Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - STC Partners: "Suntem in cautare de noi oportunitati de dezvoltare rezidentiala"
STC Partners: "Suntem in cautare de noi oportunitati de dezvoltare rezidentiala"
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Mar 2024 06:25
Compania de dezvoltare imobiliara STC Partners si-a propus o abordare atotcuprinzatoare a pietei de profil din Romania, fructificand oportunitatile oferite, cu luarea in considerare a particularitatilor fiecarui proiect si a contextului specific. Obiectivul final este acela de a livra lucrari de inalta calitate, cu o clasificare inalta din punct de vedere al sustenabilitatii si o valoare adaugata semnificativa. Echipa de profesionisti ce activeaza in cadrul companiei detine experienta necesara pentru identificarea celor mai bune investitii, optimizarea structurii de capital, gestionarea executiei si livrarea in conditiile stabilite. Gratie colaborarii cu companii consacrate din industrie, devine posibila atingerea tuturor tintelor propuse. Pentru a afla mai multe detalii despre conjunctura actuala a pietei, a fost solicitata opinia lui Adi Steiner, partener STC Partners.

- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale (cerere, oferta, preturi)? Cum credeti ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- 2023 a fost un an in care cererea si oferta s-au contractat pe piata de locuinte noi, conducand la un volum mai mic de tranzactii si o stabilitate a preturilor. Pe fondul cresterii de TVA de la 5% la 9% din 2024 si al unei scaderi usoare a dobanzilor pentru credite ipotecare, s-a sesizat o crestere a cererii in ultimele luni din anul 2023 pentru unitatile ce se incadrau in pragul de TVA redus, ceea ce a generat un impuls asupra numarului de tranzactii si o revenire a pietei dupa o jumatate de an de scadere, inclusiv usoare cresteri de preturi pe anumite segmente. Primele luni ale anului 2024 urmeaza sa fie caracterizate de o contractare a consumului general in economie, considerand majorarea de taxe si nivelul relativ mare al inflatiei ce continua sa erodeze din capacitatea oamenilor de a achizitiona locuinte noi, deci ne asteptam la un numar mai mic de tranzactii, in raport cu cu perioada din 2023 care venea tot pe un fond economic dificil. Preturile vor ramane relativ stabile, datorita scaderii ofertei de locuinte noi cauzate de blocaje administrative pe zona de autorizare, dar si de o prudenta din partea dezvoltatorilor la acest moment, care ezita sa demareze noi proiecte.
Anticipam ca a doua jumatatea a anului 2024, in special spre finalul sau, va fi caracterizata de o inflatie mai mica, dobanzi mai reduse si o putere generala de cumparare imbunatatita, ceea ce ne duce cu gandul la o tendinta a cresterii cererii si, implicit, a preturilor de tranzactionare. De asemenea, implementarea standardului NZEB pentru noile locuinte, care aduce costuri aditionale de dezvoltare, dar o calitate net superioara pentru rezidenti, va favoriza stabilirea unor preturi mai mari pentru segmentul de locuinte noi. In plus, un impact pe termen scurt in anul 2024 asupra pietei rezidentiale este posibil sa fie exercitat si de cele patru runde de alegeri electorale pana la final de an, cu trei dintre acestea concentrate in perioada septembrie - decembrie 2024. Aceste perioadele electorale au capacitatea de a introduce incertitudini pe termen scurt, ceea ce poate afecta negativ si apetitul oamenilor pentru achizitia de locuinte noi.

 
- Cum a evoluat activitatea in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Noi am continuat planurile de dezvoltare a ansamblului rezidential Quartier Azuga, urmand ca in a doua jumatate a anului 2024 sa fie livrata prima faza, conform planificarilor initiale. Ritmul de vanzari a fost unul bun considerand conditiile din piata. Pe langa pornirea lucrarilor la faza a doua in primavara acestui an, de asemenea, cautam activ noi oportunitati de dezvoltare rezidentiale si tintim ca pana la finalul anului sa lansam spre vanzare un nou proiect rezidential. Este clar ca noul an continua cu diverse provocari socio-economice, dar, privind in perspectiva, Romania si-a demonstrat rezilienta, ca economie si piata rezidentiala. Intram intr-o perioada in care putem sa privim lucrurile mai optimist decat ne-am putut asuma la inceput de 2023. Perspectivele Romaniei sunt incurajatoare pe termen mediu si lung, cresterea economica si dezvoltarea oraselor principale o sa continue sa aduca oportunitati bune pentru dezvoltatori rezidentiali responsabili si viziune pe termen lung.

- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- Dupa cum mentionam anterior, este vorba despre Quartier Azuga Faza 1 (101 apartamente) ce urmeaza sa fie livrat in a doua jumatate a anului 2024. Aceasta faza de dezvoltare ce implica o investitie de peste 10 milioane de euro. De asemenea, Quartier Azuga Faza 2 (132 apartamente) este in plan sa porneasca in primavara, cu un buget de investitii de peste 15 milioane de euro. De asemenea, suntem in cautare de noi oportunitati de dezvoltare rezidentiala, proiecte relativ similare ca dimensiune si profil cu ansamblul rezidential Quartier Azuga.

 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Suntem pozitivi cu privire la fundamentele economice ale Romaniei si la potentialul de crestere a pietei de rezidential in orasele principale din tara. Dorim sa ne extindem activitatea si sa devenim un punct de referinta pe piata rezidentiala de locuinte noi din Bucuresti. In ceea ce priveste proiectele pe care le livram, acestea sunt caracterizate de principii sustenabile si formarea de comunitati prospere, pe termen lung. Nu avem tinte de tip numar de unitati de locuinte livrate pe an. Important este sa identificam terenuri unde ne putem pune amprenta si sa continuam sa dezvoltam proiecte eficient din punct de vedere energetic, cu materiale durabile si sa formam comunitati de calitate pe termen lung.

- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Forta de munca continua sa fie o provocare. Ne dorim sa aducem in echipa oameni competenti in aria lor de activitate, dar piata rezidentiala este inca in curs de dezvoltare si intr-un proces de invatare continua despre felul cum aceasta activitate trebuie condusa intr-un mod profesionist. Am reusit sa formam o echipa competenta si inchegata in cadrul STC Partners, pe care ne dorim sa continuam sa o extindem. Suntem ingrijorati cu privire la lipsa de predictibilitate din partea zonei politice, avem nevoie de un orizont mai larg de timp legat de la masurile adresate mediului privat si sectorului imobiliar, deoarece o dezvoltare rezidentiala poate dura intre 3 si 5 ani de la identificarea unui teren si pana la livrarea locuintelor. In conditiile in care cadrul legislativ si taxele aplicate continua sa se schimbe in mod major de la un an la altul, toata aceasta nesiguranta conduce la investitii mai mici, sub-optime, de oportunitate, iar in acest context dezvoltarea orasului va continua sa aiba de suferit.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
CDS
noark
AED
BogArt
EURO BUILD
GEWISS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
DRS
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
VEGO
quadratum
SIGM
MAKITA
ELECTROGRUP
konsent
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<