Titirez.ro estimeaza o incetinire a dinamicii de crestere a preturilor locuintelor |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 02 Feb 2023 16:41 |
Anul acesta a inceput pe o nota precaut optimista pentru piata rezidentiala autohtona, ca si pentru economia tarii per ansamblu, previziunile privind evolutia lor pe parcursul lui 2023 inscriindu-se pe o linie similara. Cea mai recenta analiza realizata de reprezentantii retelei de site-uri imobiliare Titirez.ro releva ca interesul pentru achizitiile de locuinte, fie pentru uz personal, fie in scop investitional, se va mentine - chiar daca potentialii cumparatori vor continua sa manifeste o precautie sporita, pe fondul tulburarilor geopolitice resimtite la nivel global, cu impact si asupra economiei.
Astfel, exceptand eventualitatea unei acutizari bruste a situatiei politico-economice internationale, sansele ca preturile locuintelor sa intre anul acesta pe un trend descendent sunt, practic, infime, considera oficialii Titirez.ro. Pe segmentul rezidential nou, cresterile de preturi continua sa fie alimentate de scumpirile consemnate de materialele de constructie, respectiv de costurile mai mari cu forta de munca, in vreme ce segmentul apartamentelor vechi este influentat, in mod indirect, de aceasta dinamica.
Potrivit datelor recent facute publice de reprezentantii statului, Romania a incheiat anul trecut cu o crestere economica de 4,9%, in vreme ce asteptarile Comisiei de Prognoza pentru anul 2023 vizeaza un avans al PIB de 2,8%. De asemenea, previziunile Comisiei Europene, desi mai temperate, au in vedere tot un avans economic pentru 2023, in cuantum de 1,8%. Pe de alta parte, asteptarile celei din urma institutii privind evolutia inflatiei vizeaza o scadere de la o medie de 11,8% in 2022, la 10,2% in 2023, urmand ca acest indicator sa se cifreze la 6,8% in 2024.
„Desi anul trecut ne-am confruntat, fara indoiala, cu un context economic dificil, apetitul pentru achizitii imobiliare a ramas, totusi, solid. Acest fapt este vadit de cele mai recente statistici publicate de ANCPI, potrivit carora pe parcursul lui 2022 au fost tranzactionate, la nivel national, 700.273 de imobile - cu 1.517 mai multe decat in 2021, cand au fost vandute 698.756 de imobile. Desigur ca diferenta dintre cei doi ani, de circa 0,2%, este practic neglijabila, insa faptul ca activitatea de tranzactionare din piata s-a mentinut la un nivel stabil, in ciuda provocarilor intampinate de economie, este semnificativ. Asta cu atat mai mult cu cat anul 2021 a fost unul chiar foarte bun la acest capitol, ca urmare a intensificarii apetitului pentru achizitii dupa «relaxarea» restrictiilor impuse in 2020.” Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR.
Una dintre problemele intampinate de jucatorii activi pe piata rezidentiala locala, atat dezvoltatori si vanzatori de locuinte vechi, cat si potentiali cumparatori, este reprezentata de cresterea considerabila a costurilor de creditare. Astfel, potrivit datelor publicate de BNR, nivelul Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) se situa, la finele anului 2022, la 5,73% - un nivel de 3 ori mai mare decat cel consemnat la inceputul aceluiasi an, respectiv 1,91% (valori la zi). Pe de alta parte, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele (inclusiv ipotecare) contractate inainte de introducerea IRCC, s-a majorat in acelasi interval de 2,5 ori, de la 3,02% la 7,57%.
In acest context, Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a punctat, intr-o aparitie publica recenta, ca un obiectiv al autoritatilor pentru anul 2023 este, in mod evident, cel de reducere a inflatiei - si, in corelatie cu aceasta, de stabilizare, respectiv scadere a dobanzilor la credite. Potrivit acestuia, daca 2022 a fost un an de compensare si de diminuare a efectelor negative (provocate de conflictul ruso-ucrainean), 2023 va trebui sa fie anul de recuperare, iar 2024, anul in care ar fi de asteptat o crestere a puterii de cumparare, atat a cetatenilor, cat si a companiilor.
De notat ar fi ca, facand abstractie de fondurile de investitii institutionale, care pot fi active si pe segmentul rezidential, cumparatorii de locuinte de pe piata locala se impart, in mod firesc, in 2 categorii: cei care au nevoie de un imprumut bancar pentru finantarea, fie si partiala, a unei achizitii, respectiv cei care dispun de fonduri proprii pentru aceasta - deci nu sunt influentati (in mod direct) de cresterea semnificativa a costurilor creditarii. In acest context, o analiza realizata de Titirez.ro in toamna anului trecut releva ca potentialii clienti din cea de-a doua categorie, anume cei cu bani gheata, erau cei mai activi din piata, motivati fiind sa faca o achizitie pentru a-si proteja capitalul de efectele inflatiei.
Desi ambele categorii de clienti potentiali manifesta o precautie sporita in actualul context economic, este de asteptat ca si unii, si altii sa ia in cele din urma o decizie de cumparare, in momentul in care vor constientiza stringenta propriei nevoi - de a avea o locuinta, respectiv de a face o investitie viabila pe termen lung. In ceea ce priveste atitudinea de expectativa a celor care mizeaza pe intrarea preturilor locuintelor pe un fagas descendent, reprezentantii Titirez.ro considera ca aceasta nu va fi „rasplatita” de evolutia pietei pe parcursul acestui an.
„Dincolo de raportul cerere-oferta si inertia ce caracterizeaza piata imobiliara in general, un dezvoltator ar trebui sa se gaseasca intr-o situatie financiara foarte precara pentru a accepta sa-si diminueze drastic marja de profit intr-un context economic ca cel actual, in care inflatia pune, dimpotriva, o presiune foarte mare pe cresterea preturilor. Previziunea noastra este ca, pe segmentul rezidential nou, tendinta de apreciere a locuintelor va continua sa fie alimentata de scumpirile consemnate de materialele de constructie, respectiv de costurile mai mari cu forta de munca, in vreme ce apartamentele vechi vor fi influentate, in mod indirect, de aceasta dinamica. In opinia noastra, in functie de evolutia economiei locale si internationale, ne putem astepta, totusi, la o incetinire a ritmului de crestere a preturilor pe piata rezidentiala.” Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR.
|