Agenda Constructiilor
Marti, 21 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BT: Sectorul IT&C va continua sa inregistreze ritmuri ridicate de evolutie a VAB
BT: Sectorul IT&C va continua sa inregistreze ritmuri ridicate de evolutie a VAB
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2023 12:32
In ultimele decenii IT&C -ul s-a numarat print re sectoarele cu cel mai ridicat ritm de crestere a valorii adaugate brute la nivel mondial, in sfera europeana si pe plan intern, in contextul implementarii revolutiilor tehnologice (IT, Digitala si Inteligenta Artificiala).
Cu toate acestea, Romania continua sa se pozitioneze pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene din perspectiva indicelui economiei si societatii digitale, conform datelor publicate de Comisia Europeana.
Acest aspect este determinat de ritmul lent al reformelor la nivelul Administratiei Publice, inclusiv gradul redus de implementare a rezultatelor din sectorul IT&C din Romania. Subliniem faptul ca mare parte din rezultatele sectorului IT&C din Romania sunt exportate, balanta comerciala cu servicii din IT&C prezentand un sold pozitiv pe parcursul ultimilor ani.
Datele Eurostat exprima o tendinta de crestere pentru ponderea valorii adaugate brute din IT&C in total valoare adaugata bruta la nivel national pe parcursul ultimelor decenii, de la 2,3% in 1995 la 7,3% in 2022, maxim istoric.
Se evidentiaza majorarea inregistrata dupa incidenta Marii Recesiuni, de la 4,5% in 2010 la 7,3% in 2022. Aceasta evolutie a fost determinata de o serie de factori, inclusiv tehnologizarea sectorului privat si investitiile ridicate in aceasta ramura a economiei (parte din acestea pentru export), inclusiv ca urmare a facilitatilor fiscale acordate. Din perspectiva acestui indicator Romania s-a pozitionat in ultimii ani peste nivelurile medii din Uniunea Europeana si Polonia (in 2022 acestea erau de 5,4%, respectiv 4,5%).
In perioada 2000 - 2022 ponderea valorii adaugate a sectorului IT&C in total valoare adaugata bruta in economie a inregistrat niveluri medii de 5,4% in Romania, 4,1% in Polonia si 4,8% in Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste dinamica anuala a valorii adaugate brute in sectorul IT&C din Romania au fost inregistrate valori pozitive pe parcursul a 13 ani consecutive.
Conform datelor Eurostat valoarea adaugata bruta din IT&C s-a majorat in Romania cu un ritm mediu anual de 9,1% intre 2000 (anul lansarii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana) si 2022. Este un nivel superior celor inregistrate in Uniunea Europeana (4,8%), dar si in Polonia (7,7%).
In primele sase luni din 2023 valoarea adaugata bruta in sectorul IT&C din Romania a crescut cu 5,8% an/an, conform estimarilor provizorii (1) ale Institutului National de Statistica (INS), comunicate la inceputul lunii septembrie.
Consideram ca sectorul IT&C va continua sa inregistreze ritmuri ridicate de evolutie a valorii adaugate brute pe termen scurt si mediu, scenariu sustinut de implementarea programelor Uniunii Europene, Revolutiei Digitale si Revolutiei Inteligentei Artificiale, perspectivele de reforma a Administratiei Publice dupa alegerile generale programate pentru 2024 si premisele de ameliorare a investitiilor in cercetare si dezvoltare in Romania.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
leviatan
Ubitech
MAKITA
rigips
konsent
concelex
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
theda mar
siniat
ness project
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander