STUDIU: Recomandari pentru evitarea intarzierilor in constructii |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 16 Iul 2018 07:21 |
Potrivit specialistilor, pe plan mondial, despagubirile pe care un antreprenor trebuie sa le achite in cazul intarzierii sau lipsei de acuratete a lucrarilor de constructii sunt tot mai mari, astfel incat, macar la nivelul celei mai avansate economii din lume, s-a impus elaborarea unor linii directoare (recomandari general valabile) pentru evitarea situatiilor nedorite, ale caror costuri - financiare si de imagine - pot clatina serios esafodajul unei firme de constructii.
Astfel, recent, o echipa din cadrul The Associated General Contractors of America - SUA (AGC of America), denumita in stil militar AGC Delay and Disruption Task Force, cu 12 membri desemnati in 2016 de presedintele de atunci al organizatiei, Mark Knight, a publicat un studiu care detaliaza natura problemei intarzierilor, prezentand modalitati practice pentru eliminarea acestora.
„Data fiind amploarea fenomenului intarzierii lucrarilor de constructii atat la proiecte private, cat si la cele de interes public, prima concluzie - dupa indelungatele discutii cu antreprenorii membri ai AGC of America, respectiv cu investitorii, autoritatile contractante etc. - a fost ca nu exista un remediu unic prin aplicarea caruia sa dispara provocarile respective, privind intarzierea, lipsa de productivitate sau de acuratete a muncii pe santiere, abordarile neprofesionale si alte aspecte. Desi s-a cautat sa fie general valabile, solutiile potrivite trebuie adaptate la fiecare caz in parte, pentru ca nici contractele nu sunt unitare, remarcandu-se o diversitate de factori de influenta: dimensiunea si complexitatea proiectului (respectiv, a pretentiilor de despagubire), capacitatea investitorului si a antreprenorului de a lucra impreuna pentru a rezolva problemele aparute, disponibilitatea costurilor utile si relevante, programul de realizare a lucrarilor de constructii etc. De fapt, grupul de lucru nu si-a propus sa evite intarzierile sau intreruperea lucrarilor, pentru ca s-a presupus din start ca acestea sunt inevitabile in acest domeniu de activitate. Mai degraba, s-a reusit imbunatatirea procesului de rezolvare a disputelor despre intarzieri si intreruperi, atunci cand acestea apar”, a declarat David Hecker, presedintele AGC Delay and Disruption Task Force si consilier juridic general la Kiewit Corp. - Omaha, Nebraska (SUA). Pentru a descarca documentul integral, click aici!
|