ARCADIA: Este necesara o legislatie coerenta si echilibrata in constructii |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Dec 2024 06:25 |
Legislatia nearmonizata din domeniul constructiilor creeaza mari probleme practice in avizare, autorizare si control. Din aceasta perspectiva, devine foarte importanta adoptarea CATUC, care sa duca la o coerenta legislativa si procedurala, astfel incat sectorul sa beneficieze pe deplin de avantajele "boom"-ului preconizat si activitatea din domeniu sa se desfasoare intr-un mod predictibil si corect, spune Florin Nistor-Chinole, directorul general al Arcadia AEN Architecture and PM si prim-vicepresedinte al Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania, companie prezenta de peste 3 decenii pe piata de proiectare din Romania. De asemenea, specialistul precizeaza ca activitatea proiectantilor este afectata grav de faptul ca proiectele publice au prevazute bugete nerealist de mici pentru proiectare, in timp ce serviciile respective se platesc dupa obtinerea autorizatiei de construire. "Situatia poate fi rezolvata legislativ foarte usor, iar in acest fel ne intoarcem la necesitatea adoptarii unei legislatii coerente si echilibrate", a declarat Florin Nistor-Chinole.
Compania Arcadia AEN Architecture and PM gestioneaza proiectele in toate fazele, de la demarare, la fezabilitate, proiectare, managementul constructiei si pana la ocupare.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2025-2030?
- In acest an am avut o perioada cu multe provocari. In ceea ce priveste proiectele, am mers pe un trend constant, bazat pe relatiile istorice cu clientii si avem o stabilitate cu privire la portofoliul de lucrari. Ne-am reorientat si catre piata lucrarilor publice dupa mai mult de o decada de cand nu am mai accesat in mod direct aceasta piata. Pentru final de an, ne vom concentra pe contractele aflate in derulare si pe participarea la licitatii publice.
In perioada 2025-2030, ne vom orienta cu precadere pe investitii care se pot implementa. Astfel, vom licita obiective realizate de investitorii institutionali, care dezvolta proiecte moderne si de calitate, precum si proiecte publice, care vor avea finantare asigurata. Personal, nu cred ca in urmatorii patru ani vom putea sa proiectam prea mult pentru investitori privati in Bucuresti, deoarece acest climat urbanistic total impredictibil face ca cei care doresc sa faca proiecte sustenabile si de viitor sa nu-si aloce resursele intr-o zona in care orice planificare este imposibila si supusa arbitrariului. In consecinta, in Bucuresti preconizez ca nu vor mai fi noi proiecte private de anvergura pana la adoptarea si implementarea noului PUG. La cum au decurs lucrurile pana in prezent, nu cred ca pana in 2030 va fi aprobat acest document. Sper sa ma insel in aceasta privinta, iar administratia locala sa ne surprinda in mod placut. Consider si cred ca sunt in asentimentul tuturor profesionistilor ca blocarea arbitrara a celui mai important pol de dezvoltare din Romania este probabil cea mai nefericita solutie care putea fi implementata. Pentru cateva "uscaturi" (dezvoltatori care au construit nelegal) nu tai toata padurea, fara sa pui nimic in loc. Pentru a continua comparatia, interventiile se puteau face punctual si sa se inlature "uscaturile", iar padurea sanatoasa sa fie ingrijita in continuare si plantati noi copaci, pentru a dezvolta intregul habitat. Solutia administrativa adoptata in Bucuresti isi va arata efectele dezastruoase peste circa doi-trei ani, cand se va termina actualul ciclu investitional, care a inceput acum trei-patru ani si absolut nimic nou nu va veni pentru a asigura continuitatea.
La nivel national, pentru perioada 2025-2030 am convingerea ca va urma o perioada de "boom" in investitii private (logistica, industrial, comercial, rezidential, sanatate, energie, agricol etc.), datorata alocarii de fonduri publice in infrastructura de transport, sanatate, educatie etc., precum si aplicarii de scheme de garantare pentru anumite tipuri de investitii, care vor genera efectul multiplicator atat de necesar economiei.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Activitatea in proiectare va consolida din ce in ce mai mult integrarea de noi tehnologii sustinute de dezvoltarea continua a aplicatiilor software care ne vor ajuta in dezvoltarea de proiecte sustenabile, care sa asigure un spatiu construit ergonomic si de calitate, centrat pe nevoile utilizatorului. As face o observatie importanta aici: decidentii ar trebui sa invete din ceea ce se intampla acum in domeniul auto in Europa si sa nu mai reglementeze arbitrar domeniul constructiilor, doar pentru ca "asa este la moda". Trebuie subliniat ca acest domeniu este unul cu un ciclu de implementare lung si o durata de exploatare si mai lunga. Practic, spatiul construit este, in esenta, singurul activ care transcende generatii, spre deosebire de orice alt activ creat de om, iar interventiile in reglementari trebuie sa fie facute coerent si coordonat.
In caz contrar, vom avea o intentie buna cu tot ce inseamna decarbonizarea si trecerea la o economie sustenabila care va duce la blocarea abrupta a domeniului prin simplu fapt ca va rezulta un produs care nu este viabil pentru utilizator din punct de vedere economic.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice?
- S-au spus foarte multe pe marginea subiectului legat de rezilienta si consider ca in domeniul constructiilor redundanta/ rezilienta a fost intotdeauna prezenta tocmai datorita caracteristicii intrinseci a spatiului construit, pe care am subliniat-o anterior - si anume transcenderea generatiilor. Nu exista specialitate in constructii, indiferent daca vorbim despre arhitectura si/sau inginerie, in care sa nu fie gandite alternative de back-up (in esenta asta inseamna rezilienta) pentru sistemele constructive, care sunt normate si introduse in normativele de proiectare de zeci de ani. Intr-adevar, se poate pune in discutie nivelul de asigurare pe care dorim sa-l avem si flexibilitatea asumata. Consider ca aceste niveluri se raporteaza, in final, exclusiv la o analiza cost-beneficiu, peste ceea ce depaseste cerintele minime din norme.
In ceea ce priveste schimbarile climatice, este evident ca trebuie implementate gradual, si subliniez acest lucru, masuri pentru decarbonizare atat in faza de proiectare si constructie, cat si in cea de utilizare. Acest demers poate fi indeplinit cu succes la ora actuala. Am convingerea ca in perioada urmatoare se va rafina si mai mult procesul respectiv.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Strategia de dezvoltare a companiei a fost si este gandita doar pe termen lung. Nu ai cum sa activezi intr-un astfel de domeniu, in care ciclul unei investitii pe care o gandesti si planifici dureaza de la minimum trei ani in sus, si sa-ti faci planuri pe termen scurt sau mediu. O abordare pe termen scurt nu poate duce decat la declinul unei companii de proiectare.
Activam pe piata de profil de peste treizeci de ani si doar planificarea atenta a resurselor si directiilor de dezvoltare a facut posibila pozitionarea constanta a firmei in topul proiectantilor. In esenta, strategia este de consolidare si diversificare a serviciilor care au legatura directa cu "core business"-ul nostru: proiectarea arhitecturala si inginereasca a cladirilor.
Astfel, ne-am dezvoltat deja foarte mult pe zona de design interior, pe cea de implementare a tehnologiilor de prefabricare si pe zona de analize economice si financiare. Toate aceste noi ramuri, care au o sinergie completa cu spatiul construit, vor fi dezvoltate si integrate din ce in ce mai mult in oferta noastra de servicii, cu scopul final de a avea, la un moment dat, posibilitatea de a oferi servicii complete pentru un investitor, pornind de la "due-dilligence" si terminand cu punerea in functiune a cladirii.
|