Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Plan de 5 miliarde euro pentru digitalizare si introducerea AI in Romania
Plan de 5 miliarde euro pentru digitalizare si introducerea AI in Romania
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 22 Aug 2024 10:57
Datele internationale indica un trend ascendent in utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligenta artificiala (IA), iar aceasta crestere este asociata cu perspective promitatoare pentru veniturile organizatiilor, arata o analiza a agentiei de comunicare Businessing si compania Gov-Smart.
Previziunile arata ca, in urmatorii ani, companiile care integreaza IA in activitatile lor ar putea inregistra cresteri semnificative ale veniturilor, cu procente intre 6 si 10% (Statista, 2023). 
Mai mult, se estimeaza ca pana in 2030, economia Romaniei ar putea beneficia de o crestere de 13,5% (AI Report - Techcelerator), potrivit Techcelerator, datorita utilizarii extinse a inteligentei artificiale in mediul de afaceri. Aceasta cifra reprezinta un potential imens pentru dezvoltarea economica a tarii si inovare.
Pana in 2027, o proportie de 20,5% din fondurile din PNRR, adica o suma de peste 5 miliarde de euro, ar urma sa fie investita in dezvoltarea infrastructurii digitale si incurajarea introducerii sistemelor IA atat in serviciile publice cat si in cele private, potrivit Strategiei Nationale in domeniul Inteligentei Artificiale (Strategia Nationala in domeniul Inteligentei Artificiale 2024-2027). 
Exista 7 arii pentru politici privind digitalizarea cuprinse in strategie: conectivitate, capital uman, e-guvernare, servicii publice digitale si ecosisteme digitale locale, digitalizarea companiilor, investitii in capacitati digitale si amplasarea de tehnologii avansate. Din suma alocata digitalizarii, 1 miliarde euro ar urma sa fie folosit in dezvoltarea competentelor digitale ale populatiei, potrivit datelor publice analizate de Businessing si Gov-Smart. 
Realitatea actuala a adoptarii tehnologiei IA in Romania este mai putin optimista, pentru ca tara noastra are de recuperat un decalaj destul de mare, fata de restul tarilor europene. La finalul anului 2021, tara noastra se situa la coada clasamentului european in ceea ce priveste integrarea inteligentei artificiale in activitatile cotidiene ale companiilor. 
Doar 1% din totalul de companii active din Romania aveau introduse IA in procesele lor de lucru (Eurostat). 
Aceasta discrepanta intre potentialul identificat si implementarea actuala subliniaza necesitatea unor eforturi sustinute pentru a stimula adoptarea tehnologiei IA in mediul de afaceri romanesc.

Accesul inegal la tehnologie si competentele digitale poate crea o societate cu doua viteze
Un aspect crucial al acestei transformari este modul in care tehnologia influenteaza locurile de munca si economia globala. In timp ce unele voci aduc in discutie perspectivele entuziaste privind crearea de noi oportunitati si eficiente sporite, altele atrag atentia asupra amenintarilor potentiale, cum ar fi pierderea locurilor de munca si cresterea inegalitatii economice. 
"Inteligenta artificiala va continua sa joace un rol esential ca instrument executiv, contribuind la optimizarea proceselor si la cresterea eficientei in diverse domenii. Cu toate acestea, digitalizarea nu ar trebui perceputa ca o amenintare la adresa locurilor de munca, ci mai degraba ca o oportunitate de evolutie. Prin realocarea resurselor umane in functii care valorifica expertiza si capacitatea de a genera un impact social pozitiv, digitalizarea devine un catalizator al progresului societal, nu o sursa de insecuritate profesionala", declara Alexandru Panait, expert in securitate informatica si fondator Gov-Smart. 
Accesul inegal la tehnologie si competentele digitale poate crea o societate cu doua viteze, in care unii sunt avantajati, in timp ce altii sunt lasati in urma. 
Romania ocupa locul 18 la nivelul Uniunii Europene, privind numarul de programe academice specializate in domeniul inteligentei artificiale (Artificial Intelligence Index Report | Universitatea Stanford). Pe primele trei locuri se afla Germania, Olanda si Suedia. 
Astfel, este cruciala implementarea unor politici si initiative care sa promoveze incluziunea digitala si sa asigure ca niciun individ sau comunitate nu este uitat in acest proces de transformare.
Initiativele de educatie, sprijin guvernamental si colaborare intre sectorul public si privat pot juca un rol vital in a balansa accelerarea procesului de digitalizare si in realizarea avantajelor pe care tehnologia IA le poate aduce in viitorul apropiat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
VEGO
Arduro
EDIT-Structural
SSAB
noark
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
CDS
Ubitech
MCA
theda mar
leviatan
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
SIGM
konsent
concelex
rigips
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
AED
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<