ZECE motive mari pentru care sectorul constructiilor intarzie in adoptarea tehnologiei |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 24 Sep 2024 06:00 |
Pe masura ce lumea intra cu viteza in era digitala, fiecare industrie se confrunta cu o alegere simpla: se adapteaza sau ramane in urma. Constructiile reprezinta unul dintre acele sectoare cunoscute pentru faptul ca, in general, raman fidele metodelor traditionale. Dar schimbarea este iminenta, fortand companiile din bransa sa se adapteze vremurilor moderne si sa adopte tehnologia digitala. Principalele provocari care se constituie in bariere in calea acestui proces sunt enumerate in continuare.
1. Rezistenta la schimbare
Constructiile se fac in acelasi mod de multe secole. A convinge oamenii sa treaca la instrumentele digitale este dificil. Operatorii sunt ezitanti si au nevoie de o abordare persuasiva. Avand in vedere ca varsta medie in industria constructiilor din SUA, de exemplu, este de 42 de ani si in crestere, lucratorii mai in varsta se opun in special schimbarii. Adesea, adaptarea la solutiile de inalta tehnologie este o provocare, principala temere fiind legata de pierderea locului de munca.
2. Reglementarile
Pentru a accesa aceasta industrie, este necesara respectarea prevederilor legislative nationale sau regionale, care sunt foarte eterogene. Intr-o astfel de incorsetare, un produs deosebit incluzand capacitati AI este util daca nu se raporteaza strict la legislatie.
3. Lipsa standardizarii
In contrast, desi domeniul este excesiv de reglementat, standardizarea este destul de precara, iar procesele interne variaza de la o companie la alta. Schimbarea proceselor este complicata, deoarece un proiect de constructii implica, de obicei, mai multi subantreprenori, care nu pot fi obligati sa adopte un model uniform.
4. Sindicatele
Desi rolul acestora este vital in apararea drepturilor lucratorilor si a standardelor de siguranta, aceste organizatii pot sa impiedice adoptarea de noi tehnologii si practici. Uneori, sindicatele se pot opune schimbarilor care ar putea modifica rolurile traditionale ale locurilor de munca sau care ar necesita formare suplimentara pentru membri. De aceea, inovarea implica adesea implicarea sindicatelor, intelegerea preocuparilor lor si gasirea unor modalitati de colaborare eficienta. Acest lucru necesita un echilibru delicat intre adoptarea progresului si abordarea preocuparilor legitime ale lucratorilor, asigurandu-se ca inovarea aduce beneficii atat industriei, cat si fortei de munca.
5. Siguranta
Date fiind riscurile inerente implicate, securitatea ar trebui sa fie o prioritate absoluta in fiecare aspect al implementarii proiectului. Exista trei domenii critice de luat in considerare in proiectele de constructii.
In primul rand, este vorba despre asigurarea disponibilitatii si utilizarii corespunzatoare a uneltelor si echipamentelor de siguranta adecvate, necesara pentru minimizarea riscurilor pe santier. In al doilea rand, trebuie respectate certificarile specifice impuse de legislatia muncii, pentru a indeplini standardele de reglementare si pentru a mentine conditii de lucru sigure. In fine, un rol major in preventie il au formarea fortei de munca, sesiunile zilnice de instruire, controalele de siguranta, atestatele si rapoartele de siguranta.
6. Software-ul mostenit
O provocare semnificativa in industria constructiilor este prevalenta software-ului existent. Multe companii de constructii se bazeaza pe instrumente digitale vechi de zeci de ani, unele inca blocate in domeniul on-premise si care trec incet la cloud. Chiar si o simpla modificare a punctului de acces necesara pentru integrare ar putea dura mult timp.
7. Know-how in domeniul tehnologiei: In lumea inovatiei constructiilor, una dintre provocarile semnificative este nivelul variabil de cunoastere a tehnologiei in randul angajatilor. In timp ce unii lucratori imbratiseaza cu usurinta noile instrumente digitale, altii se pot lupta sa se adapteze. Discrepanta respectiva este o bariera reala, pentru a carei depasire sunt necesare programe de formare intense si un suport continuu pentru a se asigura ca toti angajatii detin competentele necesare.
8. Conditii slabe de conectare la internet pe santier
O mare problema este constituita de asigurarea unei conexiuni bune la internet pe santiere. Uneori, santierele sunt in zone indepartate sau in orase aglomerate, ceea ce face dificila obtinerea unui semnal puternic. De asemenea, muncitorii au nevoie de unelte si tehnologie pentru a se deplasa rapid, deoarece lucreaza in diferite parti ale santierului. In plus, uneori nu exista deloc internet, astfel incat instrumentele trebuie sa poata lucra offline. Un alt aspect de luat in considerare este durata de exploatare a bateriei. Toate cele enumerate anterior evidentiaza nevoia de solutii inteligente, care sa functioneze bine in contexte reale de pe santiere.
9. Proces lung de adoptare
Se stie ca toate proiectele de constructii sunt urgente. Inainte de a adopta un nou proces sau de a integra un nou software, ar putea dura luni de zile pentru a lua decizii si a selecta aplicatia potrivita, apoi inca cateva luni pentru formare si proiectul pilot. De asemenea, exista si ”jocul” de asteptare pentru decizia finala si perioada optima de tranzitie, adaugand intarzieri suplimentare procesului de adoptare.
10. Jargonul
Limbajul tehnic specific constructiilor este indispensabil in activitatea curenta. Acest jargon se poate constitui intr-o problema reala de comunicare cu expertii proveniti din alte domenii de activitate.
In pofida acestor probleme, viitorul constructiilor trebuie abordat cu optimism, inteligenta artificiala (AI) fiind necesar sa fie exploatata ca un veritabil deschizator de drumuri. Prin adoptarea sa si investitiile in noi tehnologii, organizatiile din domeniul constructiilor isi pot imbunatati eficienta, reduce costurile si isi pot asigura un loc inaintea concurentei.
|