Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BNA 2023: O luna si jumatate dedicata arhitecturii, pe tema "Impreuna"
BNA 2023: O luna si jumatate dedicata arhitecturii, pe tema "Impreuna"
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 03 Oct 2023 11:12
Bienala Nationala de Arhitectura - BNA 2023, amplu eveniment al breslei arhitectilor si singurul organizat la nivel national, se va desfasura incepand de marti si pana pe 15 noiembrie, anunta Uniunea Arhitectilor din Romania.
Potrivit unui comunicat al UAR, transmis luni AGERPRES, aflata la a XV-cea editie, Bienala din acest an are tema "Impreuna" oferind ocazia reformularii misiunii arhitectilor si urbanistilor, nevoia de afirmare si protejare a valorilor mediului natural si construit, a patrimoniului construit, de promovare a unei abordari sustenabile a constructiilor.
Luni, in spatiul expozitional al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, a fost vernisata expozitia celor peste 230 de proiecte participante la Sectiunile Locuinte Individuale, Locuinte Colective si arhitectura de Interior, urmand ca marti de la ora 18,00, la teatrul Majestic sa aiba avea loc Gala de Lansare a Bienalei si de Premiere pentru Sectiunile Locuinte Individuale, Locuinte Colective si arhitectura de Interior.
BNA este organizata, din anul 1994 fara intrerupere, de Uniunea Arhitectilor din Romania, are un concept bine definit pentru fiecare editie, propus de conducerea Uniunii Arhitectilor din Romania si cuprinde, pe de-o parte, singurul Concurs national de arhitectura la scara nationala - structurat tematic si, pe de alta parte, un amplu program de evenimente cu continut complex si de maxim interes, pentru profesionisti si pentru publicul larg.
Editia 2023 se desfasoara, succesiv, in 8 orase din tara - este inaugurata marti in Bucuresti, continua joi la Cluj Napoca, apoi pe 10 octombrie la Baia Mare, 14 octombrie la Targu Mures, 17 octombrie la Craiova, in perioada 20-22 octombrie la Sibiu, 23 octombrie la Targoviste si se incheie la Iasi, cu evenimentele din 25-27 octombrie.
Expozitia-concurs este manifestarea centrala si isi propune sa reflecte fenomenul arhitectural autohton in toata complexitatea sa, in 15 sectiuni tematice care reflecta atat domenii consacrate, cat si domenii de stricta actualitate, novative, prospective.
Sectiunile sunt: Locuinta individuala si colectiva, Arhitectura constructiilor publice - Cladiri industriale, administrative, turistice, sport/loisir si Constructii socio-culturale (educatie, sanatate, cult), Restaurare si Recuperarea patrimoniului si interpretarea identitatii, Arhitectura de interior, Spatiul public si comunitar, Revitalizarea Rurala, Diplome - Arhitecti in devenire, Efemer, Publicatii de arhitectura, Fotografia de arhitectura, Arhitectura vizionara, Scoli de vara de arhitectura, Tabere de creatie.
Juriul fiecarei sectiuni a fost alcatuit din personalitati cu activitate profesionala recunoscuta care activeaza in tara sau strainatate. Astfel, din juriul sectiunii Restaurare face parte arhitectul Stefan Manciulescu (Franta), arhitect-sef al Monumentelor Istorice al departamentelor Cantal, Correze si Haute-Loire care a condus peste 100 de santiere vizand monumente istorice in Franta. Din juriul sectiunii Efemer face parte Javier Pena Ibanez (Spania) directorul faimosului Festival International de Arhitectura si Design CONCENTRICO pe care l-a care initiat in anul 2015. Din jurii fac parte si castigatori ai editiilor anterioare ale Bienalei.
UAR precizeaza ca editia 2023 a marcat o participare record, la concurs inscriindu-se peste 750 de proiecte insumand circa 1.500 de arhitecti care isi disputa Premiile pe fiecare tema de proiectare.
Alaturi de Premiile pentru fiecare sectiune, in mod traditional, se atribuie si Premii speciale, precum:
- Premiul Opera Omnia - care omagiaza o cariera dedicata arhitecturii, premiul consacrarii in profesie,
- Premiul presedintelui UAR - care semnaleaza o prezenta exceptionala, inspirationala si semnificativa pentru perioada actuala,
- Premiul revistei ARHITECTURA - care, cu o prezenta de aproape 120 de ani in presa de specialitate, identifica o publicatie, constructie, concept sau activitate cu efecte benefice asupra practicii si teoriei de arhitectura.
In premiera, aceasta editie, mai acorda premiile:
- Premiul Henrietta Delavrancea pentru o prezenta feminina de exceptie, care s-a remarcat atat prin proiectele elaborate cat si pentru atitudine si moralitate, prin combativitate,
- Premiul Reper pentru viitor pentru o constructie care are calitatile de a deveni un simbol pentru localitatea care il gazduieste,
- Premiul Arhitect in functie/administratia publica pentru corectitudine, eficienta si influenta benefica asupra cadrului construit,
- Premiul Speranta anului 2023 pentru o contributie memorabila a unui tanar arhitect.
Un proiect cultural cofinantat de Ministerul Culturii, Bienala Nationala de Arhitectura 2023 este un eveniment organizat de Uniunea Arhitectilor din Romania, in parteneriat cu: Primaria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti; Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"; Muzeul National al Taranului Roman; Institutul National al Patrimoniului; Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO; Muzeul Municipiului Bucuresti; Agentia Nationala de Presa AGERPRES; Agenda Constructiilor; Spatiul Construit; Arena Constructiilor; Modernism; Eventsmax; De-a Arhitectura; Muzeul Municipiului Bucuresti; Radio France Internationale; Igloo; The Institute; Revista Constructiilor; Matek. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech
strabag nivel 1
theda mar
quadratum
concelex
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
ness project
EDIT-Structural
siniat
CDS
noark
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander