EY: Pandemia a accelerat planurile de transformare digitala pentru 71% din companii |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 24 Iun 2021 12:37 |
Aproape trei sferturi dintre intreprinderi (71%) considera ca pandemia provocata de COVID-19 a accelerat planurile de transformare digitala existente, iar 52% au semnalat un interes sporit fata de tehnologiile 5G si IoT (internetul lucrurilor), potrivit studiului EY Reimagining Industry Futures Study 2021. Studiul, care a sondat opiniile a peste 1.000 de intreprinderi globale, a constatat ca 74% dintre respondentii organizatii provenind dintr-o gama larga de sectoare cred ca tehnologia 5G va reprezenta o sansa de a-si reinventa procesele in urmatorii cinci ani.
Cristian Carstoiu, Partener, Consultanta, Head of Innovation, EY Romania: „La nivel global, putem observa o schimbare de mentalitate in ultimele 12 luni, cu peste 41% dintre respondenti mentionand un suport marit din partea leadership-ului organizatiilor in ceea ce priveste oportunitatile legate de 5G si accelerarea integrarii echipamentelor IoT in operatiunile companiilor. In Romania, companiile locale trebuie sa investeasca in educatia cu privire la beneficiile tehnologiei 5G si sa creioneze o strategie si un plan de implementare accelerat, pentru a compensa astfel intarzierile legate de mediul legislativ.”
In contextul in care organizatiile continua sa isi dezvolte planurile de transformare, 65% dintre respondenti considera ca noile tehnologii vor juca un rol esential in redresarea activitatii lor dupa perioada de pandemie. Totusi, majoritatea organizatiilor abordeaza implementarea acestora cu prudenta, numai 17% dintre companii investind in prezent in tehnologia 5G. In acelasi timp, 73% dintre intreprinderi planuiesc sa faca astfel de investitii in termen de trei ani.
64% dintre respondentii companii au declarat ca se confrunta cu dificultati in a identifica tipul potrivit de furnizor pentru strategia lor 5G, in timp ce 74% dintre respondenti declara ca furnizorii trebuie sa ofere o viziune mai coerenta in ceea ce priveste tehnologia 5G pentru a construi o argumentatie solida in favoarea investitiei. Printre prioritatile indicate de respondenti in privinta alegerii unui furnizor 5G se numara faptul ca furnizorii trebuie sa asigure rezultate comerciale in calitate de parteneri si nu doar simple beneficii tehnologice (79%), iar solutiile end-to-end reprezinta un atribut preferat al furnizorilor (30%).
Operatorilor de telecomunicatii le lipsesc cunostintele de specialitate in domeniul transformarii digitale
Conform raportului, doar 18% dintre respondenti ii considera pe operatorii de telecomunicatii drept experti in transformarea digitala, o competenta vitala care trebuie imbunatatita, avand in vedere ca organizatiile recurg tot mai mult la tehnologia 5G pentru a-si impulsiona planurile de transformare. Majoritatea respondentilor ii considera pe furnizorii de servicii IT si de aplicatii/platforme (51% si, respectiv, 65%) drept experti in transformarea digitala.
In privinta principalei prioritati in materie de 5G, 36% dintre respondenti au declarat ca sunt interesati de explorarea relatiei acestei tehnologii cu alte tehnologii emergente, in timp ce integrarea tehnologiei 5G cu tehnologii si procese existente a fost indicata drept principala dificultate de 38% dintre respondentii companii.
Regiunea Asia-Pacific este cea mai avansata in materie de investitii actuale si viitoare
Investitiile in tehnologia 5G in randul organizatiilor din regiunea Asia-Pacific le devanseaza pe cele din America de Nord si de Sud si din Europa. 78% dintre organizatii investesc in prezent sau planuiesc sa investeasca in aceasta tehnologie in urmatorii doi-trei ani, fata de 71% dintre organizatiile atat de pe continentul american, cat si din Europa.
In acelasi timp, 27% dintre organizatiile din Asia-Pacific manifesta un interes semnificativ mai mare fata de tehnologiile 5G si IoT de la inceputul pandemiei provocate de COVID-19, in comparatie cu 13% si 15% dintre organizatiile americane si, respectiv, europene. Per total, studiul a constatat ca intreprinderile din Europa raman in urma fata de alte regiuni in ceea ce priveste recunoasterea potentialului tehnologiei 5G: 70% considera ca 5G va deveni un element central al proceselor lor de afaceri, comparativ cu 80% in Asia-Pacific si 75% in America de Nord si de Sud.
Furnizorii de servicii trebuie acorde o atentie mai mare educarii si incurajarii companiilor din Europa care s-ar putea afla intr-o faza incipienta a adoptarii sau care sunt mai putin constiente de oportunitatile ample reprezentate de 5G si IoT. In acelasi timp, organizatiile care se concentreaza mai mult asupra rolului tehnologiei 5G in redresarea de dupa pandemie au nevoie de o abordare diferita, iar furnizorii de servicii trebuie sa fie pregatiti sa isi adapteze cu promptitudine propunerile in domeniul 5G pentru a face fata schimbarilor rapide ale cazurilor de utilizare.
|