ANIS propune Guvernului pachete de masuri pentru digitalizarea administratiei |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 29 Apr 2020 11:19 |
ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, a trimis la solicitarea Guvernului Romaniei, un document care cuprinde trei pachete de masuri pentru contracararea efectelor crizei economice generata de pandemia de Covid-19: Pachet Digitalizare Nationala, Pachet Accelerare a Digitalizarii si Pachet de Ajutor de Stat pentru Digitalizare. Pentru oricare dintre aceste pachete, ANIS este pregatita sa contribuie prin implicarea unui grup de lucru specializat, care sa acopere inclusiv activitati necesare implementarii.
Masurile propuse de ANIS se bazeaza pe urmatoarele directii strategice: digitalizarea operatiunilor firmelor mici si mijlocii, prin introducerea de sisteme de digitalizare de baza; folosirea cloud-ului ca infrastructura preferata de IT in locul sistemelor on-premise; acceptarea si promovarea aplicatiilor de tip SaaS (Software as a Service), pentru a reduce costurile de implementare si exploatare, dar si pentru a reduce durata de timp pentru a obtine beneficiile implementarii.
Pachetul de Digitalizare Nationala presupune un set de masuri menite sa ajute Romania sa recupereze din handicapul enorm in ceea ce priveste digitalizarea si poate crea un mediu propice dezvoltarii companiilor de software specializate.
Conform ANIS, cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel incat sa permita si sa incurajeze adoptarea rapida a tehnologiilor cloud, care au un potential foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.
De asemenea, Guvernul trebuie sa instituie obligativitatea ca toate institutiile sa expuna interfetele de programare ale aplicatiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicatii publice, care astazi functioneaza izolat.
Un alt pas important in procesul de digitalizare nationala il reprezinta implementarea sistemului de identitate digitala pentru persoanele fizice si juridice Single Sign On (SSO). Sistemul trebuie implementat folosind standarde deschise de securitate, astfel incat sa poata fi integrat usor cu orice alte aplicatii si trebuie sa fie deschis atat institutiilor publice cat si organizatiilor private.
Pachetul de Accelerare a Digitalizarii vizeaza sprijinirea producatorilor de software specializat in digitalizarea si automatizarea proceselor de afaceri, fie ca este vorba de procese de afaceri din firmele private sau din institutiile de stat. Obiectivul acestui pachet este obtinerea de rezultate mai repede de 12 luni, prin accelerarea produselor software deja existente in piata sau sprijinirea de noi investitii ce ar putea sa dea rezultate pe termen scurt, cu aplicare atat in mediul privat cat si cel de stat.
Forma recomandata de ANIS pentru implementarea acestui pachet consta in co-finantarea nerambursabila, in proportie de maxim 80% a proiectelor eligibile si un maxim de 100.000 EURO/proiect, maxim 5 proiecte per producator de software specializat.
Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor si companiilor de stat carora doreste sa le ofere atat o minima finantare pentru a deschide apetitul pentru solutiile de digitalizare, cat si asistenta in selectia solutiilor potrivite. Obiectivul acestui pachet este deschiderea discutiei despre digitalizare, catre solutii de tip SaaS, cu efecte practice pe termen foarte scurt. Organizarea mecanismului poate fi facuta in mai putin de 3 luni, iar implementarea efectiva in urmatoarele 3-6 luni.
„Aceste masuri vor permite companiilor private si institutiilor publice sa rezolve repede nevoia acuta de digitalizare, permitand in acelasi timp si accesul in piata al startup-urilor si al produselor software noi”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS. Pentru masurile propuse, click aici!
|