Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Tendinta de scadere pe piata constructiilor
Tendinta de scadere pe piata constructiilor
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 30 Oct 2009 15:57
Piata constructiilor a inregistrat o reducere a volumului de activitate in al doilea trimestru al acestui an cu 11% comparativ cu primele trei luni din 2009, si cu 14,2% fata de acelasi interval din 2008, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), contribuind substantial la recesiunea economica din aceasta perioada. Potrivit informatiilor disponibile, economia Romaniei a scazut in trimestrul al doilea cu 8,7% fata de perioada similara a anului trecut si cu 1,1% comparativ cu primele trei luni din 2009. In ceea ce priveste sectorul autohton al constructiilor este previzionata o tendinta generala de scadere moderata pana la sfarsitul anului in curs, situatie generata de efectele recesiunii economice internationale. Astfel, potrivit estimarilor din luna octombrie 2009, aceasta tendinta va fi inregistrata atat ca volum de productie (sold conjunctural -38%) cat si la nivelul stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -39%). Managerii societatilor de constructii care au raspuns cercetarii statistice a INS prognozeaza, de asemenea, reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -35%) si o relativa stabilizare a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural -3%). Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii pietei.

A crescut numarul de autorizatii de construire eliberate
In luna septembrie 2009 s-au eliberat 4.724 de autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, in crestere cu 1,5% comparativ cu luna anterioara. Conform datelor INS, 64,3% din autorizatiile eliberate in perioada mentionata sunt pentru zona rurala, mentinandu-se trendul din luna precedenta. Referitor la distributia in profil regional, in intervalul analizat este evidentiata o tendinta de majorare a numarului de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale in patru regiuni de dezvoltare, respectiv: Centru (+153 de autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+77), Nord-Vest si Sud-Est (+4 autorizatii fiecare). In celelalte zone ale tarii s-au inregistrat scaderi ale numarului de documente eliberate. Comparativ cu luna septembrie 2008, in perioada corespondenta a acestui an s-au eliberat cu 1.441 mai putine autorizatii, tendinta reflectata in toate regiunile: Nord-Est (-385 de autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-265), Centru (-195), Sud-Muntenia (-188), Sud-Vest Oltenia (-142) etc. In primele noua luni ale acestui an s-au eliberat, in total, 37.758 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul contextului dificil de pe piata financiara care a afectat sectorul constructiilor in special in primul trimestru al anului.

Investitiile straine directe de 3,15 miliarde euro in primul semestru
Investitiile straine directe (ISD) atrase de Romania in primele opt luni ale acestui an au totalizat 3,154 miliarde euro, reflectand o scadere semnificativa a acestora comparativ aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, ISD au avut un pronuntat impact macroeconomic, finantand integral deficitul de cont curent. Conform datelor BNR, creditele intra-grup au insumat, in perioada ianuarie-august 2009 valoarea de 1,69 miliarde euro, iar cea a participatiilor la capital 1,464 miliarde euro. Prognoza Agentiei Romane pentru Investitii Straine pentru anul 2009 privind ISD ce vor fi atrase in economie este de 4,5-5 miliarde euro, iar datele pentru primele opt luni par a confirma aceste previziuni.
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
strabag nivel 1
theda mar
leviatan
Ubitech
EDIT-Structural
siniat
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
noark
concelex
ness project
rigips
quadratum
CDS
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander