautarea unor alternative mai economice pentru materiale si servicii), diversificarea surselor de finantare (cautarea de parteneriate sau de fonduri de investitii, care sa ofere conditii de finantare mai favorabile), sustenabilitate (cresterea investitiilor in practici de constructie eficiente din punct de vedere energetic si ecologic), orientare catre client (proiectarea ansamblurilor rezidentiale care sa indeplineasca cerintele moderne ale stilului de viata, inclusiv spatii flexibile pentru lucrul de acasa) si diversificare (extinderea catre pietele suburbane si regionale pentru a atinge cererea emergenta de locuinte in afara oraselor mari).
 
Quartier Azuga 
 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2024 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Compania a continuat planurile de dezvoltare a ansamblului rezidential Quartier Azuga, prima faza fiind deja livrata la sfarsitul anului 2024 si urmeaza sa livreze a doua faza in a doua jumatate a anului 2025, conform planificarilor initiale. Ritmul de vanzari a fost unul bun considerand conditiile din piata. In trimestrul al patrulea din 2024 am inceput lucrarile proiectului rezidential Quartier Ferdinand, situat pe Bulevardul Ferdinand I din Bucuresti, proiect care ofera 170 de apartamente si 211 parcari subterane. De asemenea, pe langa aceste doua proiecte din portofoliul nostru, cautam activ noi oportunitati de dezvoltare rezidentiala si tintim ca pana la finalul anului sa tranzactionam un nou teren pentru un nou proiect rezidential. Compania a avut o evolutie buna si pe partea de sustenabilitate, pentru ca de la standardul NZEB - pe care l-am incorporat in proiectul Quartier Azuga - am ridicat standardul in proiectul Quartier Ferdinand si am incorporat Net Zero Emissions, Quartier Ferdinand fiind primul proiect din Romania care aplica nivelul de sustenabilitate Net Zero Emissions.
Este clar ca noul an continua cu diverse provocari socio-economice, dar privind in perspectiva, Romania, in calitate de economie si piata rezidentiala, si-a demonstrat rezilienta si intram intr-o perioada in care putem sa privim lucrurile intr-un mod mai optimist decat ne-am putut asuma la inceput de 2024. Perspectivele tarii sunt incurajatoare pe termen mediu si lung, iar cresterea economica si dezvoltarea oraselor principale o sa continue sa aduca oportunitati bune pentru dezvoltatori rezidentiali responsabili si cu o viziune pe termen lung.
 
Quartier Azuga - Club Marsian
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Pe termen mediu, dorim sa tranzactionam un alt teren pana la sfarsitul lui 2025, pentru a continua dezvoltarea brandului Quartier prin urmatorul proiect rezidential. Pe termen lung, suntem pozitivi cu privire la fundamentele economice pentru Romania si potentialul de crestere al pietei de rezidential in orasele principale din tara. Ne dorim sa ne extindem activitatea si sa devenim un punct de referinta pe piata rezidentiala de locuinte noi din Bucuresti cu privire la dezvoltarile pe care le livram - dezvoltari caracterizate de principii sustenabile si formarea de comunitati prospere pe termen lung. Nu avem tinte de tip numar de unitati de locuinte livrate pe an. Important este sa identificam terenuri unde ne putem aduce amprenta in dezvoltari rezidentiale durabile, sa continuam sa aducem pe piata proiecte eficient energetic, chiar Net Zero Emissions, cu materiale sustenabile si sa formam comunitati de calitate pe termen lung.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
EURO BUILD
AED
EDIT-Structural
noark
strabag nivel 1
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
Ubitech
SSAB
SIGM
CDS
VEGO
MCA
Arduro
konsent
rigips
GEWISS
concelex
ELECTROGRUP
quadratum
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<