Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - STRABAG si ZÜBLIN vor realiza centrul de cercetari stiintifice ELI-NP
STRABAG si ZÜBLIN vor realiza centrul de cercetari stiintifice ELI-NP
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Simona Ene 18 Apr 2013 14:30
In data de 17 aprilie a.c., Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” a dat publicitatii numele castigatorilor proiectului de constructie a centrului de cercetare stiintifica Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), ce va fi amplasat pe platforma din localitatea Magurele, judetul Ilfov. Potrivit conducerii institutului, companiile Strabag SE (Austria ) si Züblin AG (Germania) vor edifica,  in termen de 22 de luni, obiectivul de investitii, adjudecat pentru suma de 286,3 milioane de lei (fara taxele aferente). „In pofida faptului ca lucrarea a fost atribuita, din punct de vedere legal urmeaza o perioada de contestatii, iar semnarea propriu-zisa a contractului va avea loc dupa data de 29 aprilie a.c. La licitatia pentru constructia acestui obiectiv, lansata in luna august 2012, au mai participat societatile Comnord SA, Bog’Art, Astaldi SpA, Hochtief Solutions AG si Bouygues SA”, a declarat Nicolae Zamfir, director general al institutului "Horia Hulubei".
Potrivit datelor tehnice, proiectul Centrului de Cercetare Stiintifica Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) prevede constructia unui ansamblu format din mai multe cladiri, cu o arie insumata de 31.500 mp, care va cuprinde: corpul central (cu o suprafata construita de 4.448 mp), imobilul ce va adaposti echipamentul cu radiatie gamma (6.958 mp), laboratoare (2.593 mp), birouri (S+P+5E+E6-tehnic, 738 mp), casa de oaspeti (P+2E+E3-partial, 735 mp), cantina (277 mp), camerele exterioare (3.000 mp), precum si infrastructura aferenta, utilitatile, un pod rulant, un sistem de fundare indirecta etc.  
Proiectul face parte dintr-o structura unica la nivel mondial
Obiectivul, ce va avea destinatia de centru de cercetare in domeniul fizicii nucleare, face parte din proiectul european Extreme Light Infrastructure (ELI), care cuprinde inca doua structuri similare, una urmand a fi edificata in Praga (Cehia), iar cealalta in Sighet (Ungaria). Acestea vor constitui cea mai performanta platforma mondiala pentru studiile din domeniul radiatiei fotonice. Finantarea proiectului este asigurata din fonduri nerambursabile, prin Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (cu o constributie de 83% din total), precum si din surse de la bugetul de stat (17%). Din valoarea totala a investitiei - ce se va derula in doua etape -, in intervalul 2013-2015 se vor aloca 180 milioane de euro, in timp ce in perioada 2014-2016 va fi acordata diferenta. In timp ce edificarea propriu-zisa a centrului de cercetare se va incheia la finele anului viitor, echipamentele - constand in sisteme LASER si un utilaj de radiatie gamma - vor fi montate ulterior, astfel incat proiectul sa devina operational din 2017. Pentru informatii suplimentare, www.eli-np.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
concelex
konsent
leviatan
CDS
siniat
strabag nivel 1
viarom
MAKITA
ness project
BogArt
rigips
quadratum
Ubitech
Acvatot 2019
noark
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander