Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - EURO-CONSTRUCTII: Teme de actualitate, supuse atentiei auditoriului
EURO-CONSTRUCTII: Teme de actualitate, supuse atentiei auditoriului
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 30 Apr 2014 17:51
Dintre subiectele ce vor fi prezentate in cadrul Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2014, editia a treia, ce isi deschide portile la data de 19 mai a.c., in cadrul salii Atlas a Radisson Blu Hotel – Bucuresti, se disting cele sustinute de reprezentantii Buildings Performance Institute Europe (BPIE), Skanska Construction Romania, DAS Engineering Group, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana etc. Astfel, in cadrul sesiunii plenare a evenimentului (derulata in paralel cu lucrarile Conferintei Internationale despre Tamplarie si Pereti Cortina EURO-Fereastra), Serban Danciu, Country Initiative Manager al BPIE Romania, va supune atentiei auditoriului expunerea intitulata „Principii de realizare a unui program de renovare termica a cladirilor existente din Romania - politici posibile pentru implementarea programului pe plan national”. Referindu-se la subiectul respectiv, Serban Danciu a explicat ca, in principal, acesta vizeaza „folosirea metodologiei costului optim prevazuta in Regulamentul Delegat (UE) nr. 244/2012, in diverse scenarii economice aplicabile Romaniei, pentru determinarea gradului de reabilitare termica optim, care sa corespunda celor mai avantajoase rezultate economice in favoarea proprietarilor de cladiri. In functie de resursele financiare alocate pentru acest program se vor prezenta mai multe scenarii de politici care sa maximizeze efectul de reducere a emisiilor de bioxid de carbon generate de cladiri. De asemenea, tema va include si o serie de recomandari in vederea imbunatatirii programului de renovare termica a cladirilor existente, tinand cont de exigentele Comisiei Europene”. Subiectul se va bucura de un real interes din partea specialistilor prezenti la conferinta, dat fiind faptul ca Regulamentul Delegat (UE) nr. 244/2012 completeaza Directiva 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor, prin stabilirea unui cadru metodologic comparativ de calcul al nivelurilor optime, din punctul de vedere al costurilor, ale cerintelor minime de performanta energetica a cladirilor si a elementelor acestora.
Cladiri sustenabile ce reprezinta modele de urmat 
La randul sau, cu prilejul sesiunii speciale a EURO-Constructii 2014, Alexandru Ghenu, Project Manager Constructii in cadrul concernului Skanska, va prezenta detalii despre complexul Green Court, din Bucuresti. „Ansamblul este amplasat pe strada Gara Herastrau si va include trei cladiri de birouri, ce vor avea o suprafata inchiriabila totala de 52.000 mp. Dezvoltat dupa cele mai noi tendinte din domeniul sustenabilitatii, proiectul este deja precertificat in sistem LEED Gold, evaluarea fiind realizata de expertii US Green Building Council, fapt ce garanteaza un nivel ridicat de performanta in materie de dezvoltare durabila. Valoarea totala a investitiei a fost evaluata la 46 milioane de euro”, a precizat Alexandru Ghenu. Absolvent magna cum laude al Facultatii de Utilaj Tehnologic din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si apoi definitivandu-si studiile post-universitare la Ecole Centrale de Nantes – Franta (cu specializari in termodinamica imobilelor si mecanica fluidelor), conferentiarul are o experienta practica de 8 ani pe piata constructiilor, din care doi ani in calitate de Project Manager Construction la Skanska Romania. De-a lungul timpului, a participat ca manager de proiect, sef de productie si/sau director tehnic la obiective importante, realizate pe plan national, a caror valoare depaseste 84,5 milioane de euro, printre care se afla: complexul rezidential Pallady Towers, noile pavilioane 1 si 2 ale Romexpo SA (pentru partea de instalatii), constructia unui centru din industria otelului in Giurgiu etc.
Renovarea imobilelor istorice si sistemele internationale de certificare
Tot in cadrul sesiunii dedicate dezvoltarii durabile si eficientei energetice a conferintei EURO-Constructii 2014, Alexandra Stoica, asociat, director executiv si BREEAM International Assesor al DAS Engineering Group, se va referi la sistemele internationale de certificare energetica (LEED, BREEAM si Living Building Challenge), respectiv la imobilele certificate in prezent in Romania, in cadrul carora Liberty Technology Park, din Cluj-Napoca, ocupa un loc privilegiat. “Imobilul in sine este deosebit, avand valoare istorica, deoarece reprezinta o fabrica de mobilier datand din anul 1870. In prezent, acesta a devenit un model de buna practica, generat de reconversia si restaurarea sitului industrial vechi intr-un complex de cladiri de birouri din clasa A, care constituie o utilizare extrem de actuala ce presupune o serie de demersuri deloc usoare, atat in ceea ce priveste lucrarile de instalatii, cat si cele propriu-zise de constructie. Mai mult, investitia este singura din Romania certificata in sistem BREEAM Major Refurbishment, ceea ce reprezinta o performanta pentru o cladire veche de 144 de ani, restaurata si reconvertita la o alta functiune. Toate celelalte obiective din tara noastra, atestate potrivit cerintelor sistemului britanic de sustenabilitate, sunt incadrate in categoriile BREEAM New Construction (imobile noi) sau BREEAM In Use (cladiri mai vechi de doi ani). Definitivarea investitiei a avut loc in decembrie 2013 si, in aceeasi luna, noul Liberty Technology Park a gazduit Bienala de Arhitectura Transilvania, editia 2013, avand o tema potrivita amplasamentului respectiv – si anume «Generare-Regenerare». Inaugurarea a fost incununata de succes, compania DAS contribuind si la proiectarea si executia tuturor instalatiilor obiectivului”, a precizat Alexandra Stoica.
Modelul german al eficientei energetice in cladiri
Un alt subiect de actualitate, care constituie de altfel o impartasire a experientei privind aplicarea masurilor de eficientizare energetica in constructii in cadrul uneia dintre cele mai dezvoltate tari ale UE, va fi expus la EURO-Constructii 2014 de Anita Uhr, din partea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania), care coordoneaza platforma Econet Romania, o initiativa GreenTech a AHK. Prezentarea va reliefa, in consecinta, o serie de aspecte referitoare la eficienta energetica in constructii, din punctul de vedere al aplicarii modelului promovat de autoritatile din Germania. "Pe baza actualei legislatii europene, transpuse rapid in normele nationale, conceptul energetic german reconfirma obiectivul de reducere a emisiilor cu 40% pana in 2020 (fata de anul de baza 1990), insa propune noi tinte pentru 2050, care vizeaza o restrangere cu minimum 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera. Alte masuri specifice sunt cele ce urmaresc diminuarea consumului de electricitate cu 10% in perioada 2008 – 2020, dublarea ratei de eficienta energetica pentru lucrarile de renovare la cladiri si scaderea cu 20%, pana in anul 2020, a cantitatii actuale de agent termic furnizat pentru consumul imobilelor. Toate aceste obiective sunt sprijinite nu numai prin legislatia aflata in vigoare, ci si prin derularea unor campanii de informare cu privire la eficienta energetica, prin procedee de management in ceea ce priveste cererea (conventie comuna) etc. Totodata, furnizorii germani de energie ofera consultanta consumatorilor cu privire la masurile de economisire energetica, in timp ce guvernul federal sustine aceasta initiativa", a subliniat Anita Uhr. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
ELECTROGRUP
theda mar
Ubitech
BogArt
ness project
leviatan
Acvatot 2019
VEGO
CDS
noark
SSAB
strabag nivel 1
EDIT-Structural
AED
quadratum
Arduro
viarom
DRS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<