Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - TIMISOARA: Lucrari de 13 milioane euro la Centrul de Arta si Tehnologie MultipleXity
TIMISOARA: Lucrari de 13 milioane euro la Centrul de Arta si Tehnologie MultipleXity
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 06 Sep 2021 09:15
In urmatoarea sedinta a Consiliului Local Timisoara, care va avea loc saptamana viitoare, consilierii locali vor aproba Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii (DALI) a Centrului pentru Arta, Tehnologie si Experiment, MultipleXity - faza II. MultipleXity este principala mostenire culturala a proiectului Timisoara - Capitala Europeana a Culturii.
Primaria Municipiului Timisoara deruleaza, in acest moment, mai multe proiecte de pregatire a infrastructurii culturale in perspectiva anului 2023, an in care Timisoara va detine titlul de Capitala Europeana a Culturii. Astfel, sunt pornite lucrarile de reconversie a trei foste cinematografe, care se vor transforma in centre culturale de cartier - Studio, Dacia si Victoria -, precum si renovarea fostului Spital de Dermatologie si transformarea acestuia intr-un Centru Multicultural. Lucrarile la ultimele trei obiective - Cinematografele Dacia si Victoria -, precum si cele de la Centrul Multicultural sunt cofinantate de Ministerul Culturii, care a alocat pentru acestea 22,5 milioane de lei. De asemenea, Turnul de Apa din Iosefin se va transforma intr-un spatiu expozitional si va fi redat comunitatii timisorene, printr-un proiect cu fonduri norvegiene.
La toate acestea se adauga MultipleXity. Aprobarea DALI in cadrul sedintei de plen a Consiliului Local Timisoara reprezinta ultima etapa inaintea eliberarii autorizatiei de constructie, realizarii proiectului tehnic si demararii licitatiei pentru stabilirea constructorului viitorului Centru pentru Arta, Tehnologie si Experiment, MultipleXity, acesta fiind principala mostenire culturala, dupa incheierea anului in care orasul va detine titlul de Capitala Europeana a Culturii.
Vor fi reconvertite 6 cladiri
In cadrul acestei documentatii a fost studiat un teren de peste 13.000 mp pe care se afla 6 cladiri ce urmeaza sa fie reconvertite, restaurate si puse in valoare fara a altera valoarea arhitecturala istorica a acestora. Documentatia stabileste la nivel de detaliu transformarile avute in vedere.
Astfel, cladirea ce adapostea atelierele de reparatii tramvaie este propusa sa devina spatiul principal al centrului. Aceasta este compusa din trei zone. Prima va contine un spatiu pentru proiectii video - spatiu imersiv (un spatiu ingropat 6 m in pamant cu proiectoare si sunet de ultima generatie in care vizitatorul va avea senzatia de imersiune in proiectie), un spatiu de expozitii si unul pentru laboratoarele tematice. O a doua zona este pentru productie digitala si un mic studio de inregistrari, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare si spatiu pentru centrala termica. Iar zona trei va cuprinde o mediateca cu ateliere pentru copii si o zona pentru personal.
Cladirea cu functiuni administrative este propusa sa fie convertita intr-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane.
O alta cladire utilizata ca zona administrativa este propusa sa fie transformata intr-un imobil cu locuinte temporare pentru rezidente artistice.
Fosta centrala termica va fi demolata, lasand loc pentru extinderea curtii in zona din spate a ansamblului. Cladirea fostei vopsitorii va fi transformata in spatiu de tip co-working (cu birouri de inchiriat), cosul de fum urmand sa fie pastrat ca element de reper.
De asemenea, se va dubla si suprafata spatiului verde, urmand sa ajunga la aproape 2300 mp.
Valoarea lucrarilor este estimata la 100,7 milioane de lei (TVA inclus), aceasta suma incluzand valoarea constructiei si montajului (estimata la 64,6 milioane de lei, TVA inclus), precum si dotarile necesare.
Durata de realizare a tuturor lucrarilor propuse in documentatia amintita este de 30 de luni.
Proiectul este realizat de Birou Individual de Arhitectura Serban Daniel Lucian din Cluj-Napoca, care a castigat concursul organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania. Competitia, care s-a finalizat in luna iulie a anului trecut, a atras 28 de propuneri.
 
hiltiTotalEnergiesALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
BogArt
concelex
EURO BUILD
EDIT-Structural
DRS
Ubitech
AED
noark
Arduro
SIGM
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
MAKITA
GEWISS
rigips
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
konsent
theda mar
leviatan
quadratum
CDS
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<