Allianz Risk Barometer: incidentele cibernetice reprezinta principalul risc global |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 17 Ian 2024 11:23 |
Incidentele cibernetice, precum atacurile de tip ransomware, incalcarea securitatii datelor si perturbarile informatice, reprezinta cea mai mare ingrijorare a companiilor la nivel global in 2024, conform Allianz Risk Barometer. Riscul strans legat de acestea, intreruperea activitatii, se claseaza pe locul al doilea. Catastrofele naturale (in urcare de pe locul 6 pe 3 fata de anul trecut), incendiul, explozia (in urcare de pe locul 9 pe locul 6) si riscurile politice si violenta (in urcare de pe locul 10 pe locul 8) au inregistrat cele mai mari cresteri in cel mai recent clasament al principalelor riscuri care ameninta afacerile la nivel global, realizat in baza informatiilor oferite de peste 3.000 de profesionisti in managementul riscurilor.
In Romania, principalele trei riscuri sunt reprezentate de modificarile legislatiei si ale reglementarilor (in crestere cu 30% fata de anul trecut), riscurile macroeconomice (in crestere cu 32% fata de anul trecut) si riscurile legate de incendiu si explozii (in crestere cu 20%). Se mai remarca intrarea in topul primelor zece ingrijorari a riscurilor politice si a riscului privind insolventa.
Petros Papanikolaou, CEO Allianz Commercial, a comentat referitor la concluziile raportului: „Principalele riscuri si cele care au inregistrat cele mai mari cresteri in studiul Allianz Risk Barometer din acest an reflecta marile teme de pe agenda companiilor din intreaga lume in acest moment – digitalizarea, schimbarile climatice si un mediu geopolitic incert. Multe dintre aceste riscuri se fac deja simtite, conditiile meteorologice extreme, atacurile de tip ransomware si conflictele regionale urmand sa puna la incercare rezilienta lanturilor de aprovizionare si a modelelor de afaceri si in 2024. Brokerii si clientii societatilor de asigurari ar trebui sa fie constienti si sa-si adapteze in consecinta acoperirea prin asigurare.”
Marile corporatii, companiile mici si mijlocii sunt unite de aceleasi preocupari legate de riscuri – toate sunt ingrijorate in principal de riscurile cibernetice, de intreruperea activitatii si de catastrofele naturale. Cu toate acestea, decalajul dintre companiile mari si cele mai mici privind rezilienta se adanceste, avand in vedere ca nivelul de constientizare a riscurilor in randul organizatiilor mai mari a crescut de la pandemie, cu un efort notabil de imbunatatire a rezilientei, se arata in raport. In schimb, companiile mai mici adesea nu dispun de timpul si resursele necesare pentru a identifica si a se pregati in mod eficient pentru o gama mai larga de scenarii de risc si, prin urmare, au nevoie de mai mult timp pentru a-si relua activitatea dupa un incident neprevazut.
Tendinte in domeniul activitatii cibernetice in 2024
Incidentele cibernetice (36% din raspunsuri) se claseaza ca principalul risc la nivel global pentru al treilea an la rand – pentru prima data la o diferenta clara (5 puncte procentuale). Riscul cibernetic este cel mai semnificativ in 17 tari, dintre care Australia, Franta, Germania, India, Japonia, Regatul Unit si SUA. O incalcare a securitatii datelor este considerata ca fiind amenintarea cibernetica cea mai ingrijoratoare pentru respondentii Allianz Risk Barometer (59%), urmata de atacurile asupra infrastructurii critice si activelor fizice (53%). Recenta crestere a atacurilor de tip ransomware – in 2023 am asistat la o intensificare ingrijoratoare a acestora, cu o activitate de instrumentare a daunelor in crestere cu peste 50% comparativ cu 2022 – se claseaza pe locul trei (53%).
"Infractorii cibernetici exploreaza modalitati de utilizare a noilor tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala (AI) generativa, pentru a automatiza si accelera atacurile, creand programe malware si phishing mai eficiente. Numarul tot mai mare de incidente cauzate de o securitate cibernetica deficitara, in special in cazul dispozitivelor mobile, lipsa a milioane de profesionisti in domeniul securitatii cibernetice si amenintarea cu care se confrunta companiile mai mici din cauza dependentei lor de externalizare in domeniul IT sunt, de asemenea, asteptate sa stimuleze activitatea cibernetica in 2024“ explica Scott Sayce, Global Head of Cyber, Allianz Commercial.
Intreruperea activitatii de afaceri si catastrofele naturale
In pofida unei atenuari a perturbarilor lantului de aprovizionare post-pandemie in 2023, intreruperea activitatii (31%) ramane a doua cea mai mare amenintare in sondajul din 2024. Acest rezultat reflecta interconectarea intr-un un mediu de afaceri global din ce in ce mai volatil, precum si o dependenta puternica de lanturile de aprovizionare pentru produse sau servicii critice. Imbunatatirea managementului continuitatii activitatii, identificarea blocajelor din lantul de aprovizionare si dezvoltarea de relatii cu furnizori alternativi continua sa fie prioritati cheie in materie de gestionare a riscurilor pentru companii in 2024.
Catastrofele naturale (26%) reprezinta unul dintre riscurile care au urcat cel mai mult in clasament, ajungand pe locul 3, in crestere cu trei pozitii. 2023 a fost un an record pe mai multe fronturi. A fost cel mai calduros an de la debutul masuratorilor meteorologice, in timp ce daunele asigurate au depasit 100 miliarde dolari americani pentru al patrulea an consecutiv, determinate de cea mai mare dauna lichidata vreodata, in valoare de 60 de miliarde de dolari americani, cauzata de furtuni puternice. La nivel global, riscul de catastrofe naturale ocupa locul 1 in Croatia, Grecia, Hong Kong, Ungaria, Malaiezia, Mexic, Maroc, Slovenia si Thailanda, multe dintre aceste tari confruntandu-se cu unele dintre cele mai marcante evenimente din 2023. In Grecia, un incendiu de vegetatie izbucnit langa orasul Alexandroupolis in luna august a fost cel mai mare incendiu inregistrat vreodata in UE. In acelasi timp, inundatiile grave din Slovenia au determinat unul dintre cele mai mari incidente care au afectat lantul de aprovizionare, cauzand intarzieri de productie si o penurie de piese de schimb pentru producatorii auto europeni.
Diferente regionale si riscuri in crestere si scadere
Desi schimbarile climatice (18%) au stationat pe locul 7 comparativ cu anul precedent in clasamentul riscurilor, acestea reprezinta unul dintre cele mai importante trei amenintari in tari precum Brazilia, Grecia, Italia, Turcia si Mexic. Daunele materiale suferite de bunurile companiilor cauzate de fenomene meteo extreme din ce in ce mai frecvente si severe reprezinta o amenintare esentiala. Sectoarele utilitatilor, energetic si cel industrial sunt printre cele mai expuse la risc. In plus, riscurile asociate cu tranzitia la zero emisii nete si riscurile legate de raspundere sunt previzionate a creste in viitor, pe masura ce companiile investesc in tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon, noi si in mare parte netestate, pentru a isi transforma modelul de afaceri.
Deloc surprinzator, avand in vedere conflictele in desfasurare din Orientul Mijlociu si Ucraina, precum si tensiunile dintre China si SUA, riscurile politice si violenta (14%) urca de pe locul 10 pe locul 8. Anul 2024 este si important din punct de vedere electoral, deoarece aproape 50% din populatia lumii merge la urne, inclusiv in India, Rusia, SUA si Regatul Unit. Nemultumirea fata de posibilele rezultate, impreuna cu incertitudinea economica generala, costul ridicat de trai si dezinformarea in crestere, alimentata de retelele sociale, conduc la o polarizare preconizata a fi din ce in ce mai accentuata in sanul societatii, ceea ce poate determina tulburari sociale in multe tari.
Cu toate acestea, respondentii Allianz Risk Barometer si-au exprimat speranta ca in 2024 am putea asista la o stabilizare a suisurilor si coborasurilor economice experimentate de la socul Covid-19, ceea ce a determinat ca riscul generat de dinamicile macroeconomice (19%) sa scada de pe locul 3 pe locul 5 in topul riscurilor. Totusi perspectivele de crestere economica raman modeste – putin peste 2% la nivel global in 2024, conform Allianz Research.
"Insa aceasta crestere fragila este un rau necesar: rata ridicata a inflatiei va fi in sfarsit de domeniul trecutului,” spune Ludovic Subran, economist sef la Allianz. „Acest lucru va oferi bancilor centrale un pic de spatiu de manevra – o rata mai scazuta a dobanzii este probabila in a doua jumatate a anului. Si deloc prea devreme, deoarece nu se pot astepta stimulente din partea politicii fiscale. O necunoscuta il reprezinta numarul mare de alegeri care vor avea loc in 2024 si riscul de alte viitoare turbulente in functie de unele rezultate.”
In context global, lipsa fortei de munca calificate (12%) este considerata a fi un risc mai scazut decat in 2023, in scadere de pe locul 8 pe 10. Totusi, mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est, Regatul Unit si Australia o identifica drept unul dintre primele cinci riscuri cu care se confrunta afacerile. Avand in vedere ca rata somajului inregistreaza inca minime istorice in multe tari din lume, companiile incearca sa ocupe mai multe locuri de munca decat personal disponibil. Specialistii IT sau expertii in domeniul datelor sunt considerati ca fiind cel mai dificil de gasit, ceea ce determina ca aceasta provocare sa devina un aspect critic in lupta impotriva criminalitatii cibernetice.
|