Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - UBB: Transformarea digitala, cea mai mare oportunitate pentru inovare si extindere
UBB: Transformarea digitala, cea mai mare oportunitate pentru inovare si extindere
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 25 Nov 2024 11:49
O echipa de cercetatori din cadrul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a realizat un Raport de tara privind antreprenoriatul.
Antreprenorii din Romania, fie ca sunt la inceput de drum, fie ca au o afacere in dezvoltare, percep in mod corect oportunitatile de business din piata dar se tem de esec si vad accesul dificil la finantare ca pe o bariera semnificativa in calea dezvoltarii afacerilor. Aceasta sunt doua dintre principalele concluzii incluse in studiul realizat in cadrul proiectului international Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
"GEM este un proiect global care ofera o analiza cuprinzatoare a mediului antreprenorial din intreaga lume, concentrandu-se pe provocarile si oportunitatile unice cu care se confrunta fiecare tara membra a acestui proiect in dezvoltarea unui mediu antreprenorial competitiv. Romania s-a alaturat din nou proiectului in urma cu doi ani, iar cercetarea anuala realizata de echipa Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin expertiza facultatii de profil - FSEGA, aduce date extrem de relevante, mai ales in contextul in care, intr-o lume aflata intr-o continua transformare, initiativa antreprenoriala nu mai este doar o optiune, ci un factor indispensabil al dezvoltarii economice si sociale.
Politicienii nostri trebuie sa inteleaga bine antreprenoriatul atunci cand se angajeaza in politici publice, astfel incat acestea sa fie bazate pe dovezi. Ma bucur ca cel putin doi politicieni vizibili – domnii Emil Boc si Ilie Bolojan – se exprima sistematic pentru antreprenoriat, lucru care nu ma mira uitandu-ma la realizarile lor in orasele/judetele in care sunt implicati. Dar cand vorbim de universitati trebuie sa fim atenti si sper sa implementam lucrurile adecvat, dupa setul de practici internationale. Universitatea Harvard spre exemplu, nu este o universitate antreprenoriala, ci una de cercetare avansata si educatie, cu componente antreprenoriale. Urmand astfel de practici internationale, UBB este o universitate de cercetare avansata si educatie, cu componente antreprenoriale importante: curs transversal de antreprenoriat pentru toti studentii/angajatii, incubator de afaceri pentru studenti/angajati, societati antreprenoriale studentesti, oficii de antreprenoriat si transfer tehnologic si de cunoastere etc. In acest fel unii absolventi pot fi antreprenori, adesea cu inovatii disruptive, nu doar incrementale, altii foarte buni angajati, capabili, dupa angajamentul Bologna, sa lucreze flexibil in domenii/ocupatii diverse, dincolo de specializarile initiale (cu eventuale cursuri minimale de reconversie profesionala),  iar altii, prin cercetarile avansate care nu au imediat aplicatii practice, vor putea schimba paradigme in viitor si aduce noi piete. Altfel, daca sunt legati limitativ si birocratic de piata muncii existenta la un moment, vor avea angajabilitate mare pe termen scurt, dar someri pe terme mediu-lung, iar daca fortam modele antreprenoriale in universitati, fara cercetare avansata exploratorie, inovatiile potentiale vor fi mai ales incrementale, nu disruptive! Asadar, lucrurile trebuie facute adecvat, dupa bunele practici internationale, iar acest raport de tara sper sa ajute in acest sens", declara prof. univ. dr. psih. Daniel David, Rectorul UBB.
Conf. univ. dr. Tünde Petra Szabó, coordonatorul echipei de cercetatori ai FSEGA care a realizat raportul pentru Romania explica: "Raportul de tara 2022-2023 realizate de catre echipa GEM Romania evidentiaza starea actuala a antreprenoriatului din Romania, examinand punctele forte, provocarile si modul in care se compara cu alte natiuni din Europa de Est. In plus, raportul identifica principalele domenii de oportunitate care ar putea cataliza succesul antreprenorial in Romania".
 
In Romania, potentialul antreprenorial este competitiv
Comparativ cu tarile din Europa de Est, in Romania, potentialul antreprenorial este competitiv, perceptia unor oportunitati bune pentru noi companii fiind ridicata. Astfel, 63,75% dintre romani vad conditii favorabile pentru demararea de afaceri in urmatoarele sase luni, iar 62,68% dintre romani declara ca au abilitatile si cunostintele necesare pentru lansarea unei afaceri. In ciuda acestor puncte forte, exista si bariere, una dintre acestea fiind teama de esec, care afecteaza 58,05% din populatia adulta, o cifra relativ ridicata in comparatie cu alte tari din Europa de Est. Romania ocupa locul al cincilea la nivel mondial in ceea ce priveste acest indicator, ceea ce demonstreaza ca factorii culturali si economici creeaza un mediu in care costurile esecului sunt percepute ca fiind prohibitiv de ridicate, arata raportul GEM Romania.
 
Autoevaluarea pozitiva a potentialului antreprenorial reflecta initiativele educationale ale Romaniei, precum si nivelul relativ ridicat al cunostintelor fundamentale si practice legate de afaceri. In plus, rata scazuta de intrerupere a activitatii (1,05%), una dintre cele mai scazute din Europa de Est, evidentiaza si mai mult rezilienta antreprenorilor romani, se arata in raport.
Cea mai mare oportunitate pentru antreprenorii romani consta in transformarea digitala, in special in urma pandemiei COVID-19. Trecerea la modele de afaceri digitale prezinta un potential vast pentru inovare si extinderea pietei. Pandemia a stimulat adoptarea tehnologiilor digitale, 19,88% dintre antreprenorii aflati la inceput de drum din Romania raportand utilizarea tehnologiilor digitale ca parte a strategiilor lor de afaceri. Aceasta tendinta evidentiaza o oportunitate pentru Romania de a valorifica transformarea digitala pentru a spori productivitatea si a extinde aria de acoperire globala.
 
Peste 63% dintre romani considera ca exista conditii favorabile pentru a incepe o afacere in zona in care locuiesc
Conform raportului, rata activitatii antreprenoriale in faza incipienta (TEA) pentru Romania se situeaza la 8,25%, usor sub media de 12,94% pentru tarile participante la GEM Global. Aceasta cifra sugereaza un nivel moderat de implicare in activitati de afaceri noi in raport cu tarile similare din lume. Rata proprietarilor de companii stabilite (EBO) este mai mare, de 8,6%, indicand o comunitate antreprenoriala stabila, dar prudenta, in care mai putini antreprenori lanseaza noi companii. Dar cei care o fac tind sa-si mentina afacerile dincolo de stadiile initiale. Conditiile economice, atitudinile culturale fata de risc si un mediu economic in general prudent sunt factori importanti care modeleaza contextul antreprenorial din Romania.
In Romania, 46,20% din populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani cunoaste pe cineva care a demarat o afacere in ultimii doi ani. Aceasta rata este mai mica decat in Croatia, Polonia, Slovacia si Ungaria, si plaseaza Romania pe locul 37 din 49 de tari participante la cercetarea GEM Global in anul 2022.
Situatia Romaniei este mai favorabila in ce priveste identificarea oportunitatilor de afaceri, ocupand locul 14. In Romania, 63,75% din populatia adulta considera ca exista conditii bune pentru a incepe o afacere in zona in care traieste, in urmatoarele sase luni. Desi aceasta rata este mai mica decat rata din Polonia (72,26%), este mai mare decat in Ungaria (27,23%) si Slovacia (29,37%) si similara cu cea din Croatia (60,02%).
 
Majoritatea antreprenorilor din Romania sunt barbati, activeaza in servicii de consum si au venituri peste medie
In ceea ce priveste profilul antreprenorilor din Romania, intreprinzatorii potentiali au varste cuprinse intre 35-44 de ani (29,5%), au studii superioare (56,4%), sunt barbati (68,4%) si venitul gospodariei este mediu (46,8%). Cea mai mare pondere a intreprinzatorilor in stadiu incipient are varsta cuprinsa intre 35-44 de ani (29,6%), are studii postliceale (47,2%) sau superioare (47,2%), sunt barbati (60,6%) si au venituri peste medie (50%). Intreprinzatorii consacrati au cea mai mare parte varsta cuprinsa intre 35-44 ani (32,1%), au studii superioare (58,8%), sunt barbati (59%) si au venit peste medie (50%).
"Sondajele din ultimii ani arata ca rolul femeilor in antreprenoriat devine din ce in ce mai important. GEM Global (2023) subliniaza faptul ca tot mai multe femei aleg aceasta cariera, fiind  categoria de antreprenori cu cea mai rapida crestere. In Romania insa, nu observam aceste tendinte, toate categoriile antreprenoriale fiind dominate de barbati, iar diferenta de gen este semnificativa. In plus, diferenta de gen a crescut semnificativ in comparatie cu perioada anterioara", adauga conf. univ. dr. Tünde Petra Szabó.
Potrivit rezultatelor GEM, 51,5% dintre intreprinzatorii in stadiu incipient din Romania opereaza in servicii de consum, 21,2% in servicii de afaceri, 21% in industria prelucratoare, iar 6,3% in industria extractiva. Intreprinzatorii consacrati, la randul lor, activeaza in proportie de 30,4% in servicii de consum, 24,5% in servicii de afaceri, 35,4% in industria prelucratoare, si, 9,7% in industria extractiva.
Facilitarea accesului la finantare prin programe guvernamentale si imbunatatirea educatiei antreprenoriale in scoli pot contribui la dezvoltarea unui mediu antreprenorial sanatos.
Romania ocupa locul 36 din 51 de economii participante la GEM Global, conform Indicelui national al mediului antreprenorial, cu un scor de 4,2 de puncte. In cazul majoritatii conditiilor-cadru, Romania se situeaza aproape de media tarilor cu venituri medii. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in ceea ce priveste sprijinul pentru obiectivele de dezvoltare durabila ale ONU, normele sociale si culturale, respectiv programele guvernamentale pentru antreprenoriat, unde Romania se situeaza cu mult sub media economiilor cu venituri medii.
 
Conditiile-cadru -  finantarea antreprenoriala, politica guvernamentala, programele guvernamentale pentru antreprenoriat, infrastructura comerciala si profesionala -  sunt responsabilitatea directa a guvernului
"Guvernul are potentialul de a deveni un catalizator esential pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, dar acest rol necesita o viziune strategica si un angajament sustinut. Accesul la finantare, spre exemplu, poate fi facilitat prin politici si programe care sa raspunda nevoilor specifice ale antreprenorilor, eliminand barierele care franeaza inovatia si cresterea economica.
Mai mult decat atat, un alt pilon fundamental este educatia antreprenoriala. In Romania, aceasta continua sa obtina rezultate modeste, reflectand o nevoie urgenta de reforma. Integrarea unui curriculum axat pe antreprenoriat in scoli – cu metode moderne si studii de caz relevante - poate genera un impact profund, stimuland o cultura a inovatiei si a initiativei inca din fazele de inceput ale educatiei tinerilor. De altfel, aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente interventii, atat in termeni de costuri, cat si de rezultate pe termen lung.
Cu un angajament ferm din partea autoritatilor si o colaborare stransa cu sectorul educational, putem contura o viziune in care antreprenoriatul devine motorul unei economii reziliente si sustenabile. Rezultatele? O economie mai dinamica si o societate mai pregatita sa faca fata provocarilor viitorului", adauga conf. univ. dr. Razvan V. Mustata, Decanul FSEGA.
In opinia expertilor din Romania care au participat la analiza GEM Global, este necesar sa se dezvolte politici antreprenoriale pe termen lung, mai degraba decat masuri rapide, pe termen scurt, deoarece schimbarile, in special la nivel institutional, se produc treptat.
"Guvernul, pe termen lung, ar trebui sa sprijine dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial sanatos prin incubatoare de afaceri, acceleratoare, centre de inovare si alte facilitati, toate acestea oferind antreprenorilor acces la resurse, mentorat, retele si la alte instrumente necesare pentru a-si dezvolta afacerile", mentioneaza prof. univ. dr. Levente Szasz, Prorector UBB – responsabil de calitate si antreprenoriat.
Echipa specialistilor UBB-FSEGA care a lucrat la realizarea raportului de tara este formata din Tünde Petra Szabó, Annamaria Dézsi-Benyovszki, Botond Benedek, Lehel-Zoltan Györfy.
***
Proiectul de cercetare Global Entrepreneurship Monitor (GEM) a fost creat in 1999 de cercetatori de la Babson College (SUA) si London Business School (Marea Britanie) pentru a furniza date comparabile la nivel international privind activitatea antreprenoriala. Scopul proiectului este de a colecta date empirice pentru a masura nivelul activitatii antreprenoriale in diferite tari, pentru a intelege modul in care activitatea antreprenoriala evolueaza in timp si pentru a explica de ce in anumite tari rata activitatii antreprenoriale este mai ridicata decat in altele. Cercetatorii GEM analizeaza, de asemenea, legatura dintre activitatea antreprenoriala si cresterea economica pentru a identifica politicile publice care incurajeaza antreprenoriatul. GEM este un consortiu de echipe nationale, asociate in principal cu institutii de invatamant superior de top, si furnizeaza un set de date bazat sondajul populatiei adulte (APS) –  interviuri cu peste cu peste 170.000 de persoane din 49 de tari, in 2022, si sondajul national in randul expertilor (NES), care acopera 51 de economii (toate cele 49 de economii care au participat la APS, plus Italia si Argentina).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergieshiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
BogArt
EDIT-Structural
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
VEGO
quadratum
MCA
CDS
konsent
theda mar
EURO BUILD
noark
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
Arduro
DRS
strabag nivel 1
SSAB
SIGM
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
concelex
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<