ANALIZA: Automatizarea va avea impact negativ pe termen scurt |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Cosmin Dincu 09 Mai 2018 07:39 |
Transformarea digitala a companiilor va avea un usor impact negativ pe termen scurt, intrucat 17% dintre angajatorii din Romania - chestionati de subsidiara din tara noastra a Manpower Group si ale caror raspunsuri au fost reunite intr-un studiu dat recent publicitatii si intitulat „Revolutia Competentelor 2.0” - considera ca automatizarea ii va determina sa-si scada numarul total de angajati in urmatorii doi-trei ani, fata de doar 10% la nivel global. Totodata, numai 14% din respondenti considera ca-si vor mari numarul de angajati in urma robotizarii, fata de 20% la nivel global, impactul net, in ansamblu, fiind usor negativ.
Totusi, potrivit cercetarii, pe termen lung, 81% din angajatorii romani este cota celor ce sustin ca robotizarea va mentine sau va creste dimensiunea fortei de munca, aliniindu-se astfel la tendinta mondiala, potrivit careia 86% dintre angajatori prevad ca o sa-si sporeasca sau isi vor pastra numarul de angajati, ca rezultat al automatizarii.
Transformarea digitala a companiilor va avea un efect diferentiat asupra diverselor functiuni si departamente din organizatii, dupa cum se mai precizeaza in raport. Din punct de vedere al rolurilor, cele mai vulnerabile la automatizare vor fi cele care vizeaza activitati de rutina sau cu valoare adaugata redusa pentru clientii companiei. De pilda, pe grupe de activitate, cel mai mare grad de reducere a numarului de angajati, in urmatorii doi-trei ani dupa digitalizare, se constata in domeniul administrativ si de servicii suport (-9%), in productie/prelucrare (-5%), la resurse umane (-4%) si in „front office”/contactul cu clientii (-2%), singura majorare constatandu-se pentru sectia IT (+9%), in timp ce, la contabilitate, se va remarca o stabilizare (0%).
In studiu se mai arata ca, din punct de vedere al abilitatilor (sau competentelor) solicitate angajatilor, in ansamblu, angajatorii romani pretuiesc cel mai mult colaborarea, organizarea muncii si solutionarea problemelor, peste 4 din 5 mentionand importanta acestor abilitati, pe care le considera insa destul de rar intalnite printre candidati, cele mai dificil de gasit fiind organizarea muncii (43%), comunicarea (42%) si solutionarea problemelor (40%). Exista si unele diferente intre functiuni, atat in ceea ce priveste clasamentul abilitatilor necesare, cat si al celor mai greu de identificat in randul celor care candideaza pentru un loc de munca. Astfel, 93% dintre angajatorii din IT (singurii care preconizeaza cresteri ale fortei de munca) este ponderea celor ce sustin abilitatea cea mai valoroasa este comunicarea, la egalitate cu organizarea muncii si colaborarea. In schimb, comunicarea este deopotriva si abilitatea pe care o regasesc foarte rar la candidatii ce doresc sa ocupe posturile vacante. Pentru a descarca raportul global „Skills Revolution 2.0” si cercetarea „Revolutia Competentelor 2.0” (aferenta Romaniei), click aici si aici!
|