Companiile romanesti majoreaza investitiile in transformare digitala
Aproape 45% din companiile romanesti au facut investitii in digitalizare in timpul pandemiei. In mai mult de jumatate din cazuri (61,2%) sumele alocate automatizarii proceselor au fost de sub 1.000 de euro, in restul situatiilor sumele fiind cuprinse intre 1.000 si 3.000 de euro (27,2%) si peste 3.000 de euro (11,6%), arata rezultatele unui studiu realizat de CIEL Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de software pentru antreprenori. Chiar daca sumele nu sunt foarte mari, tendinta este evident una ascendenta, in conditiile in care ultimul raport DESI (Digital Economic and Society Index) comunicat de Comisia Europeana, in iunie 2020, plasa Romania pe locul 26 din cele 28 de state membre UE la capitolul digitalizare atat in sistemul public, cat si cel privat. Raportul sustinea, totusi, ca tara noastra are un potential urias la acest capitol, dar ca digitalizarea Romaniei trebuie sa inceapa cu informarea si educatia jucatorilor relevanti.
In ultimii doi ani, in contextul pandemiei, digitalizarea a devenit un subiect de interes tot mai mare si pentru sectoarele traditional conservatoare, iar industria de constructii este presata mai mult ca oricand sa adopte noile instrumente digitale. Adoptarea la scara tot mai larga a modului de lucru colaborativ BIM, dar si implementarea de platforme CRM, de Project Management si Estimation, softurile de analiza predictiva (Big Data, Predictive Analytics), Internet-of-Things sau printarea 3D, toate au capatat noi valente in perioada pandemiei, iar utilizarea acestora se va intensifica si in intervalul urmator. Digitalizarea sectorului de constructii a inceput deja, multe companii alocand resurse, financiare si umane, in aceasta directie. Beneficiile sunt, in mare, cunoscute pe piata si solutii tot mai specifice, dedicate, devin din ce in ce mai populare.
Principalele impedimente in digitalizarea sectorului de constructii raman cele legate de costuri si de resursa umana calificata. O solutie la aceste probleme o va constitui, insa, lansarea in cadrul PNRR a apelului de finantare pentru digitalizarea IMM-urilor, prin care vor fi pusi la dispozitia companiilor non-IT peste 300 de milioane de euro pentru transformarea digitala, finantare la care vor avea acces inclusiv societatile de constructii. Fondurile pot fi solicitate pentru achizitia de software, pregatirea profesionala a angajatilor si pentru consultanta de specialitate.
Peste toate acestea, pandemia persista si impune dinamizarea investitiilor publice/private pentru recuperare economica. Revin investitiile in noi dezvoltari de proiecte de birouri, rezidentiale, industriale/logistice si retail, alte noi oportunitati urmand a fi date de investitiile prevazute in PNRR.