Agenda Constructiilor
Miercuri, 31 Mai 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Arh. George Cristescu, DECO: Cum s-a schimbat arhitectura in umbra pandemiei
Arh. George Cristescu, DECO: Cum s-a schimbat arhitectura in umbra pandemiei
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 18 Feb 2022 11:52
Dupa doi ani de pandemie, incepem sa ne obisnuim cu noua normalitate pe care o strabatem. Si putem sa recunoastem, mai putin timorati, dar la fel de fascinati, ca vietile noastre s-au schimbat. Nu doar domeniul medicinei s-a schimbat: ne-am transformat casele in restaurant, in birou, in scoala si cafenea in acelasi timp. Daca privim cu atentie enumeratia anterioara, vom vedea ca, deci, spatiile cu care intram in contact au trecut prin modificari de necrezut in ultimii ani.
Si asta poate fi si bine, si rau - industria designului interior a avut de suferit. Insa oamenilor li s-a dat contextul sa constientizeze importanta spatiului la adevarata sa valoare. Despre felul in care s-a schimbat arhitectura in perioada pandemica si in prezent ne vorbeste arh. George Cristescu, fondatorul de la o firma de arhitectura tanara, Deco Architects.
 
Cat de mult vom ramane remote?
Ne gandim constant ca pandemia ne-a fortat, pe majoritatea, dintre noi, sa lucram de-acasa - si oricat de dificil ne-a fost, nu ne gandim la ce presupune asta pentru spatiu si pentru „artistii” spatiului. Ne intrebam cat de mult vor ramane vietile noastre traite…remote.
Iar aceasta intrebare nu poate decat sa genereze incertitudine - nu doar in vietile noastre, ci si in ale arhitectilor si designerilor de interior. Chiar daca „la birou tot ne vom intoarce” si nu vom ramane in permanenta digitalizati, pandemia a afectat industria designului - s-a construit oare mai putin?
In 2020, odata cu izbucnirea pandemiei si intrarea in lockdown, am avut o perioada de incertitudine, unii dintre clienti dand semne ca vor suspenda proiectele. La scurt timp, am constatat ca aproape toti investitorii au inceput sa creasca presiunea pe termenele de livrare, semn ca pandemia a impulsionat piata imobiliara.
Proiectele de birouri care erau deja in curs de executie au continuat, majoritatea avand deja precontracte de inchiriere semnate. Am avut un singur proiect de birouri care s-a oprit in 2020. Am avut si un proiect nou de birouri care a inceput in aprilie 2020, in plina pandemie, pentru care finalizam acum ultimele detalii de executie. - arh. George Cristescu, fondator Deco Architects
 
Spatiul, valorificat cu adevarat
Poate nu ne-am fi gandit la pandemie dintr-o perspectiva optimista, insa iata una: lunile de lockdown ne-au facut sa intelegem cu adevarat spatiul. Si nu doar sa il intelegem, ci si sa il valorificam si apreciem cu adevarat. In pandemie, am invatat ca…orice contruim bun, ne construieste la randul sau.
Arhitectura a devenit mai mult ca niciodata un actor important in societate, avand puterea sa distanteze sau sa aduca mai aprope. Si, pe de alta parte, stand departe de spatiile pe care le frecventam, le-am inteles importanta. Pana si de birou ni s-a facut dor, nu? Astfel, pandemia ne-a dat prilejul sa nu mai privim spatiile ca pe ceva pur material, ci mai degraba ca pe o fuziune complexa.
Arhitectura intruneste, cumva, aceasta ecuatie: „cum arata spatiul + cum se simte spatiul = cum ma simt si ce fac eu”. Ne-am dat seama, stand izolati la domiciliu, ca Acasa trebuie pretuit mai mult si ca trebuie sa fie mai confortabil.
Ajungand din nou la birou, am realizat ca locul ne face, de fapt, productivi. Si in sfarsit, ne-am dat seama ca mersul la restaurant nu e despre mancare - ci despre stare, despre moment, despre deconectare si rasfat. Atat de important a devenit spatiul in ultima perioada.
 
Pandemia si impactul asupra arhitecturii
Schimbarile pe care le-a impus pandemia in lumea designului - deci, si in a noastra, ca beneficiari directi - nu sunt insa modificari de moment. Ci mai degraba trendsettere masive in lumea designului - pandemia a trasat noi tendinte in arhitectura, un domeniu care va fi puternic impactat de Covid-19.
Cladirile nu vor mai fi niciodata doar „cladiri” imateriale - vor deveni oaresicum entitati vii, care au puterea sa genereze stari, emotii, sentimente - vom fi legati de cladiri. Si vom fi legati intre noi, prin ele. Cladirile ne construiesc in masura in care noi ne construim pe ele - chiar daca pare o abordare profund filosofica, vom crede din ce in ce mai mult in aceasta noua mantra.
Pandemia a facut oamenii sa-si reconsidere stilul de viata, sa se indrepte mai mult catre experiente personale care conteaza si sa fie mai precauti. Asta cu siguranta va schimba arhitectura in care traim, in care locuim si lucram. Cred ca va creste interesul catre cladirile verzi sustenabile si catre proiectele mixed use, in care oamenii vor putea sa-si desfasoare cea mai mare parte din timp, care vor include locuinte, birouri, parcuri, centre comerciale. Timpul pe care il avem la dispozitie devine tot mai important si vrem sa il petrecem cu familia si cei apropiati. - arh. George Cristescu, fondator al Deco Architects
Pe fondul unei epidemii globale si al schimbarilor din toate domeniile, arhitectura nu face exceptie - si, desi poate pentru arhitecti schimbarile nu au fost mereu benefice, pentru oamenii simpli cu siguranta modificarile au fost mai mult un soi de trezire la realitate. Un apel prin care sa intelegem ca psihologia spatiului e reala si acum este cu adevarat mai importanta ca niciodata.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
vailantman and machineVideoConfAC-iulALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
BALTIC
rigips
grundfos
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CDS
MAKITA
strabag nivel 1
viarom
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023