Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - INS: Scadere secventiala a cifrei de afaceri din arhitectura in luna ianuarie 2024
INS: Scadere secventiala a cifrei de afaceri din arhitectura in luna ianuarie 2024
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 29 Mar 2024 06:00
Rulajul specific segmentului economic ce implica activitatile de arhitectura si inginerie, respectiv cele de testari si analiza tehnica (reflectat ca indici valorici) a scazut ca serie ajustata cu -13,7% in ianuarie 2024 (fata de luna decembrie a anului trecut), iar ca serie bruta, datele pentru baza secventiala de raportare indica o depreciere mult mai accentuata (-48,5%), dupa cum reflecta cele mai recente informatii ale Institutului National de Statistica (INS), in cadrul careia datele pentru luna curenta sunt provizorii, iar pentru toate cele precedente (din 2023) s-au modificat, ca urmare a schimbarii intregului sistem de raportare (datele pentru lunile anului 2023 sunt revizuite fata de cele publicate anterior, datorita schimbarii anului de baza). Totodata, in urma rectificarii informatiilor statistice aferente lunii decembrie 2023, fluctuatiile secventiale din ianuarie 2024 se justifica mai ales prin prisma faptului ca baza comparativa s-a modificat substantial (+27,8% pe seria bruta pentru decembrie 2023 si +14% in cazul seriei ajustate - date comparabile cu luna anterioara). In acelasi timp, insa, in comparatie cu luna similara (corespunzatoare) a anului 2023, la nivelul lunii ianuarie 2024, indicatorii privind cifra de afaceri a firmelor care presteaza servicii specifice de arhitectura, inginerie, testari si analiza tehnica, in principal, celorlalte intreprinderi indica majorari de +15,7% pe seria bruta si +19,5% pe seria ajustata.
Potrivit documentului intitulat „Cifra de afaceri in serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor”, dat publicitatii la 26 martie a.c., incasarile societatilor specializate in ramura economica mentionata anterior (exprimate in termeni nominali) au sporit, astfel, in ianuarie 2024, cu +15,7% in ceea ce priveste seria bruta, comparativ cu acelasi interval din anul 2022, iar ca serie ajustata s-a inregistrat o crestere de +19,5%. Mai precis, daca se iau in considerare datele statistice care reflecta evolutia anuala, in perioada cumulata de la inceputul lui 2024 (respectiv, pentru ianuarie a.c.), companiile ce presteaza servicii de arhitectura si inginerie au raportat in cele 31 de zile analizate o crestere a cifrei de afaceri pe seria ajustata, ce a avut o pondere de 119,5% din nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului 2023, ce reprezinta un interval luat in considerare ca 100%, astfel incat cresterea reala intre 1–31 ianuarie 2024 a fost de +19,5%.
Faptul ca, deocamdata, cifra de afaceri in termeni nominali a firmelor din categoria analizata nu a fost afectata nici de recesiunile tehnice succesive din constructii, nici de criza sanitara ale carei efecte latente inca se resimt, nici de razboiul ce se desfasoara la granitele Romaniei (care a avut si are totusi efecte economice grave incepand cu luna februarie 2022, in prezent fiind vorba deja de peste doi ani de conflict militar, cu consecinte la fel de imprevizibile, intrucat poate escalada oricand), respectiv, mai nou, de razboiul din Israel, se observa in momentul in care nivelul actual este comparat cu cel din anul de baza 2021, luat, mai nou, in considerare ca o pondere de 100%. Astfel, fata de acel moment (marcat insa de pandemie), cifra de afaceri a companiilor ce deruleaza activitati de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica a crescut intrucatva in ianuarie 2024, astfel incat are o pondere de 100,5% pe seria bruta sau de 136,1% in ceea ce priveste seria ajustata, fiind astfel vorba de parcurgerea unui trend ascendent (spre o dublare).
„In termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, in luna ianuarie 2024, comparativ cu luna precedenta, a scazut in ansamblu cu -5%, iar ca serie bruta, s-a depreciat cu -23%, datorita diminuarilor consemnate la cifra de afaceri din alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-26,3%), activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei – sectorul IT (-20,3%), activitatile de transporturi (-19,9%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe – industria media (-18,7%) si din activitatile de comunicatii (-16,2%). Pe baze de comparare anuale (ianuarie 2024, fata de ianuarie 2023), tot ca serie ajustata, indicatorul respectiv, exprimat in termeni nominali, a crescut in ansamblu cu +2,1%, iar ca serie bruta s-a majorat cu +0,7%, aceasta sporire fiind sustinuta de evolutia cifrei de afaceri consemnate la activitatile din segmentul IT (+15,7%) si la cele din industria media (+1,3%), in timp ce scaderi au fost semnalate la activitatile de transporturi (-7,6%), in ceea ce priveste activitatile de comunicatii (-4,1%) si la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-2,2%)”, se mai precizeaza in studiul INS.
***
Potrivit INS, activitatile de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica reprezinta un segment agregat la capitolul „alte servicii furnizate in principal intreprinderilor”, dar care – la fel ca alte subdomenii integrate la capitolul respectiv – se analizeaza si separat. Sursa datelor folosite in analiza cifrei de afaceri a unor companii implicate in sectorul tertiar (servicii de piata prestate in principal intreprinderilor) o constituie capitolul intitulat cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in servicii (SERV TS), in conformitate cu diferite regulamente impuse in UE.
Cercetarea statistica este de tip selectiv, tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului fiind cele specifice sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene, respectiv la nivel de intreprindere, de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste) se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 93,15% din multimea totala a unitatilor active.
Datele se colecteaza de la circa 4.605 operatori economici cu activitate principala de servicii de piata prestate in principal intreprinderilor, eroarea maxima admisa a estimatiilor fiind de ±3%, la un nivel de incredere de 95%. In fine, cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta, nefiind incluse rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) se calculeaza, astfel, prin insumarea veniturilor facturate rezultate din vanzarea productiei proprii de servicii de transporturi, posta si curierat, productie cinematografica, video si programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe, telecomunicatii. Se mai includ activitatile de servicii in tehnologia informatiei, activitatile juridice si de contabilitate, arhitectura si inginerie, publicitate, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de investigatie si protectie, activitati de peisagistica si servicii pentru cladiri, activitati de secretariat si servicii suport, tranzactii imobiliare si activitati de inchiriere si leasing, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarife, preturi de vanzare) si modalitatile de incasare. Nu sunt incluse in cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite dupa livrare, accizele, subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE, vanzarea propriilor terenuri si a activelor fixe, rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta 2021.
INS mai informeaza ca, pentru a evidentia schimbarile din structura economiei, incepand cu publicarea datelor pentru luna de referinta ianuarie 2024, anul de baza utilizat in calculul indicilor, pentru toti indicatorii pe termen scurt, se va modifica din 2015 in 2021(inclusiv indicii cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor). Schimbarea anului de baza presupune si actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificarile structurale intervenite in activitatile din economia nationala. Aceste modificari determina recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior. Odata cu trecerea la noul an de baza si noul sistem de ponderare 2021, seriile de timp in baza 2015 nu vor mai fi disponibile. Noile serii de date, in baza 2021, vor fi disponibile progresiv, in baza de date TEMPO online, incepand cu luna martie 2024, cand se vor disemina datele aferente lunii ianuarie 2024. Aceste modificari vor aparea si in comunicatele de presa, publicatiile statistice elaborate de INS si in baza de date TEMPO online, precum si in ceea ce priveste datele statistice/ publicatiile Eurostat. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
EDIT-Structural
ness project
konsent
theda mar
viarom
MAKITA
Ubitech
rigips
concelex
noark
siniat
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Acvatot 2019
leviatan
quadratum
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander