PRODESIGN: Cresterea constructiilor de cladiri vine cu noi riscuri pe piata |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 29 Oct 2018 07:34 |
Un risc major pentru piata de constructii in acest moment este reprezentat de cresterea semnificativa a numarului de investitii in domeniul imobiliar (rezidential, comercial si office) fara contextul dezvoltarii infrastructurii si a segmentului industrial, singurele in masura sa produca un efect de dezvoltare sanatoasa a intregului mediu economic, potrivit opiniei lui Calin Theodor Heput, director general al companiei Prodesign Engineering & Construction. De asemenea, problema generalizata a fortei de munca va continua sa afecteze atat intregul sector de constructii, cat si economia, in ansamblu, rezolvarea acesteia depinzand de evolutia economica a tarii, potrivit inginerului, care are o experienta de 20 de ani pe piata locala a constructiilor.
"In perspectiva, atat pe termen scurt, cat si mediu si lung, cred ca trebuie sa fim ponderati si realisti, sa intelegem ciclurile economice, firesti de altfel. Din pacate, piata constructiilor depinde, in buna masura, la fel ca intreaga economie a Romaniei, de investitori si fonduri de investitii externe. As concluziona spunand ca, in perspectiva, se va ajunge la o stabilizare a pietei constructiilor, la o crestere ponderata, dar sanatoasa, cu efecte benefice in anii ce vin", a declarat ing. Calin Heput.
In prezent, in portofoliul companiei Prodesign se afla proiecte cu functiuni diverse, cu precadere industriale, logistice si comerciale, aflate in diferite etape de implementare. Printre cele mai mari lucrari la care a participat societatea se afla ansamblul de birouri Orhideea Towers (foto), realizat integral (atat din punct de vedere arhitectural, cat si structural) in modul de lucru BIM, utilizand solutia ALLPLAN NEMETSCHEK 3D. Alaturi de aceasta, Prodesign mai lucreaza cu aplicatia NEXTBAU. "Utilizam aceste softuri la toate proiectele pe care le realizam, atat pentru partea de arhitectura, cat si pentru cea de inginerie structurala. Arhitectii si inginerii nostri lucreaza in sistem server, pe acelasi model, ceea ce ne permite o mai buna gestionare si coordonare a proiectelor, atat din punct de vedere al detaliilor de executie, cat si al costurilor de executie, ulterior fazei de proiectare", a explicat directorul general al Prodesign.
Datorita evolutiei foarte bune a companiei in ultimii ani, recent si-a extins activitatea, incluzand in oferta comerciala servicii de management de proiect si consultanta in santier. "Desi suntem la inceput in acest demers/ activitate, experienta noastra coroborata cu cea a colegilor nostri ne dau multa incredere. Pentru anul in curs estimam, in parte, finalizarea lucrarilor contractate deja si angajarea in alte proiecte aflate in faza de negociere, in acest moment. Cu siguranta va fi un final de an plin, de altfel, ca in toti anii anteriori", a mai spus ing. Calin Heput.
Prodesign este activa pe piata de inginerie si constructii din anul 2006, in prezent avand birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca si in Republica Moldova. Compania a incheiat anul 2017 cu o cifra de afaceri de peste 4 milioane de lei si un profit de aproape un milion de lei, potrivit datelor publice. In Republica Moldova, firma-sora Bauplanung SRL functioneaza cu birouri in Chisinau si Balti, realizand o cifra de afaceri similara.
|